tisdag 17 augusti 2010

VARFÖR VÄNDER INGEN LÄNGRE NÄR DE SER EN SCHÄFER?

Om rubriker, samhällsförändringar och mentalitetstest

Missade ni Aftonbladets löpsedel den 9 augusti? Men då kanske ni såg Expressens?

JOGGADE – DÅ KOM DEN GALNA HUNDEN !

Aftonbladet hade ett helt uppslag med stort foto av en ordentligt bandagerad kvinna. Foto av rottweiler också, förstås – björnliknande, i snabb rörelse, med metallstryphalsbandet flängande och hela garnityret skyltat. Expressen har samma kvinna och annan rottis, men den bilden visar också upp rena varulvsgapet. Där var ledordet

MÖRDARHUNDEN

Jag gissar att någon har kastat en boll till Aftonbladets rottis och att hunden har bråttom efter, men båda fotograferna har helt klart fått fram en image av en ras som man inte skulle vilja stöta ihop med. Längst ner på sidan finns punktade råd om hur man ska bete sig vid hundmöte. Mycket riktigt påminner de om hur man överlever möte med björn.
Tidningarna har med anledning av den här händelsen definitivt kastat en boll till kommunministern, som framträder i Aftonbladet med bild i tvåspaltaren längst till höger på uppslaget - bästa läsplaceringen. Odell säger att det här är ett stort problem:

” VILL MAN HA EN HOTFULL HUND FÅR MAN FLYTTA”

”Odell vill ge ../../ bostadsbolagen tillstånd att kasta ut hyresgäster med hundar som sprider oro i området.”

I Storbritannien finns redan Dangerous Dogs Act, som ger polisen rätt att omhänderta och avliva hundar av vissa raser. Danmark införde ett förbud mot tretton ”farliga hundraser” nyligen. Den brittiska lagen har varit ett totalt bomskott – sansade familjehundar har omhändertagits för avlivning för att de hade fel rastillhörighet, samtidigt som andra hundar har fortsatt att skrämma folk. De som vill skrämmas med hund bytte förstås ras, eller plockade fram blandningar.

Odell verkar den här gången inte heller vara ute efter att förbjuda vissa raser. Han vill att hyresvärdarna ska kunna tvinga vissa hundägare att ta sina hundar med sig och försvinna. Det är ett mindre dåligt förslag än ett rasförbud, men inte oproblematiskt ändå. Vem bestämmer att min hund är ”hotfull”? Hundhataren i trappuppgången intill eller damen som jämt är arg för att jag inte passar mina tvättstugetider?

Och vart hade Odell tänkt sig att de hotfulla hundarnas ägare skulle ta vägen efter vräkningen? Antingen flyttar de väl in hos en rad kompisar, som kan skylla på att de inte äger hunden, eller så löser de sitt problem genom att slänga ut hunden på gatan. Då har alla andra i det bostadsområdet fått ett större problem än de hade tidigare. Det är vad som har hänt i England. Staffar och korsningar fyller djurskyddshemmen till bristningsgränsen – ett enda av dem, i London, avlivar 3 000 staffar och staff blandningar om året. Personalen säger att många av dem är mycket bra hundar mentalt.

(Forts följer!)

2 kommentarer:

  1. Hej
    Det går väl ann för er som bor i egna hus på landet att säga att Odell har fel vem som skall få ha hund i bostadsområde, vem skall bestämma om hunden är hofull eller inte i ett bostadsområde.
    Det är väl ganska så enkelt att se en hotfull hund. Vi som bor i dessa bostadsområden och ser hur hundarna bara blir fler och fler och skiten som har dem... Det är snart ett problem.
    Själv ser jag ingen som helt problem att de får tänka både en och flera ggr innan de skaffar en hundras som har större tendens att bli hotfull imot omgivningen än andra raser.
    Det är inget kul att möta en rottis eller am staff eller andra större raser som beter sig väldigt illa i koppel imot våra hundar, vad tror du händer om de tappar eller släpper sin hund !
    Det ÄR ett problem med dessa starka hundar.
    Hur tror du jag och min son kände oss när en stor rottishane bara hoppade ur en bil där föraren öppnade bildörren och rusade fram till oss, tror du inte att vi kände oss små.
    Vad tror du far i mitt huvud när jag har med mig min 7 åriga son ! Jag ställde givetvis min son bakom mig, det är vad jag hann att göra.
    Nu var hunden " snäll " men han kanske inte hade varit lika snäll om jag hade haft med mig min amrishane som absolut inte gillar framrusande hundar, rottisen hade knappast låtit min lilla hane vara orörd som han hade gapat utav rädsla för stor hund.
    Hur tror ni att joggaren som mötte rottisen i skogen tänkte när den rusar fram och ägaren skriker att han vill bara HÄLSA.....
    Vi har inga problem med hundägare i det bostadsbolag vi bor i men det börjar bli problem i vårat lilla samhälle ( jag bor i ) med dessa starka raser och folk som absolut inte har en aning om hur hundar fungerar.
    Jag har inte det minsta dåligt samvete att en familj eller person ( det är inte så många familjer som har hotfulla hundar hemma) skulle bli vräkt om de inte gjorde sig av med en hotfull hund. Polisen gör ett bra jobb i dag att testa dessa " farliga " hundar på sina tester, de gör sällan fel. Tror knappast att en hundhatare skulle få en person vräkt bara för att denne inte gillar hundar, så går det inte till. Tycker att det är bra om en lag säger att man inte får ha hotfulla lösspringande hundar i
    ett bostadsområde. Nu har vi en lag som säger att vi FÅR INTE ha dessa hundar men den användes sällan. Den dag ni själva möter en hotfull hund ute som är lös och kastar sig över din hund, då kommer ni att ändra er.
    Jag har absolut inget imot att de avlivar dessa hundar, för tyvärr är det människor som inget vet om hundar som äger dem, dessa tuffa penisförlängare. Denna lag kommer inte att drabba de som har sina hundar till det man skall ha hundar till...Sällskap ! För det är vad 98 % utav Sveriges befolkning har dem till, även tjänstehundar.
    Strikt ägaransvar verkar en del inte veta vad det är. Straffa de som bryter detta.
    Sätt en lag att ALLA hundar oavsett ras skall hållas kopplade på offentliga platser och i bostadsområden.
    Mvh Pia

    SvaraRadera
  2. Hej Pia!
    Artikeln är lång och fortsätter i flera avsnitt. Läs så får du se vad jag menar!
    Jag tycker precis som du, ingen skall behöva vara rädd! Numera bor jag på landet, men i tjugo år har jag bott i Göteborgs ytterområden. Måste jag bo i en stad igen, så blir det säkert i ett liknande område.
    Däremot tycker jag, att Odell och andra kan tänka igenom sina förslag. Som du ser av den engelska länken, så finns det ett problem - ofarliga hundar omhändertas och förs bort för ev avlivning för att de "motsvarar beskrivningen av en av de förbjudna raserna". Andra hundar gör inte det. (En chockad engelsman hade i sin zoobutik i stan sett en handskriven annons för kaukasisk ovtjarka - "the ultimate guard dog" och det kan man ju hålla med om. 2 000 pund per valp skulle det kosta. )
    Sedan detta med avlivning av mängder med hundar - jo, jag tycker det är sorgligt. Många av dem är helt normala hundar, oreggade staffordshire, som förr kallades "the nanny dog" för att rasen var så tålig mot familjens barn.
    Men bortsett från det sorgliga i massavlivningen, Pia, så FYLLS DE JU PÅ hela tiden!
    Någon typ av hundrestriktion blir ju nödvändig där och troligen även här med tiden. Så här kan man inte ha det.
    Men då tycker jag att Odell m fl ska tänka ut något som fungerar i stället för att försöka ta valpoäng på folks berättigade behov av att känna sig trygga där de bor.
    Och så tycker jag att hundägarorganisationerna ska fundera på vad de kan göra åt saken - strängare krav på avel och försäljning är mitt förslag - och vad de INTE klarar av, sociala problem i storstäder t ex. Och så ska de göra skillnaden klar och tydlig för politikerna!
    Att vara tyst i den här frågan ger bara folk intrycket att hundorganisationerna inte tycker att det är deras problem.

    SvaraRadera