lördag 27 februari 2021

§10: VAD ÄR DETTA FÖR SORTS HARE?

 Delar av senaste CS-protokollet gör att jag river mig i huvudet. Jag förstår inte riktigt vad det är jag läser. Paragraf 10 var inte lätt att hänga med i.


Par 10 c) Brev till SBK ang. frågor från Svenska Collieklubben, SCK Efter att SKK/CS behandlat och tagit beslut angående Collieutredningen så återkom SCK med ett antal frågor som är vidarebefordrade till SBK för besvarande.SBK anser i sitt svar att kostnaden för att ta fram mentalindex bör bäras av SKK då detta gynnar andra raser såväl inom som utanför SBK. SKK/CS konstaterar att Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, redan idag räknar på mentalindex för flera raser, så kostnaden i detta fall får bäras av SBK eller SCK.”


Jag försöker följa tanken bakom dessa fyra meningar som en jakthund i snårskog följer harens tvära kast. Först skickar rasklubben för collie alltså ett brev med frågor till CS om Collieutredningen och det beslut (eller avsaknad av beslut), som CS efter två års beställt utredningsarbete kom fram till. Då dumpar CS frågorna i knät på SBK. SBK ska svara! Men det var ju inte SBK, som fattade beslutet och inte SBK, som rasklubben ställde frågor till?


Sedan svarar SBK ändå CS på vad som måste vara en av frågorna – vem ska betala för mentalindex? SBK tycker, att mentalindex är av gemensamt värde för många raser och därmed också ett övergripande ansvar för den övergripande rashundsorganisationen – som förstås är SKK.

På detta svarar - konstaterar - SKK/CS att eftersom SLU beräknar mentalindexkostnader för ett antal raser, så följer att för en av raserna måste SBK (eller rasklubben) betala. Logiken och rättvisan i detta är inte helt uppenbar för den oinvigde. Det demokratiska samtalet mellan delorganisationerna är inte heller lätt att få syn på. Medan läsaren rynkar pannan i undrande veck och rättar till glasögonen, glider paragraf 10 över till släktskapsindex.


SKK/CS nr 1-2021 Par 10 c) 2021-01-29Sida 9/25 ”SBK kommer att undersöka kostnadsläget för att ta fram släktskapsindex via SLU. Vid en hög kostnad önskar SBK SKKs medverkan.CS diskuterade frågan och uppdrog till vd att undersöka ärendet vidare.CS ståndpunkt är att när det kommer till utvecklingskostnader för nya program etc. då är SKK inte främmande för att bidra med finansiering. Driften lämnas dock till respektive klubb.

/Collieuppfödare som anmält jäv/ återkom till sammanträdet.”



Varför kommer släktskapsindex in i sammanhanget just här?

Jag vet förstås inte. Utifrån protokollets korta rader kan man bara gissa. Men collie är en av de raser, där högt genomsnittligt släktskap kan befaras – det är liksom följden av en länge sluten stambok och en lång tradition av engelsk släktskapsavel inom den slutna stamboken. Idag har vi ovanpå detta en situation, där svenska exteriörinriktade uppfödare håller sig till vissa kombinationer medan uppfödare med annan inriktning väljer andra. Det är snart lika otänkbart för ena gruppens uppfödare att välja en hanhund från den andra uppfödargruppen som vice versa. Vi rör oss mot ett läge, där rasen glider isär i två grupper av hundar, där inom varje grupp hundarna blir alltmera släkt med varandra. Liksom mentalindex skulle släktskapsindex därför vara till stor nytta för uppfödare – verkligen inte bara för uppfödare av collie, men i hög grad just för collie. Möjligen skulle därmed vissa parningar komma att ifrågasättas. Möjligen skulle vissa uppfödare då känna sig begränsade i sin valfrihet och störda i sina prioriteringar.

Vems prioriteringar har företräde?

Vad är detta för sorts hare?


En alternativ version av paragraf 10 skulle i värsta fall se ut så här. ”Först bjöd vi en grupp collieuppfödare på två års respit genom att tillsätta en utredning om mentalindex som en möjlighet att stegvis förbättra mentaliteten och minska uppdelningen i rasen. Sedan bjöd vi dem på en stor lättnad genom att inte fatta beslut om utredningen. Om rasklubben ändå vill hålla på med mentalindex, då har ni en inbyggd uppförsbacke framför er – finansieringen får ni fixa själva Eller så får ni det ta med SBK. Och medan vi är inne på index, så blir det samma sak med släktskapsindex.”


Jag hoppas, att jag har tappat bort mig i snårskogen och fullständigt missförstått paragraf 10. SKK är alldeles för bra för att ha skrivit det jag plötsligt får för mig står att läsa där.

 

Bodil Carlsson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar