lördag 8 januari 2011

Om exteriör - men också interiör

"En rasklubbs styrelses förslag är att man ändrar certifikatbestämmelserna, dvs certifikat utdelas i bästa hane respektive bästa tikklass som idag men med tillägget att för att vara berättigad till att tävla om certifikat skall genomgången MH med godkända skott i ruta 1,2 eller 3 föreligga alt .genomgånget MT med godkända skott 3,4 eller 5.
Precis som om detta hade med saken - dvs exteriörbedömningen - att göra..."

Så står det i en av alla hundbloggar på nätet. Ja, ni vet säkert vilken.
Nu ställer man sig frågan om bloggaren i fråga ägnat någon tanke åt vad exteriörbedömningar betyder i fråga om uppfödares intresse för presumtiva avelshundar. Oavsett vilken ras det gäller, men jag misstänker att det i detta fall handlar om den ras jag själv har, är det inte alls ovanligt att goda exteriörbedömningar = attraktiva avelshundar. Och då tas det inte alltid hänsyn till sådant som t ex skottberördhet, trots att just detta definitivt är ett problem inom collierasen idag. När det gäller utseendet så är det ingen ko på isen, som det gamla uttrycket säger.

Återigen måste vi ställa oss frågan vad köparen vill ha. Vill han/hon ha en hund för att föräldrarna har en "bra" exteriör, vilket eventuellt går i arv till valparna? Eller vill han/hon ha en hund som fungerar i vardagen, oavsett vilka märkliga ljud som kan dyka upp i hundens liv?
Ja, jag vet ju vad jag vill ha. Och i gynnsamma fall kan man få bägge delar.
Men jag måste berömma den rasklubb som faktiskt kräver "typ" godkänt på skott för att få ut titeln. De med sämre resultat än så ska nog inte föra sina gener vidare för det finns trots allt vetenskapliga bevis för att ljudrädsla är genetiskt betingad. Jag tror att bloggaren mycket väl känner till det, men väljer att avstå från att dela med sig av kunskapen för att i stället raljera lite "von oben", vilket hon ofta gör.
Varför? Ja, det får hon själv svara på - om hon vill...

Johan Nilsson

15 kommentarer:

  1. Folk verkar glömma att utställningar ska inte vara en skönhetstävling utan är faktiskt avelsvärderande. Det ska vara ett komplement till att värdera hunden och jag tycker att det blir fel när det står ensamt som en merit utan krav på annat "bevis" om rasen är i grund och botten en arbetande hund.
    Jag sträcker mig till och med så långt att en sällskapshund ska göra det nya förkortade MH't för att få ett cert, just för att man ska veta vad det faktiskt är man avlar på mentalt!

    Om vissa raser har krav på jaktprov för att få sina cert (just på grund av att rasen ÄR en jakthund och ska bevisa det) så är det inte konstigt att en brukshund ska klara skott innan de kan ses vara av cert-kvalitet. För collie hade det till och med varit något positivt, precis som du säger.
    Jag förstår inte hur folk å ena sidan tycker att hunden ska utseendemässigt följa rasstandarden (oftast helt nitiskt!) men å andra sidan struntar i rasens ursprungliga arbetsuppgift.

    SvaraRadera
  2. Eller nuvarande vanligaste arbetsuppgift - att vara familjehund, att kunna hänga med överallt...
    Vem behöver kunna tåla skrammel och smällande ljud? Alla hundar, men mest av allt den alldeles vanliga familjehunden.

    SvaraRadera
  3. Hmm håller inte med Dijana att utställning skall eller är endast en avelsutvädering.
    Det är faktist inte en bråkdel utav alla hundar som ställes ut som blir avelshundar.
    Många och då otroligt många älskar att ställa ut hundar utan att ha den minsta tanke på att avla på hunden. Jag är tex en utav dem....Utställningar passar mig mera än att jaga pinnar i skogen.
    Skönhetstävlingar är precis som det låter en skönhetstävling.
    Tror de flesta vet att en hundskönhet inte alltid är lika med en BRA avelshund.
    Det är bara de okunniga som köper valpar efter meriter i en stamtavla, sådant lär sig folk snart att ingen skönhet föder skönhet, tänk vad lätt det hade varit då.
    Det handlar mera om folks intresse.
    Vänligen Pia
    hillslettens@hotmail.com

    SvaraRadera
  4. Pia
    Många blivande valpköpare blir säkert imponerade av titlar men kanske besvikna på valpen de köper efter de meriterade föräldrarna (eller föräldern).
    För att hjälpa "de okunniga", som du kallar dem, så måste det ju vara ett utmärkt förslag att certifikat endast får utdelas till hundar som inte är gravt skottberörda?
    Rom byggdes inte på en dag - detsamma gäller en hundkännare. Det gäller att kvalitetssäkra aveln, (i den mån det är möjligt) för hundarnas och deras blivande ägares skull.

    SvaraRadera
  5. Pia: Det finns --massor--- av uppfödare som enbart går på utställningsmeriter, jag vet en avelshane av rasen vit herde som bara har utställning och ett MH. Helt ofattbart i mina öron att en brukshund inte blivit mer meriterad än så! Dessutom är han 4 år ung och har redan haft mer än en kull..
    Massor i min egna ras, sheltie, har ju inte mer än utställningsmeriter. Finns räkor till schäfrar som knappt vet hur en brukshundsklubb ser ut, samma gäller collies, aussies etc. som varken sett ett får eller varit på någon annan typ av bruks/vall-aktivitet.

    Meningen med utställningar är faktiskt att de ska vara avelsvärderande. Om det bara vore en skönhetstävling så kunde man tillåta kryptochider ställas ut inte sant? Och man skulle heller inte ha det som krav i vissa rasklubbar för valphänvisning om det inte vore det. Det är lustigt att många glömmer det ibland, oavsett hur man ser på det så används det aktivt som ett verktyg för att bedöma hundens lämplighet i avel.
    Visst är det roligt och jag tycker definitivt att alla ska få ställa ut och ha kul. Men vill man åt titlar som champion så får man engagera sig mer, det är inte mer än rättvist när titlarna egentligen innebär att din hund är bra avelsmaterial!

    SvaraRadera
  6. Tycker självkrart det ska vara krav på att få ett Cert. Flera andra bruksraser har det så varför inte vi. Du kan ju ändå inte få ut SVUCH utan bruksmerit eller titeln Korad. En av mina hundar kan både jaga pinnar och klövar i skogen och dessuton har han cert på utställning. Varför ska man inte kunna göra ALLT med sin hund om man vill.

    SvaraRadera
  7. Avelsutvärderande betyder väl att det är en utvärdering av uppfödarens avel??
    Alltså en utvärdering på hur den hunden du har står sig mot rasbeskrivningen.
    Minns jag inte fel så var en etta ett mycket gott avelsarbete och en tvåa ett gott(?). Eller minns jag totalt fel??//Anna-Lena

    SvaraRadera
  8. Anna-Lena: det stämmer också, en sak utesluter inte den andra. En hund som är resultatet av ett gott avelsarbete som vinner cert bör per definition vara ett gott avelsmaterial. Men resultatet av ett gott avelsarbete för ex. en collie kan inte vara en skotträdd hund.

    SvaraRadera
  9. Så ni tycker att 20 - 30 minuter utav en hundsliv skall kunna bestämma för all framtid att hunden är skotträdd bara för att de hamnar på en 4 eller 5.a och inte få tävla om certet ??
    Det finns faktist flera andra val än just skottberörd om en hund hamnar på 4 el 5.a.
    Helheten utav en hunds MH beskriver mera
    vad hunden är än att hunden endast måste ha 1 2 3 på skott för att få tävla om cert.
    Nu är vi snart tillbaka till karaktärsprovet igen, där hunden var tvungen att vara skottfast för att få tävla om certet och hur bra gick detta då...Skulle våga påstå att det inte gjorde någon större skillnad än vad vi har i dag.
    Pust o stön för all dessa konstens regler som de hittar PÅ :-(
    Vänligen Pia
    hillslettens@hotmail.com

    SvaraRadera
  10. HEJ!

    Problemet som jag ser det är att vi överhuvudtaget måste ha regler! Tänk om folk istället för att vi för många år sedan fick en lag som bestämde att vi MÅSTE ha bilbälte i bilen hade förstått att liv räddas med hjälp av bilbälten!
    Sak samma med mentaliteten på våra collie, någonstans måste vi börja eftersom trots kravet på känd mental status avlas det på hundar som är så pass rädda att vi som beskrivare måste bryta dem:-(
    Förstår inte den personen som äger hunden att detta är en hund som inte bör gå i alvel p.g.a stora problem att hantera sina rädslor och då oftast de kvarstående rädslorna då behöver vi lagar och regler, tyvärr!!!!

    SvaraRadera
  11. Pia
    30 minuter av en hunds liv bestämmer inte om den ska gå i avel eller ej, det gör ägaren.
    Tyvärr anser alltför många ägare att deras rädda hundar ska det avlas på ändå. Jag tycker det är ett stort problem, tycker inte du det?

    Och skotträdslan finns ju redan. Innan, under och efter MH:t. Det är inget som hunden lider av endast de 30-40 minuter den går MH.

    SvaraRadera
  12. Sätt fler regler så man ser en röd tråd/ett sammanhang eller låt folk tävla med vad de vill i vilka grenar de önskar!

    Skotträdsla är absolut inte en önskvärd egenskap. Dock: jag ser inte riktigt sambandet mellan skotträdsla och att plocka cert på utställning så klart som flera verkar göra.

    SvaraRadera
  13. - Johan
    Jag skrev om certet INTE aveln...
    Två helt skilda saker tycker jag.
    En 5.a skall inte bestämma om en hund får tävla om cert eller inte. En domare skall inte behöva välja med att ge cert till den som har beskriven Mh... eller INTE. Hur 17 skulle de göra för utländska collie som besöker oss... Dispans ?
    Samt att INGEN hund innan 12 mån kan få certet...Mkt tråkigt !
    Varför ens ställa ut en collie innan 12 mån och genom gånget Mh ( och Mh tester växer ju på träd )
    Att avla på 5,a är något helt annat
    och fel OM hunden är skottberörd/rädd.
    Vänligen Pia
    hillslettens@hotmail.com

    SvaraRadera
  14. Hej Pia
    Har för mig att när man en gång i tiden startade detta med utställning då var det som en slags avelsutvärdering. När det gäller att inte kunna få ett cert före ett års ålder tycker jag nog det är riktigt. En collie yngre än ett år är inte färdigutvecklad.

    SvaraRadera
  15. Wanda det finns collie som är utvecklade nog för att kunna tävla om certet före 12 mån ålder. Jag minns själv en ggn när jag stod där som BÄSTA hane i en ålder utav 11 mån och inte fick bli BÄSTA hane pga att han inte hade K-testet. Resultatet blev att Ingen hane blev Bästa hane, pga de andra äldre hanarna såg ut som stryk och var inte klass nog att få bli Bästa hane. Domaren en svensk allrounddomare och mkt flitig använd, tyckte att detta var idiot regel att inte få utse dagens Bästa HANE .
    Jag kan inget annat en att hålla med.
    Varför skall det vara skillnad på en collie och en dv spets för att få certet ???
    Utställning är Utställning, avel är avel.
    Sätt högre krav på aveln men INTE på en utställning.
    P.s. Är Sverige de enda med alla konstens regler ??
    Vänligen Pia
    hillslettens@hotmail.com

    SvaraRadera