torsdag 6 januari 2011

SCHÄFERTRO

Kyrkan har flera. Varje liten sekt har minst en, som särskiljer dem från alla andra sekter och bygger tillhörighet och gemenskap. Trosartiklar, där de religiösa bekänner sin tro på att saker som ingen kan se faktiskt existerar och där det gudomligas namn alltid stavas med stor begynnelsebokstav som ett uttryck för vördnad. ”Jag tror ock på Den Helige Ande” - typ.
Svenska Schäferklubben har en trosartikel. Den publicerades i senaste numret av klubbens tidskrift, skriven av exteriördomaren och sammankallande i klubbens Avelskommitté, Mats Höglund.
Den artikeln börjar i domarformler om funktionell hundanatomi och slutar i ett försvar av marknadsandelar. Den handlar enligt titeln om konstiga fronter och slingrande bakbensrörelser. Det ena finns och är ett problem. Konstiga fronter. Alltså. Det andra finns inte och kan då inte vara något problem, men när det dyker upp på den Tyska Segrarutställningen har det Tyska Avelsrådet skarpt sagt ifrån att fortsatt avel på det som inte finns och inte är något problem absolut inte kommer att tolereras i fortsättningen. Är ni med?
Så då är ju allt bra!

Mats Höglund vill att schäfern ska plockas bort från SRD-listan. Det är dit han vill komma. Den kan ju inte hängas ut där för ett problem som inte ens finns.
Hur har den alls hamnat där? Jo:

”Under alltför lång tid har en mycket omfattande och oseriös kampanj riktats mot framgångsrika utställningshundar. Rasens mest funktionella representanter framställs som invalider, och deras uppfödare/ägare som djurplågare. Detta nonsens basuneras ut via internet och andra media. Förvånansvärt många låter sig duperas och Schäferhundklubbens verksamhet blir starkt ifrågasatt. Med schäfern kvar på SRD-listan ”bjuder” vi dessa illasinnade/manipulerande/okunniga/lättpåverkade personer (välj själv!) på ett mycket trovärdigt argument att inte satsa på en schäfervalp, särskilt inte om valpen har utställningsmeriterade föräldrar.

E. u. Mats Höglund,
sammankallande i Avelskommittén”

Jag är bara en av alla illasinnade, manipulerande, okunniga och lättpåverkade idioter, som säger vad de tänker och som inte stavar tyska hundevenemang med stor begynnelsebokstav. Jag är alltså inte bakställsreligiös. Till skillnad från Mats Höglund har jag inte fått uppdraget att stötta försäljningssiffrorna för kullar efter utställningsschäfrar.
Så jag slipper stirra på den här bilden och försöka inbilla mig själv och andra att den funktionella hundanatomi som ingen kan se ändå finns där.


(se foto på hunden här)
Och se fler utställningsschäfrar här

Om man ska tro något i sammanhanget, så tror jag att SKK har en bättre blick för schäferuppfödarnas framtida marknad än vad Svenska Schäferklubben i sin nuvarande uppenbarelseform mäktar med. De redan frälsta köper säkert. Men hur många andra gör det?

Bodil Carlsson

11 kommentarer:

  1. Ja, vad ska man säga.
    Tacka andra högre makter för att det både finns alternativ till ovanstående anatomi samt mer och mer rörelser för att få till en förändring.
    Problemet är ju att det fortfarande på fullaste allvar finns de som menar att om inte hunden är bygd så kan det inte "hoppa eller röra sig ordentligt".

    Det sorgliga i detta är ju att om det är någon ras som har en både detaljrik och genomarbetad standard både extriört mentalt och arbetsmässigt så är det ju schäfern.
    För om utställningshundarna hade de kvaliteer standarden säger samt såg ut såsom den säger då hade även jag gärna haft en.
    Mao skulle man ju med utställning "rätt använt" kunna vända det om domarna började att döma efter standarden och få det bättre fort.

    Men det är klart att där i ligger ett stort problem, det är väldigt få schäfrar (sällan mer än 10-15 st) som visas på SBK/SKK utställningar. De flesta är ju schäferklubbens egna utställningar och det är ju även dom som "räknas" i schäfersammanhang men eftersom dom inte ligger under SBK/SKK så är det ju jättesvårt att påverka på det sätt som man hade kunnat om det hade gått till som för de flesta andra SBK raser.

    SKK tycker ju uppenbarligen redan att det är ett problem men det är ju schäferklubben som måste inse det om det ska till en förändring.

    SvaraRadera
  2. Hej Angelica. Förstår inte riktigt - visste ju att rasklubbar har egna utställningar, men menar du att de inte ligger under SBK eller ens SKK utan är organisatoriskt helt fristående?

    SvaraRadera
  3. Hej Bodil

    De flesta rasers tex SCK utställningar är officiella SBK utställningar (alltså under SKK) men schäferklubbens specialer är det inte, inte heller SSM etc (de har bara några få off svenska). De följer helt andra regler och bedömningar.
    Du kan läsa mer om det på schäferklubbens hemsida.

    Det är nämligen dessa utställningar som det handlar om, på våra vanliga är det få schäfrar med.

    SvaraRadera
  4. Tillägg
    Det är ju kanske mer min personliga uppfattning om hur det ligger till men jag tycker att det är betydligt mer extrema hundar som premieras på deras utställningar än på de vanliga officiella.
    Inte för att jag direkt tycker om den typen som syns på SKK/SBK heller men som sagt var så har iaf jag sett betydligt värre på deras egna.

    Det är för övrigt rena cirkusen att besöka en sån utställning, väldigt stor skillnad mot vanliga

    SvaraRadera
  5. Ehh... så svenska schäferklubben har alldeles egna utställningar med rätt egna bedömningsgrunder, men de som dömer där är SKK:s domare?
    Angelica, är det jag som är dum eller finns det en liten motsättning här?

    SvaraRadera
  6. Fredde Sten är väl en SKK domare och han har ju dömt på schäferklubbens egna utställningar. Det måste ju betyda Bodil att även SKK domare dömmer på Schäferklubbens " egna " SSM tävlingar.
    Att vinna på en SSM utställning är nog större prestige än att vinna på SKK utställning, kan jag tänka mig med schäferhund.
    Vänligen Pia
    hillslettens@hotmail.com

    SvaraRadera
  7. Hej Pia och Angelica! Jag tänker mig att det måste vara så, att svenska domare på exteriörutställningar i Sverige måste vara domare som är utsedda/utnämnda av SKK.
    Rimligen måste det väl betyda, att om en sådan svensk domare aktivt premierar hundar av en typ som SKK anser osund.... så ryker domarlicensen?
    Eller, sett från andra hållet, om man vill vara SKK-godkänd domare i Sverige, så håller man sig till SRD-listan och SKK:s uppfattning om vad som är normal anatomi?

    Det som känns så märkligt i det här är ju att varken rasklubben eller SKK i längden har råd med en typ av hunduppfödning, som både allmänheten och en stor del av schäferfolket anser är extrem och konstig.
    SKK inser det. Varför gör inte rasklubben det?

    SvaraRadera
  8. Hej igen
    Nej det är inte vanliga domare som dömer på schäferklubbens specialer, väldigt sällan det är "våra" svenska domare, det är mestadels tyska domare etc med ngt undantag.
    Har inte koll på exakt hur många ggr det vart undantag från detta men det är sällan.

    Det är alltså inte SKK/SBK detta handlar om, till skillnad från de flesta andra specialklubbar så har schäferklubben egna regler härrörande från Tyskland och därmed inofficiella utställningar.

    SvaraRadera
  9. OK, Angelica, det förklarar ju i a f delvis saken - annars skulle det väl vara svårt att döma efter riktlinjer som premierar det som svenska SKK anser vara överdrivet. Man lyssnar till en Högre Röst.

    SvaraRadera
  10. Ja Bodil, du säger det själv, att du är en illasinnad, manipulerande, okunnig, lättpåverkad idiot som säger vad du tycker. Har du aldrig övervägt att någon gång hålla inne med dina tankar? Det finns ju en uppenbar risk att din totala okunskap inte genomskådas av alla och därmed skapas bara ytterligare förvirring. Någon kanske t.o.m. låter sig imponeras av dina syrliga kommentarer och tarvliga insinuationer. Du tolkar min artikel som fan läser bibeln, för att anknyta till dina religiösa anspelningar. Siluettbilden på vad du anser vara en framgångsrik utställningsschäfer avslöjar på ett förödande sätt din inkompetens. Hundens filippinske ägare får ursäkta, men det hade med största sannolikhet bara blivit bottenplaceringar om denna schäfer hade ställts ut i Sverige. Din okunnighet manifesteras också av att du, som så många andra, hänvisar till de nu kända filmsnuttarna på YouTube. En samvetsfråga; Hur noggrant har du undersökt om dessa mindre lyckade schäferexemplar är representativa för den svenska utställningsschäfern? Är inte tiden mogen för lite självrannsakan, när det nu visar sig att de i SRD angivna exteriöravvikelserna inte alls är särskilt vanliga? Vore det inte på sin plats med en ursäkt för alla tvärsäkra kommentarer och hånfulla liknelser som du, och dina gelikar, hasplat ur er om schäferns exteriör? Är det så förbannat svårt att acceptera att utvärderingsresultatet inte blev som ni hade förväntat er? Du ställer frågan om varför schäfern överhuvudtaget hamnat på SRD-listan. Du besvarar frågan själv genom att ironisera över ett avsnitt i min artikel där jag enbart redovisar skälen till varför ett borttagande hade varit önskvärt. Det är ju de facto så att det är SKK:s SRD-grupp som blir svaret skyldig och guppen har en mycket välformulerad förklaring på din fråga. Hur väl den är förankrad i verkligheten har du Bodil säkert alla svar på.

    SvaraRadera
  11. Illasinnade, manipulerande, okunniga, tarvliga m m Bodil hälsar Mats Höglund, sammankallande.
    Kanske vi kan lägga bort titlarna, Mats?

    Små begynnelsebokstäver går mycket bra för min del och jag fortsätter gärna samtalet. T ex med att be om en förklaring till de sista två meningarna i din kommentar.

    När det gäller den filippinska schäfern - nej, jag tror kanske inte att den skulle ha vunnit på en svensk eller tysk utställning. Det jag ville säga var nog snarare att så här ser det ut, när den uppgraderade moderna schäferversionen sipprar ner från evenemangen med stora begynnelsebokstäver och hamnar någon annanstans.
    När det gäller de engelska schäfrarna, så var det väl en större utställning de visades på och vann på och den engelske schäferdomaren berättade att dessa hundars anatomi var överlägsen t ex polisens schäfrars?
    Mats, jag är nyfiken! Berätta - vad tycker de olika ländernas tjänstehundsenheter?

    SvaraRadera