söndag 10 april 2011

DET SOM FINNS KVAR





Gårdsplan är nästan krattad och stängslen nästan uppe igen, så vi tog en promenad för att mjuka upp stela muskler och räta på ömma ryggar och för att hundarna skulle få något roligare att titta på. Nu kan man ta sig fram igen, vätan håller på att torka upp. Mjölkkorna hålls inne och hagarna är öppna för vandringar.

Det här är det som finns kvar av Slänga – en halvcirkelformad trappsten och en stolpe med hembygdsföreningens namnplåt. Två inristade meningar:

Försvann på 10-talet. Senast boende Carl och Lotta Wall.

Den lilla kullen bakom trappstenen är förmodligen murstocken. Längre bort växer modern plantageskog in, men runt husresten är ängsmarken öppen – kor betar fortfarande här. Stengärdsgården står upprätt. Jag brukar gå hit varje vår och ta av mig mössan för Carl och Lotta Wall.

Sen fortsätter vi och går in en halvcirkel för att komma tillbaka till vägen och gårdarna – Slänga betyder ungefär ”Svängen”, stället vid sidan av.
Åkrarna ligger svarta eller klargröna. Bergen på andra sidan är Östergötland. När vi kommer hem lyser det här i eftermiddagssolen, det som finns kvar efter de som var här före oss.


P S: Dubbelklicka på fotona, så syns vackra hundar bättre!
Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar