onsdag 18 augusti 2010

VARFÖR VÄNDER INGEN...? del 2

Kommunministern är inte den ende som driver den här frågan. Niklas Frykman och Mathias Sundin - den ene oppositionsråd i Norrköping, båda riksdagskandidater i valet - gör det också och i juli, när rasförbudslagen gick igenom i Danmark, deltog de livligt i diskussionen på Newsmill med bl a ett rätt tänkvärt förslag om begränsningar i allas rätt att ha vilken hund som helst. Tyvärr deltog inte hundägarorganisationerna. Det är en lite märklig tystlåtenhet, för det som media och politiker slår sig ihop om kommer med tiden troligen att bli lag - frågan är bara VILKEN lag det ska bli och vilka konsekvenser den får. Sundin tror att "etablissemanget" - förmodligen avses just hundorganisationerna - inte tycker att det finns något problem och tiger still i hopp om att allt ska blåsa över av sig självt.
Det kommer det nog inte att göra. Rapporterna om aggressiva hundar har ökat de senaste åren. Jag har inga siffror från Sverige, men från England talas om över femtusen sjuhusvårdade, varav tolvhundra barn. Några dödsfall: ihjälbitna barn. Aftonbladet låter kvinnan som attackerades av rottweilern för en dryg vecka sedan avsluta med att säga, att hon kämpade för sitt liv. "Hade det varit barn med i bilden, så hade det varit kört." I värsta fall kan hon ju tyvärr ha rätt.
Så ÄVEN OM ministern är ute efter att samla poäng hos väljarna och tidningarna satsar på att sälja lösnummer, kan man inte avfärda det de säger. Mats Odell har fullständigt rätt i en sak. Folk skall inte behöva vara rädda!

Det skulle inte vara särskilt smart av hundfolk att tänka att det där är inte vårt problem, det är sådant som händer på andra platser än de där vi själva bor och det handlar om helt andra hundar än de vi själva har och det har ingenting med oss att göra. För det första stämmer det inte - hundägare bor överallt och skador på människor orsakas också av reggade hundar ur olika rasgrupper. Men framförallt är inte det en inställning som den överfallna joggande kvinnan skulle förstå. Inte heller familj och grannar till den lille kille, som blev svårt biten i ansiktet i ett bostadsområde i Göteborg för ett tag sedan. Och inte åskådarna på den utställning där en rottweiler flög på sin ägare nyligen. Alla de här människorna säger samma sak: det här ska inte få hända.
Det har de helt rätt i. Varför händer det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar