fredag 14 januari 2011

STATISTIK SOM DET PASSAR!

Ett par f d Brukshunden-journalister, lästa av en hel del folk, gläds åt att SBK-raserna är i fritt fall... Följden av oklokt insisterande på röntgade höftleder, mentalitetsbeskrivningar och annat trams, förstår man.
Det är lätt att tolka statistik som det passar. Särskilt om man inte har alla siffror rätt.

Ja, schäfer minskade med nästan 14% mellan 2009 och 2010. Men syskonrasen vit herdehund, samma ras fram till 1937, ökade med nästan 19%.

Alla de belgiska vallhundsvarianterna minskade rejält. Men australian shepherd ökade med nästan 20% och australian working kelpie med över 50%.

Och hur gick det för den arma collien, då? Rasen vars klubb håller på att ta kål på den med alla sina otäcka krav?
Tja, de storväxta brukshundsraserna av traditionellt snitt minskar som sagt överlag - schäfer, boxer, rottis och dobermann.
Minus 13,9% för schäfern. Minus 26 för boxer. Minus 16 för rottweilern. Minus 31% för dobermann.
Och collien?

Korthårig collie låg på 77 registreringar 2009. 86 st, alltså nio hundar fler,reggades 2010. Noga räknat en ökning på sådär 11%, men antalet är litet. I stort sett är det förstås samma siffra.

Långhårscollien hade 523 registreringar 2009. Och 2010 hade den 511. Det är tolv st hundar färre.
Noga räknat en minskning med 3% för LH-collien. Men i stort sett samma siffra, inte sant?

Sammanfattningsvis:
Rasens ena hårlag ökar med nio jyckar och det andra hårlaget minskar med tolv jyckar och hur man kan få detta till ett fritt fall orsakat av krav på uppfödarna övergår mitt förstånd.

Något är i fritt fall här, men inte är det reggsiffrorna för vår ras. Däremot skulle det vara intressant att sansat diskutera vad reggsiffrorna för SBK-raserna står för och hur man ska se på dem. Ska man verkligen beklaga att inte lika många köper rottweiler? Kan det ha funnits fler rottisköpare än lämpliga rottisägare? Är det bara nyhetens behag som gör att vit herdehund ökar, medan schäfern minskar? Eller är det något annat?
Ökar de småvuxna hundarnas andel därför att färre människor har råd att ha stor hund? Eller för att fler människor har fattat hur mycket mera fysiskt jobb och träning en stor hund måste ha?
Vad tror vi?

Bodil Carlsson

1 kommentar:

  1. Hej Bodil !
    Nu får du berätta vart du har hittat din Fakta ang reggade collie, för när jag tittar i avelsdata under födda hundar under 2010 får jag fram endast 467 Lh collie och 82 Kh collie.

    Jag tror inte att det är REGLER som gör att det AVLAS mindre på vissa bruksraser, utan efterfråga och rädslan att sitta med valpar hemma är större än att avla fram bra hundar.
    När det dumpas priser på bla schäfervalpar efter mkt meriterade föräldrar, och inte var dem meriterade i utställning, tar nog en uppfödare en extra tanke eller två att avla fram valpar.
    Att vit herdehund går fram är väl inte så svårt att förstå, det är en ung FCI ras och nyfikenheten att avla och köpa dessa hundar är stor just nu, vänta några år så skall du se att även dessa kommer att sjunka i reggningar.
    Folk köper mindre behagliga, lätta raser.
    Det är bara att kolla på anmälningarna för dvärg raser på en utställning. Inte ovanligt att det är 100 hundar i samma ras på utställning numera och knappt ngr bruksraser är anmälda.
    Ja rottis då, för där verkar det som alla vill ställa ut.
    Malinois har färre reggade valpar och det är inte svårt att förstå, det är SVÅRT att hitta ägare till dessa då ingen " vanlig" barnfamilj orkar med en sådan här hundras tempo.
    Det är knappast den osundas ras med en massa ras defekter och KRAV
    Rottisvalpar finns det fullt utav på blocket och
    oreggade, men folk köper dem åndå om en billigt :-)
    Kontentan utav det hela att det blir färre brukshundsreggningar och det beror knappast på KRAVEN utan efterfrågan verkar bli mindre på större raser. Jag har kollat runt på flera olika större raser utav ej bruksras och de flesta har sjunkit väldigt mkt de senaste åren.
    Vänligen Pia
    hillslettens@hotmail.com

    SvaraRadera