fredag 28 januari 2011

Hundgeschäft

Har lagt en stund på att titta på Blockets "hundar till salu". Intressant bl a att titta på skillnad i prissättning mellan renras och blandras. Visst kan man köpa sig kärlek för pengarna och det kostar inte skjortan heller:

En fyrvägskorsning kan man få för 2.500:- (pudel/husky/flat/labb)
Trevägskorsning 4000:- (pudel/bichon ospecad/jack russel)
Tvåvägskorsning (siberian husky/rottweiker) 3.500:-. Endast 14 v gammal och redan på väg mot sitt tredje hem...
En tvåvägskorsning mellan Shih Tzu och Japanese Chin däremot går loss på 10.000:-
Vad man får för hund varierar förstås och det ska till en tämligen kunnig hundmänniska för att hitta en kombination som verkar lämplig.

Det finns faktiskt en hel del renrasigt att fynda, men oftast beror priserna på att hundarna saknar stamtavla. Det är klart att de har en stamtavla, men ingen som finns registrerad och framför allt inte hos SKK. Men - man kan få en reggad Jack Russel eller en Gordon Setter för 7.000:- Eller en rottweiler för 8.000:- I dessa fall gäller det valpar.
(Sedan ska tilläggas att Blocket är ju en annonsplats där säljaren själv formulerar sin annons. Om de ljuger hejdlöst är det ingen som vet, men priser sätter de ut även om annan information ibland är knapphändig. Måste bara citera en av de ordsnåla annonserna: " Söta blandrasvalpar söker nya hem. Leveransklara den xxxx. Svarta, lurviga, blir inte så stora" Det var allt som stod, förutom kontaktinformation...)

Efter denna helt ovetenskapliga undersökning av annonser kan man se en tendens (precis som på valvakan) att vissa renraser ligger på ungefär samma priser som vissa blandraser.
De billigare renraserna är framför allt större hundar, medan de dyrare blandraserna består av mindre raser x2 eller mer. Renrasiga småhundar kostar förhållandevis mycket medan blandraser, modell större, ligger något under de billigaste större renraserna.
Undantag finns förstås.

Är det rent av rea på renraserna och i så fall, varför? Kan det vara den gamla myten om de friska blandraserna som fortfarande har ett fast grepp om konsumenterna? I så fall innebär det ett klart ICKE GODKÄND för en stor mängd renrasuppfödare. Det vill till hårt arbete för att avliva den myten!
Eller kan det hela förklaras av att marknaden är mättad på renrasiga, större hundar?
Men det som jag undrar mest över är: Hur ser valpköparen ut idag? Vad vill han/hon ha för hund - och varför?

Johan Nilsson

7 kommentarer:

  1. I andra länder finns idag blandraser som är så vedertagna och "beprövade" att de begåvats med helt egna namn. Du kan nu förklara att din fina blandrashund är en "labradoodle" (pudel/labrador, bra för allergiker!). Eller varför inte en "cockerpoo" (cocker spaniel/pudel). Också en populär blandning, tydligen. Om du vill ha en mindre "ras", kanske en "puggle" är något för dig? Kombinationen av mops och beagle blir tydligen enormt trevliga hundar! Oftast utförs dessa kombinationer bara i F1, för i kommande generationer försvinner visst de önskvärda egenskaperna, men vafasen.....detaljer!! Suck.....

    SvaraRadera
  2. Nja det är är inte riktigt rätt Thomas
    för det finns en s.k. rasklubb gällande cockerpoo i usa och de blandas med andra cockerpoo i usa sedan många många år tillbaka.
    Bara att gå in på den " svenska " cockerpooklubben att läsa :-)
    Dessa blandraser nämns även i Bonniers stora hundbok som RAS, pust !
    Men vist är det hemskt att folk skall i årtionde sitta och blanda raser och säga att dom är både friskare och allergivänligare, vilket är INTE sant. Du glömde även en annan populär ras som göres, tror det var pudel o Golden. En person hade gjort denna unika blandras i Sverige och sade att de var friska och nästan renrsiga för mamma o pappa till valparna var utav samma blandning och dem var importerade. De kostade hela 12000 kr...Fruktansvärt !
    Går folk på sådant här, tydligen för dem fick sålt valparna....Pust o stön !
    Vänligen Pia
    hillslettens@hotmail.com

    SvaraRadera
  3. Jaha, där ser man. Ja, så mycket värre, då.

    SvaraRadera
  4. "Går folk på sånt här?"...Pia, såg du inlägget om Cesky terrier?
    Tre olika raser blandade, ett extremt litet antal ursprungshundar, omgående dubbad till "renrasig" och "den engelska metoden" med repeterande inavel i generation efter generation. Folk gick ju på DET, inte sant?
    När kuperingsförbud på boxer infördes i England, företog sig någon - en engslk KC-näststående genetiker tror jag, men jag KAN ha fel - att korsa boxer med Welsh corgi/cardigan för att få behålla den heliga stubbsvansen... och si! "Ren ras" på ett fåtal generationer!
    Och folk gick ju på DET, inte sant?
    Så vad är den stora skillnaden, Pia? Mellan att ha en designer dog baserad på labb och pudel, med anspråk på allergivänlighet, och en designer dog baserad på boxer och Welsh stubbsvans med anspråk på naturlig svanslöshet?
    Ligger hela skillnaden i VEM SOM DESIGNAR?

    SvaraRadera
  5. Bodil
    Det var inte riktigt så jag menade, utan mera att folk betalar 12000 kr för en Blandras som bla s.k. uppfödaren har medvetet importerat och sedan skriva att den är både unik och allergivänlig m.m.
    Att blanda stubbsvans raser med andra raser är inte unikt, så gjorde Louis med Dobermann när Louis Dobermann
    " skapade " rasen.
    Svanslösa hundar var nämligen skattefria på den tiden, själv var han ju en inkasserare av just skatt ;-)
    Dobermannrasen skulle vara svanslös så varför inte avla in en hundras som hade dem anlagen då.
    Nu lyckades inte Louis Dobermann att få fram stubbsvansade dobermann ändå för den genet blev nog inte så stark hos dobermann, men den förekommer fortfarande hos rottweiler.
    Vad de är blandade med har jag ingen aning om, eller hur rasen uppkom. Dobermann är en relativ ung ras.
    Så det där att avla in andra raser för att kunna få fram några andra anlag är inget nytt :-)
    Även i Ungern har man testat ( utan andras vetenskap, självklart ) att blanda Komondor med pyreneer för att få bättre pigment på komondoren-
    svart näsa m.m.
    Nu var det ju inte bara bättre pigment man fick
    in utan snörena försvann på komondoravkommorna och det var ju inte bra på en ras som skall ha karaktäriska snören, hehehe.
    Men ändå försökte man sälja dem som renrasig komondor med falska stamtavlor, ja föräldrarna stämde ju inte...Men detta gick inte folket på.
    Ja det finns folk till allt !
    Vänligen Pia
    hillslettens@hotmail.com

    P.s. Men jag måste ändå hålla med om att just cockerpoo är oerhört söta och har ett fint temprament med en fin päls och även labradoodel.
    För det skulle vara labbbe och pudel inte golden :-)

    SvaraRadera
  6. Hej Pia!
    Inte så hemma på designer dogs, som du märker :-)))

    Jo, visst är det så - någon ville åstadkomma något och blandade lite i den genetiska soppgrytan, serverade resultatet som "ras" och tog riktigt bra betalt för det.
    Det jag menade var att om det gjordes för 100 år sedan, eller så sent som 1940,av vissa personer,så förväntas köparna hålla med om att det är en "ren ras" och dra fram plånboken. Om det görs idag och av andra personer, så ska vi skrika " byracka!":-)


    Har aldrig sett en cockerpoo ens på bild. Kan man googla på ordet och hitta uppfödare?

    SvaraRadera
  7. Bodil
    Här är klubben för cockerpoo :-)
    http://www.spanielpoo.se/
    Läs gärna OM COCKERPOO, där kan du läsa om
    "rasen " -blandrasens uppkomst m.m.
    De har även egen valphänvisning, hehehehe !
    Vänligen Pia
    hillslettens@hotmail.com

    SvaraRadera