lördag 16 april 2011

NI SOM SER...

... ...på TV vet säkert redan om det. Länsstyrelsen i Skåne säger alltså att de inte har lust att vänta längre på att SKK ska ta reda på hur stort problemet är. Shar-peivalpen i den här länken ser inte.
Men det är det mindre problemet. Det stora problemet är hur lång tid det tog och hur plågsamt det var för valpen att bli blind. När väl hornhinnan är omvandlad till en tjock ärrbildning, är synen borta. Men det är förhoppningsvis den värsta smärtan också.

SKK:s representant i programmet säger så sansat, att man ju måste ta reda på hur stort det här problemet är inom rasen. Innan man gör något åt saken. Man har hållit på sedan 2007.
Shar-peiklubben påstår att mellan åren 1995 - 2005 registrerades 597 shar pei i Sverige. Det bör betyda att det finns ett par hundra hundar i landet att räkna på. Vissa av dem ärrar igen sina hornhinnor. Det är priset för ett häftigt överskott av hud.
Vad är det som tar så lång tid att undersöka? Fått något i ögat, SKK, som hindrar er från att se vad ni har framför näsan?


Bodil Carlsson

26 kommentarer:

  1. Nej jag hade inte sett det. Men, BRAVO, detta är bara början.
    Ska man bara arbeta efter SRD listan kommer det att ta alltför lång tid innan aveln ändrar riktning så problemet försvinner. Skulle vara intressant att få reda på var domarna drar gränsen för en 0:a på utställning. Hur mycket överskottshud krävs det?

    SvaraRadera
  2. Det är nästan femtio år sedan Englands veterinärer slog larm om exteriöra överdrifter som ledde till lidande för hundarna. Att idag börja prata om att reda ut är som att sparka in en vidöppen dörr. Det är handling som krävs, inte utredning!
    Under tiden kan man bara hoppas att valpköparna läser på ordentligt om den ras de vill köpa.

    SvaraRadera
  3. HEJ!

    Håller med de föregående talarna!! Jag röstar för någon form av revoluution inom hundvärlden. Utseendefixeringen är för stor anser jag, varför utser SKK årets uppfödare enbart baserat på utställningsresultat???? Varför inte ta med andra parametrar som ex. HD, ögon, knäledsresultat osv. Känns väldigt gammaldags att bara se på utställningsresultat!

    SvaraRadera
  4. Javisst Johan, det är lätt att säga att vi gör något nu åt problemet, när man redan står på schavotten. Så här är det när det gäller våra hundar hela tiden.
    Jag tittar lite på en annan ras med väldigt kort näsa. Samma hundar vinner som bara orkar gå i en liten snäv cirkel i finalringen, precis som innan SRD listan kom till. En uppfödare framhäver en import vars morfar visade sig vara opererad för sina andningssvårigheter, men hunden hade blivit BIS på en stor utställning. Detta avlas det på p.g.a. utställningsframgångar.

    SvaraRadera
  5. Jaha - och vad svarar SKK? Ska vi fråga?

    SvaraRadera
  6. Bodil: Det röstar åtminstone jag ett rungande "ja!" till. Du kan väl samtidigt passa på att fråga hur det kan komma sig att ett så besvärande lågt antal schäfrar har blivit konstaterade besitta just de fel som deras SRD-lista tar upp? Vet Du, jag är inte riktigt säker, men har för mig att Mats Höglund påstod att det var under 20 st......

    Vad tror ni att det betyder?

    SvaraRadera
  7. Hej

    Själv reagerade jag på helt annat sätt när jag såg detta, hur starkt utseendefixerade är de egentligen själva??

    Är det ärligt talat verkligen denna ras stora problem, är det verkligen något man ska prioritera i aveln???

    Personligen tycker jag inte denna ras har något existensberättigande alls, borde återinföras reg/införsel förbud.

    Men om man nu ska ha kvar den bör man nog vara försiktig med att alltför snabbt haka upp sig på det som ögat ser och bedömmer som extremt.

    För även om det självfallet inte är bra eller eftersträvansvärt känns huden och behovet av eye tacking som ett mycket litet problem jämfört med övriga problem hos Shar Pei

    Såsom tex

    Shar Pei feber/Amylodios
    Shar Pei lunginflamationer
    Mastcellcancer
    svåra tarmsjukdomar
    Tight Lip syndrom

    Ovanstående är ju alltihop mycket allvarliga sjukdomar med stort lidande och ofta avlivning som följd men det enda man hör/läser är detta med huden/ögonen ( det som syns) och på det baseras alltifrån införselförbud, SRD, projekt och TV programm.

    Själv tycker jag som sagt var inte att denna ras borde finnas alls men ärligt om den nu ska göra det är det verkligen detta som är det stora problemet och vad händer med resten om man börjar prioritera detta i aveln?

    Att riskera att få utföra eye tacking på en del valpar för att skydda ögonen känns ju som ett betydligt mindre problem än allt annat rasen dras med.

    Känns som att det är väldigt lätt att haka upp sig just på utseendet även när det gäller i negativa avseenden och glömma bort att en hel del riktigt stora problem varken syns eller kan förklaras med utställning.

    Menar dock absolut inte att det är bra eller önskvärt med abnorma raser/hundar som döms fram i ringarna men att det ibland är lätt att göra "det lätt för sig" angående varför problem finns.

    SvaraRadera
  8. Tillägg

    Glömde en sak till jag tänkte skrivit ;)

    När man så verkligen talar om defekter som väldigt starkt kan härldedas till utseendefixering finns det ju också väldigt olika grader och det är kanske inte alltid heller det som ser mest abnormt ut som egentligen är det värsta.
    Ta en av de raser som har liknande ursprung som Shar Pei, Chow Chow. Skador, hältor och andra defekter starkt sammankopplade med att hundarna ska mkt liten vinkling och styltig gång. Kanske inte "ser" så illa ut som en del annat men orsakar ändå lidande. Har för mig att liknande problem även finns hos tex en del"strama" terrierraser mfl.

    Kommer förmodligen aldrig bli några TV programm med krav på förändring eftersom det inte syns lika mycket men det är likt förbaskat lika illa.

    Börjar man att inrikta aveln efter vad som får eller inte får uppmärksamhet i TV känns det som att vi är riktigt illa ute.

    SvaraRadera
  9. Hej Angelica!
    Hur menar du - "hur utseendefixerade är de egentligen själva?"
    Vem - länsstyrelsen eller Eva Hertil?

    Jag tror i all ödmjukhet att man kanske inte behöver vara särskilt utseendefixerad för att se den extrema smärta som kronisk sårbildning på hornhinnan medför. Självklart prioriterar man svår smärta över allt annat och tar resten sen!!!

    Sedan hänger ju den här rasens problem ihop med varandra. Har du sett foton av s k ursprungliga shar-pei? En rätt ordinärt byggd, tilltalande hund med ett par små veck i pannan. Inte mera.
    I vanlig ordning "räddades" rasen från utrotning av entusiaster som använde ett litet litet fåtal hundar för att "återskapa" den.
    I vanlig ordning fick de med ett par obehagliga anlag. Angelica, anledningen till den extrema veckbildningen och huden som faller in i ögonen och orsakar hornhinneskada med smärta är ett abnormt anlag - i underhuden ansamlas stora mängder av ett ämne. Tillståndet kallas mucinos. Idioterna tycker att det är snyggt.

    En gång till, så att den som vill skall ha något att anmäla mig för.
    De okunniga, okänsliga och hjärtlösa idioter som avlar på mucinos och som i avelsarbetet selekterar för en allvarlig sjukdom
    GÖR DET DÄRFÖR ATT DE TYCKER DET ÄR SNYGGT.
    DE GÖR DET FÖR ATT DET GÅR ATT SÄLJA.
    DE GÖR DET FÖR ATT SKK GÅR MED PÅ DET OCH
    DE GÖR DET SÅ LÄNGE RESTEN AV OSS ÄR TYSTA!

    Angelica, hornhinnesmärta är i klass med smärtan från en brännskada. Om vi accepterar det - vad ska vi protestera emot?

    SvaraRadera
  10. HEJ!

    Tror inte Anjelica menar att vi ska acceptera det utan att det finns fler problem under ytan än det som är snackisen för tillfället.

    Jag håller med både dig Angelica och dig Bodil, det finns i många raser där det är fler än ett problem som ligger och bubblar under ytan som skapar lidande för hundarna.
    Samtidigt är det ju som Bodil skriver ett oerhört smärtsamt tillstånd med kronisk sårbildning på hornhinnan.

    Det finns också en uppenbar risk med alltför stor fokusering vid ett problem då man försöker göra något åt det, nämligen att man fokuserar allt för mycket på ett specifikt problem och sedan får andra problem på halsen för man avlat för "snävt" igen om än i ett bra syfte.

    Det som gör mig ledsen är just detta att man fixeras så oerhört vid utseende, står det i rasstandarden att rasen ska ha kraftigt huvud så är det hundarna med kraftigast huvud som vinner, eller står det riklig päls så är det hundarna som har störst pälsar som vinner osv.

    Det undrar jag om SRD listorna kan göra något åt??

    Tjingeling Bettan

    SvaraRadera
  11. SRD listan kan givetvis bara innehålla sådana defekter som syns med blotta ögat.
    Menar du Angelica att SRD listan ska tas bort för att den döljer andra problem? Var ska man i så fall börja?
    SKK förbjöd faktiskt rasen Shar Pei till att börja med, men när vi öppnade gränserna till EU så var vi tvungna att följa FCI:s bestämmelser.

    Öppna gränser har ställt till med mycket elände, tyvärr fick de rätt som var emot detta.
    Alla som förutsåg att vi skulle få in Dvärgbandmask sågs som bakåtsträvare. Men även anpassningen till en massa annat i hundvärlden är negativt.

    SvaraRadera
  12. Sorry - en mening föll bort.
    Det skulle ha stått:
    I vanlig ordning fick de med ett patologiskt anlag, en defekt gen, och i vanlig ordning var det den de valde att fortsätta avla på.

    Sedan känner jag att det fattas en mening på slutet också.
    Det borde ha stått:

    DE GÖR DET FÖR ATT DE TYCKER DET ÄR SNYGGT.
    DE GÖR DET FÖR ATT DET GÅR ATT SÄLJA.
    DE GÖR DET FÖR ATT DE SOM FÖRESTÄLLER EXTERÖRDOMARE ANTINGEN ÄR SÅ OKUNNIGA ATT DE INTE KÄNNER IGEN NORMAL HUNDANATOMI ELLER HAR SÅ ÖMKLIGT LITE CIVILKURAGE ATT DE INTE TÖRS SÄTTA NER FOTEN ENS INFÖR BIOLOGISKA HAVERIER.

    JA, DE GÖR DET SÅ LÄNGE SOM SKK HÅLLER GOD MIN OCH SÅ LÄNGE SOM RESTEN AV OSS HÅLLER TYST!


    Om vi inte börjar med det mest groteska, var ska vi då börja?

    SvaraRadera
  13. Tycker inte det ska accepteras alls, tycker detta är en ras som ska BORT helt och hållet. Men inte till största delen pga att man utför eye tacking för att inte ögonen ska skadas utanför att det är en fruktansvärt sjuk ras.

    I en ras där valpar ofta drabbas av en speciell typ av allvarlig lunginflammation, där de alltför ofta drabbas av en allvarlig sjukdom som Shar Pei feber, där hundarna alltför ofta drabbas av en speciell typ av cancer, där de alltför ofta drabbas av njursvikt, där alltför många hundar lider av plågsamma tarminflammationer och all´annan skit denna ras dras med så är det för mig mycket underligt att det är behovet av eye tacking som ses som det stora problemet både av veterinärer och andra.

    "Angelica, hornhinnesmärta är i klass med smärtan från en brännskada. Om vi accepterar det - vad ska vi protestera emot"

    Självfallet är det inte acceptabelt att man ska behöva eye tacka (alltså sy upp ) hud kring ögonen för att inte hunden ska få hornhinneskador men det är ännu mindre acceptabelt med hundarnas ohälsa i övrigt.

    "Om vi inte börjar med det mest groteska, var ska vi då börja?"

    Frågan är vad som är det mest groteska, det som i våra ögon ser groteskt ut eller det som inte syns och inte uppmärksammas. Shar Peien skulle ju inte vara särskilt frisk eller hälsosam även om den såg ut som för hundra år sen.
    Om den så inte hade en enda rynka på hela huvudet skulle det fortfarande vara en fruktansvärt sjuk ras.

    SvaraRadera
  14. Applåder Bodil!!! Dags att ta itu med alla abnormiteter. Varför kan man helt enkelt inte sluta avla de raser som är värst utsatta?

    SvaraRadera
  15. Jag har ju kollat upp det här lite närmare. Det länsstyrelsen baserar sitt tänkta förbud på är en artikel i en veterinärtidning gjord av SKK där det står "Enligt obekräftade uppgifter från såväl Sverige som andra länder utförs eyetacking
    på mellan 25 och 50 procent av alla shar pei-valpar."

    Även om jag tycker att rasen borde förbjudas p.g.a. alla hälsoproblem den har så kan man inte grunda ett förbud på "obekräftade uppgifter". Det var dessutom i min mening en ganska oschysst träff mot uppfödarna som intervjuades- eftersom proceduren mörkläggs, tystas ned och inte registreras så kan det vara svårt att veta omfattningen av problemet. Jag har ju hört om uppfödare som på flera år bara fått en enstaka kull som måste sys så det kanske inte är vanligt om man är seriös och väljer sina avelsdjur med omsorg. Vad vet jag? Det rättfärdigar dock inte aveln i fråga men när man klämtar till med katastrof-siffror som detta och sedan försöker förlöjliga uppfödare så lär man ha lite säkra siffror!

    Hade man däremot sett på alla sjukdomar som rasen har så hade ett förbud varit befogat, men nu gör ju inte skånes länsstyrelse det direkt. De försöker grunda ett förbud på osäkra siffror och skrämselpropaganda, då blir jag ändå lite mörkrädd..

    SvaraRadera
  16. Bettan:

    Du skrev precis som jag menade, det finns en massa mer under ytan som är lätt att glömma av men kan vara minst lika allvarligt som det som för tillfället snackas om.

    Shar Pei,s har inte bara problem med för mkt hud.
    Schäfrar har inte bara problem med för vinklade ryggar/bakställ
    Chow Chow mfl har också problem fast det inte ser lika groteskt ut
    osv.

    Men självfallet är det lätt att fastna just i det som verkligen ser och verkar helt abnormt.

    Lolo: Nej jag menar absolut inte att SRD listan ska bort, men det som finns med på detta är ju bara synliga defekter och behöver inte ens vara de värsta och det får man ju inte glömma bara för att det är det som syns.

    Jag tycker som sagt var för tredje gången att en ras som Shar Pei inte ska finnas över huvudtaget men gillar inte att man inte hör ett ord om alla allvarliga sjukdomar de faktiskt dras med förutom detta med huden (som självfallet är allvarligt). Varför reagerar inte veterinärerna lika kraftigt på det???
    Det låter ju som att det skulle vara en sund och frisk ras om den bara hade mindre hud men det skulle det ju knappast vara.

    Förmodligen för att det inte syns lika tydligt, men likväl innebär det stort lidande för hundarna.

    SvaraRadera
  17. Orsaken till att ögonspecialisten Eva Hertil reagerade på valpen i inslaget var kanske att 1)det var hon som fick ta hand om valpen och 2)hon är ögonspecialist. Hornhinnesmärta hos oss är ett akuttillstånd. Det är en sak som man väcker ögonjouren för.
    Om man hade kommit in till en ögonläkarmottagning med ett barn i samma tillstånd - blind p g a långt gången inflammation i hornhinnan, i sin tur orsakad av en missbildning i huden runt ögat - så hade man fråntagits vårdnaden.

    Hade man avsiktligt åstadkommit motsvarande smärta hos hunden genom att rispa hornhinnan med nålar, så hade man hamnat på kåken.

    Skillnaden mellan hudabnormiteten, mucinos, och de andra katastroferna som hundstackarna dras med är ju rätt enkel. De andra påminner om de sorgligare kapitlen i en lärobok i invärtesmedicin. Visst. Men det var dem man inte kunde se, när rasen "räddades" eller när den enskilde uppfödaren fastnade för shar pei. Det var dem man fick med på köpet, de som kom som en obehaglig överraskning.
    Mucinos kan man se. Den har man avsiktligt selekterat för. Den har man VALT att premiera.
    Shar pei skulle inte vara en frisk och sund ras om den hade mindre hud. Men den skulle nog ha mindre risk för ont i en av de smärtkänsligaste strukturer som däggdjurskroppen har.

    SvaraRadera
  18. Bodil

    Det är väl där våra åsikter går isär, för mig är det rätt ointressant varför problemen finns.
    Det är att det gör det och att man vet om det som är felet.
    Sen om det "råkat" komma med i cocktailen eller ngt man avlat för spelar väl ingen roll för hundarna. De lider väl lika mycket oavsett, och vi vet lika väl förbannat om det oavsett.

    Sen om det gäller kor som trampar på sina juver för att de avlas för mer mjölk, broilerkycklingar som växer sönder för att vi ska få mer, eller hundar som avlas sönder för vårt nöjes skull det är strunt sak samma.

    Dijana:
    Bra skrivet och det du skriver om skrämmselpropaganda baserat på osäkra uppgifter är också lite det jag menade innan.
    Frågan är om det verkligen gagnar hundarna eller hundaveln.

    SvaraRadera
  19. Skrämselpropaganda? Se kommande inlägg!

    SvaraRadera
  20. Hej Angelica!
    Med på SRD listan kan det bara vara synliga defekter. En utställningsdomare har ingen möjlighet att undersöka varenda hund på något annat sätt, i endast 2-3 minuter/hund.

    Sedan måste jag säga att klubben för Shar-Pei tar upp varenda sjukdom du nämner på sin hemsida och ger en beskrivning av dem. Strongt tycker jag. Långt ifrån alla rasklubbar gör det. Förvånande är att de går att sälja.

    Dijana, jag visste inte att det gått till som du beskriver.

    Veterinärerna reagerar mycket på rasbundna sjukdomar. Man har slagit larm om att det förekommer mycket kejsarsnitt på en del raser t.ex Likaså om andningsproblem långt innan det fanns någon SRD lista. Bara för att de inte kallar till presskonferens, betyder det inte att de inte reagerar och framför detta.

    SvaraRadera
  21. Fast jag har fått höra att Shar pei klubben i Sverige inte tar särskilt mycket på allvar. I andra länder (främst USA och UK) är de tacksamma för den forskning som görs på hundarna och är mycket intresserade, här rycks det mest på axlarna och skrivs lite artiklar. Även en tjej som pratar nu öppet om varför hon slutade avla på rasen har fått mycket skit från rasklubben om att hon snackar om det, det finns mycket hyssch hyssch och hymlande i klubben. Att de skriver öppet om vilka problem som finns är antagligen för att alla andra klubbar i andra länder också gör det, kanske svårt att tysta ned något då?

    Till Bodil: Angående din kommentar om "Shar pei skulle inte vara en frisk och sund ras om den hade mindre hud."
    Jag är faktiskt lite fundersam på om det verkligen är sant. Jag har talat lite med folket bakom forskningen i hundrasen. Mycket av rasens problem kan möjligen kopplas till mutationen som skapar en överproduktion av hyaluronsyra. FSF, allergier, överdriven exteriör i form av skinn och därmed ögonproblemen etc. Så avlar man för en mer moderat typ så finns också möjligheten att många av de andra sjukdomarna i rasen minskar tillsammans med det.

    SvaraRadera
  22. Nej. Det betyder bara att de som borde lyssna inte gör det! Förrän de eventuellt blir tvingade. Se kommande inlägg!

    SvaraRadera
  23. Lolo:
    Självfallet är det bara synliga defekter men SRD listan var också bara ett av exemplen på det man ser/talar om.

    Jag har inte skrivit att specifikt SRD listan ´kan ta upp annat än synligt men att man inte får glömma att det inte är det enda som finns.

    Jag menar på intet vis att det är ok att hundarnas ögon skadas eller att de ska behöva eye tacking men om man nu ska ha rasen kvar och då beslutar sig för att prioritera detta vad blir följderna med resten?
    Har dessutom förstått det av uppfödare jag talat med som att det inte ens alltid handlar om att valpen alltid behöver ha mkt ´rynkor för att det ska vara risk för ögonen utan att det ibland handlar mer om hur ett veck hamnar. En del av dessa valpar har ju knappt rynkor alls i vuxen ålder och då blir det ju mer komplicerat angående hur man ens ska selektera för att få ner problemet. Räcker det med att avla på mindre rynkiga hundar eller är det hur rynkorna sitter.

    Och om man ska prioritera detta då ska det självfallet vara med korrekt fakta som bakgrund och inte pga TV programm och opinionstryck eftersom det finns så många andra allvarliga problem som inte är lika intressanta att ta upp i TV. Kollar man runt på lite hemsidor finner man väldigt många unga hundar med dödsorsak såsom mastcellscancer, amylodios, etc.
    En del utan skrynklor en del med, vad händer om man enbart prioriterar skrynkelfria hundar i aveln?

    SvaraRadera
  24. Dijana:
    Det var jag och inte Bodil som skrev
    "Shar pei skulle inte vara en frisk och sund ras om den hade mindre hud"

    Möjligt att vissa av sjukdomarna har ett direkt ell indirekt samband och skulle minska.
    Bla tror man väl att just Mastcellscancern är starkt förknippad med det hela.
    Men fortfarande är ju raden av andra sjukdomar som är utbredda i rasen stor så personligen undrar jag ändå vad det finns för anledning att ha den kvar och att det knappast kan kallas för en sund ras om man så blev av med hälften av sjukdomarna.
    Enda vore väl om man tex tog in chowar ell liknande, då kanske det möjligtvis kunde bli skillnad.

    Glömde förresten allergier och Demodex innan.

    SvaraRadera
  25. Dijana och Bodil, skulle just skriva det. Flera mutationer där något blir väldigt överdrivet är kopplat till andra problem. Extremt mycket hud, hårlöshet är ett annat exempel. Det finns fler exempel på detta som leder till defekter, som man inte gärna pratar om i hundvärlden för att just dessa defekter är rasens signum.

    SvaraRadera
  26. Angelica: Då har jag lyckats blanda ihop er alltså! Förlåt! :)

    Amyloid uppkommer i samband med FSF, FSF är hud & immunförsvar. Demodex är immunförsvar & hud, Lugninflammation är också immunförsvar och även tarmsjukdomarna är det. Hyaluronsyra är en viktig komponent i immunförsvaret, hud, cellens funktion & uppbygnad och upptag av näringsämnen i tarmen. Så dessa olika sjukdomar är intimt kopplade med överproduktionen av hyaluronsyran. Hyaluronsyra misstänks också ha en fot i spelet när det gäller cancer.
    Jag pratade med en av forskarna som har hittat mutationen för FSF i rasen och hennes teori är att mutationen ger en sådan obalans i kroppen att det helt enkelt blir fullkomligt katastrofalt. Avlar man däremot bort denna sjukdom så gott man kan så har rasen en faktiskt chans att bli normal, dock innebär det avel på hundar utan mycket hud.

    / Dijana, vaporama.wordpress.com

    SvaraRadera