torsdag 13 januari 2011

DISTRAKTIONER

Läsarna får ursäkta. Jag var på gång att skriva en översikt över den moderna schäferns utveckling – men jag blev distraherad.
I ett dog rescue i Wales sitter en hund, beskriven som en Welsh sheepdog. Efter sex veckor börjar folk där kunna närma sig henne. Andra hundar sitter också där, hur många hundar som helst – irländska hundar som har hittats drivande omkring, fastbundna med ett rep någonstans, övergivna på en bilskrot. De fyller uppsamlingsstationerna – sopuppsamlingsstationerna för hund– på Irland också. Småvalpar instoppade i en plastbur och lämnade intill en enslig väg för att dö i kölden. Hundar som har kommit loss från valpfabrikerna: en tvåårig f d avelstik av dvärghundsras med rädda ögon, en femårig vacker schäfertik. Alla tänkbara blandningar av olika raser.
Och collies.

De kallas så: collies. Inte border collies, inte rough collies, bara collies. En äldre hane har ett ansikte som påminner om det enda existerande fotot på Old Cockie, den där collien av okänd härstamning som alla våra nutida hundar går tillbaka på. En sobel och vit tik liknar ett hundra år gammalt foto av en dåtida vinnare. Om henne skriver hundräddarföreningen att hon kan klättra över ett stängsel på 180 cm, så hon skulle nog klara sig bra i agility, bara hon kommer över sin osäkerhet.
En sex månaders trefärgad hanvalp, omisskännlig collie, som vårdar småvalpar.

På TV visar kunskapskanalen hur man under primitiva förhållanden opererar gomspalt på en afrikansk flicka. Hon hade visst fått ihop pengarna för bussresan till sjukhuset genom att tigga på gatan.
I engelska hundspalter berättas om hur man opererar fram fungerande andningsvägar på den moderna versionen av mops.

Här hemma försvarar Schäferklubbens Mats Höglund sin version av schäfer och en annan exteriördomare sin version av collie. Givetvis gör de det: vi älskar allesammans det vi älskar.
Just nu har jag lite svårt att förstå en sak. Varför är det inte tillräckligt att älska och försvara hunden i utställningskostymen? När blev det så viktigt att försvara kostymen?

Ibland, hundfolk, kolliderar verkligheterna lite väl häftigt. Nu lär jag få att göra ett tag med att se om det på distans går att hjälpa den walesiska tiken till ett bättre liv än det hon kommer ifrån.
Under tiden har jag ett förslag. Mats Höglund, domare och sammankallande i den svenska schäferklubbens avelskommitté, kan naturligtvis mera om rasens moderna historia än jag.
Kanske han i mitt ställe för läsarnas bättre upplysning kunde skriva här på Collievänner?

Det jag särskilt skulle uppskatta är en anatomilektion av en exteriörspecialist på rasen. Så här, Mats, har du två schäfrar: 1915 års schäfer och den filippinska hunden av idag. Exakt vilka anatomiska strukturer har man förändrat för att göra om hunden?






Bodil Carlsson

14 kommentarer:

  1. Men attans att de där hundarna inte får räknas som collie rakt av! Det hade varit värdefullt hitta lite "nya" gamla linjer till vår ras. (Inte jämförbart förstås eftersom Island är en hyfsat sluten ö och hästar är ju hästar :-) men där får man använda "vadsomhelst", alltså även hästar utan (känd) stam/utan papper bara den är född på Island.)
    Det finns ex på våra inhemska hundraser att man använt sådant som "mönstrats in" för att få en större avelsbas.
    Kanske det måste vara hemlandet som engagerar sig i detta?

    SvaraRadera
  2. Inlägget har inte med artikeln att göra vill bara göra er uppmärksamma på följande och höra vad NI tror !
    Registering för Bruksraserna
    har sjönkt med nästan 15 % jämfört med 2009 som då låg på 10 %.
    Övriga rasgrupper har gått upp.
    * Collie har gått ner ytterligare i registeringar
    sedan 2009.
    Lh collie hade över 500 reggningar 2009.
    2010 är dem nere i 467 reggningar.
    Kh collie har ökat ifrån 76 reg , 2009
    till 82 reg 2010.
    ( enligt avelsdata/skk)
    Schäfer har minskat med 13,9 procent.
    De är nu omkörda utav Labrador i topp, detta var
    44 år sedan sist.
    Övriga brukshundar har minskat med många procent.
    Ni kan läsa här om följande siffror.
    http://slutstycket.blogg.se/

    Tror ni att detta beror på att folk tycker att brukshundar är så dåliga eller vad ?
    Jag tror att folk köper andra hundraser pga olika trender. Små raser verkar vara de som ökar mest.
    Om nu collien minskar så radikalt varje år då bör det ju varav ännu lättare att få till en riktigt avel på dem eller vad !
    Fast det verkar ju inte så, så vad händer med rasen igentligen. Finns det INGA bra collie ??
    Vänligen Pia
    hillslettens@hotmail.com

    SvaraRadera
  3. Hej Pia!
    Se separat inlägg som kommer.

    Hej Linda!
    Kan förstå din tanke och visst är det så, att alla djuruppfödare och organisationer för djuruppfödning (utom hundvärldens!) ibland mönstrar in en eller ett par individer utifrån - för att undvika inavelsproblem, hålla prestationsförmågan uppe, e t c.
    Men det skulle ju bli en del att tänka på. Vilka av dessa "gammaltypcollies" är working stock, vilka förhållanden kommer de ur - vilka arbetsuppgifter användes de till? - och om de vallar, vallar de plain-style som den gamla skotska collien, moderna stamboksförda collies när de vallar, och welsh sheepdog? Eller vallar de med eye, som border collie? Finns det fortfarande folk på Irlands västkust som har vuxit upp med och använt dem och kan berätta om temperament, hälsa och annat? Hur stor variation i beteende och utseende har det funnits?
    Etc, etc, etc. Fast visst blir man nyfiken!

    SvaraRadera
  4. Ja jo det är klart att det måste finna sen arbetsgrupp där folk som har "lite" insikt jobbar för att få fram lite större avelbas. Med individer som kan tillföra något naturligtvis! :D

    SvaraRadera
  5. Jo, Linda, men det verkar inte vara det lättaste för hundfolk att bli ense om vad som menas med en hund "som kan tillföra något"... :-)))
    Det som är hiskligt och extremt för en del folk är en alldeles normal, tilltalande hund för andra. Det som är igenkännligt som "gammaltypcollie" i foton från Irland och Wales idag kallas för "blandraser" och "byrackor" av andra och det räcker med att man berättar om dem för att antydningarna om "blandrasförespråkare" ska droppa in...

    För min del tycker jag i all ödmjukhet att några av de där oönskade, övergivna hundarna är riktigt vackra att se på. Och med all respekt - jag tror inte att det skulle skada så värst mycket, om vi någon gång drog oss till minnes att det här var just de byrackor, som vår ras byggdes av.

    SvaraRadera
  6. Haha, jo så är det kanske (jag tror dock att vi är mer överens än vi föreställer oss ang exteriören, vi collienissar i Sverige. Sällsynt få som vill ha collie som ser ut som chow-chow eller borzoi! Ingen jag känner iallafall!) men om de där britterna skulle göra något så tror jag att vi följer efter oavsett vad vi vill eller ej..?

    SvaraRadera
  7. Hej igen! Pratade just med en kvinna på en gård på sydvästra Irland - hon annonserade ut de vackraste trefärgade "Collies" du kan tänka dig... Så jag ringde och frågade: var det BC?
    Nä, BC var det inte, just Collies... Mindre än border collies, och på hennes gård suveräna boskapshundar, även om de vallade fåren också, men eftersom de har boskap så håll de sig till den här linjen. Fantastiska hundar - säger man "Gå och hämta korna!" så gör valparnas mamma det. Själv!
    Men de vallar med eye och crouch och är precis lika arbetsintensiva som BC, och territoriella som Welsh sheepdog - inte vaktiga, utan så att de håller reda på vilka djur som är på deras mark och på den marken svarar hunden för uppsikten över djur!

    Skulle gissa att dessa små snyggingar, oreggade "just Collies", är i arbetssättet som de hundar som med tiden blev BC. Gissa vad de säljs för? 50 euro!

    SvaraRadera
  8. Ursäkta, det blev lite rumphugget. Det jag menade är att OM jag födde upp border collies i Sverige och ville plocka in lite obesläktat, så skulle jag nog sitta på planet till irland för att titta på den där valpkullen. Jobbar som border collie ÄR border collie och utseendet, tja, inget övrigt att önska... :-) tycker jag, alltså.
    Men om jag födde upp svenska collies och ville plocka in något obesläktat, så skulle jag INTE välja eye+hög arbetsintensitet+territorriellt vallningsansvar att blanda in i våra hundar. Vacker, javisst, säkert frisk också efter långt avelsurval på arbetsförmåga, men det räcker inte!

    SvaraRadera
  9. Vad skulle krävas för hundar för dig ,då?

    SvaraRadera
  10. Hej Linda! Ursäkta att svar dröjt. Jobb o familj tar sin tid, du vet...
    Jo, det är inte så att det handlar om vilka hundar som krävs för mig, utan nog tvärtom: vilken ägare skulle krävas för sådana hundar?

    Anta att jag hade boskap och ville tillföra den svenska border collien tillräckligt med tuffhet för att valla boskap och dessutom förmågan att göra det självständigt, om jag nu tyckte att det brast lite i de dragen hos de svenska BC jag hade tittat på?
    Tror inte att jag skulle kunna önska mig något bättre än valparna i den där irländska kullen!

    Nu vet jag inte om det är så att det finns ett behov av att hämta in "nytt gammalt" till den svenska colliestammen. Utöver vad som redan görs, med hundar från bl a USA och gamla tyska linjer, alltså. Jag tror inte att det finns någon som vet det.
    Men vi tänker oss att det är så - det behövs. Om vi antar att vi får veta att vi behöver det - var skulle vi leta? Inte tycker jag att irländska "just Collies" av den gamla typen skulle vara att rynka på näsan åt. Som sagt, jag tror att av den sorten skapades vår ras en gång i tiden.
    Det vi skulle få in är arbetsförmåga och det har jag inga problem med, men det skulle kunna bli så att vi får in specialiserad arbetsförmåga - intensiva eye-vallare, eller för den delen hundar som är lika självständiga som de walesiska hundarna, som på eget bevåg håller uppsikt över land och djur. Beundransvärd egenskap, förstås! Men inte alldeles oproblematisk i andra sammanhang... Älgkon som gick med sin årskalv genom vår hästhage häromdagen skulle kanske inte uppskatta att bli vallade in på gårdsplan, menar jag. Jag skulle kanske inte uppskatta om min hund for som ett jehu över ett futtigt 120 cm fårstängsel och drog tre km in på grannens mark för att vända en flock rådjur hem till mig. Eller slängde sig ut i Vättern för att vända en flock simmande gäss in mot land. Om en walesisk hund fick för sig att göra något av det skulle jag inte bli förvånad, det är vad de gör. De är FANTASTISKA hundar! Men...
    ...man kan lätt få mer än vad man hade beställt även av intelligens och arbetskapacitet och då vill det till att man har någonstans att göra av dem. :-)

    SvaraRadera
  11. jomen visst är det bra med nytt blod. Det tyska blodet är i o f s en mix av amerikanskt och engelskt a la 80-90-tal (inget nytt således). Kanske en gnutta/spillra gammalt "före VK" engelskt också i dem? Men knappast något egentligen nytt.
    Synd också att det amerikanska blodet inte fört med sig en sundare ras.
    Det hade ju varit betydligt bättre gå back to basic och använda friska och arbetsdugliga collie!
    En gårdshund hämtar inte andras eller vilda djur. Djur som inte tillhör gården ska jagas bort och de egna hämtas hem ;)

    SvaraRadera
  12. Jo, Linda, jag vet, men om jag ville hämta hem en ung vuxen hund - där jag i a f kan gissa mig till hälsa, temperament etc lite bättre än hos en liten valp - så har ju den hunden vuxit upp på en gård på Irland eller i Wales. Finns ingen skog, inga flockar av rådjur, inga älgar. Allt här är nytt.

    Jag stod och tittade på älgkon och kalven som promenerade fram - snön var inget hinder för dem, som de kan röra sig! - och tänkte mig hur det skulle uppfattats av en nyanländ irländsk "just Collie" eller walesare, som precis hunnit lära in vad som är vår mark. Mycket möjligt att små rörliga=får och stora rörliga=kor och hålla sig hemma ska dom! :-)

    Säkert skulle vi få in arbetsförmåga och huvud - men vilken arbetsförmåga och vilket huvud, det är liksom det som är frågan. Också!
    Fast fresta mig inte, för ser jag en dumpad typisk Collie på en bild till så far väl den lede i mig och jag sitter på det där planet i a f...

    SvaraRadera
  13. Alltså...OT jag vet inte om du skrivit någerst vad det blev för sors får hemma hos er och hur går det med dem? :D

    SvaraRadera
  14. Just nu är fåren hemma hos säljaren över vintern och med tanke på hinkarna med skållhett vatten som måste bäras ner på ishala gångvägar för att före poniesarna med vätska i flytande form så är vi rätt glada över att inte dessutom behöva bära vatten till fåren...
    Men de kommer tillbaka när snön är väck.

    Vet inte riktigt vad du menar med att de amerikanska hundarna inte fört med sig en sundare ras.

    SvaraRadera