tisdag 2 mars 2021

TVÅ PROTOKOLL - EN FRAMTID?

 

Ibland är det, som sagt, fascinerande med protokoll. Ibland, ibland, händer det att man undrar om man ser framtidsperspektivet i en organisation krocka med något annat. Här refererar CS protokollet från KSS, kommittén för samsyn och exteriör sundhet, som sammanträdde i februari.



Rapport från SKK:s Kommitté för samsyn och exteriör sundhet i CS protokoll 1-2021. Par 9, s 7/25:

"c)Tyskland, restriktioner mot deltagande på utställning för hundar med exteriöra överdrifter. Tyskland förbereder en ny lag som ska gälla i hela landet.T.ex. får inte hundar med exteriöra överdrifter ställas ut. Förbudet ska leda till att få bort anledningen till att föda upp hundar med ohälsosamma attribut och även minska efterfrågan på sådana hundar/raser.En uppfödare får maximalt ha tre tikar med valpar på samma gång etc. etc.SKKs kommitté för samsyn och exteriör sundhet, KSS,följer utvecklingen i Tyskland och även andra europeiska länder när det gäller nya lagar och andra händelser relaterade till hundars hälsa och välfärd. KSS informerade om en artikel av Brenda Bonnett, vd för International Partnership for Dogs, Reframing Current Challenges Around Pedigree Dogs,https://dogwellnet.com/"


Etc, etc...? Stora grannlandet i söder förbereder lagstiftning om utställningsförbud, förbud mot storskalig uppfödning och mera därtill? Vad? CS måtte ha mycket att stå i just nu, för mer än så här kan jag inte se att man kommenterar KSS-protokollet, trots att det borde väcka många frågor. Till exempel: vad skapade de växande reaktioner som politiker - vare sig de vill fiska röster eller för att de är genuint upprörda - börjar notera och svara på? 

Varifrån kommer känslan av att något har gått för långt?


KSS i sitt eget protokoll 1-2021 från 2 februari:


"Ett dokument från en av KSS ledamöter med rubriken Tid för förändring efter coronapausen hade inkommit till dagens möte. KSS fann dokumentet mycket intressant och diskuterade dess innehåll. Framför allt utställningsverksamheten har nu haft en lång paus på grund av corona pandemin. Är detta ett tillfälle att göra förändringar i verksamheten? Utställningarnas betydelse för rasers utveckling, inte alltid till det bättre, diskuterades. Det är idag mer fokus på tävling än den avelsutvärdering de ska vara. Anpassar man raserna efter det som för tillfället är framgångsrikt på våra utställningar trots att det egentligen inte är varken rastypiskt eller funktionellt? Utvecklingen gynnar många gånger inte heller rasens hälsa. Även hundars mentalitet påverkas och ändras för att passa in i utställningsringen. I grupp-och finaltävlingar premieras ofta rörelser och hållning som inte alls kanske är rastypiskt men uppfattas som showigt. Även tävlan om Årets hund och Årets uppfödargrupp kan ifrågasättas, hur gynnar de en positiv utveckling för våra raser? Är tävling viktigt för alla? De exteriörbedömningar som arrangerats nu under corona tiden kan vara bra att behålla, detta kan leda till att fler hundar bedöms.Utställningsverksamheten ligger inte under KSS ansvarsområde, men de effekter och följder den för med sig är i högsta grad angelägna frågor för KSS. SKK behöver ha en framtidsvision, vilket ligger på CS dagordning. Författaren till detta dokument ombads att inkomma med sina funderingar även till CS." (Min fettning.)


Den hårdhudade läsaren skulle kanske våga tacka ja till en inbjudan att lyssna, medan KSS, Utställningskommittén och CS debatterar renrasavelns framtid. Vi som är åt det nervklena hållet skulle nog behöva en lugnande hand att hålla i, speciellt om bruksrasernas, vallhundarnas, polarhundarnas och jakthundarnas folk fick för sig att kliva in i matchen.



                                                                          * * *

Brenda Bonnetts artikel kommer med hennes tillstånd att publiceras på Collievänner först i original, sedan i min översättning. Brenda Bonnett är den sortens röst, som oftare och tydligare borde höras från kennelklubbarnas ledning.

Läs henne! Tills vidare ber jag om ursäkt för mitt excentriska skrivprograms vana att göra som det vill med textens storlek.


Bodil Carlsson





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar