torsdag 21 mars 2013

RIGHT?

Klockan är sex på morronen, när jag sitter med tekoppen i näven på förstubron och kikar på solen som precis har gått upp. Om tretton timmar är jag hemma igen och tittar i kors efter den arbetsdagen.
Så då kommer jag att vara för trött.
Alltså nu!

På senare år har man kunnat märka en obehagliga tendens när det handlar om forskningsrapporter från olika ställen i världen. Man är inte fri att citera dem allihop längre, man kan inte låta  information rinna vidare dit där den gör nytta.. Det är någon som äger den kunskapen. Universitetet eller forskargruppen eller så.

SBK.s utskott för avel och hälsa har tillgång till programmet Lathunden, som Per-Erik Sundgren tog fram alldeles själv för att hjälpa hundfolk och hundorganisationer att få en överblick över vad de håller på med.
Två personer använder Lathunden för att svara på frågan:

 Hur kommer det sig att långhårscolliens rasspindel ser ut som den gör?
Det finns utmärkt dokumentation instoppad i Lathunden, så efter lite funderande kommer programmet fram med svaret:

      Det beror på vilka hundar som collieuppfödarna använder i avel.

Sedan kommer den, dokumentationen av eländet. Hur man än formulerar frågan, så svarar Lathunden samma sak.

     Collie leder överlägset i antal avelshundar med brutet och med femmor, antalet hanar i avel och tikar i avel och - förstås då också - antalet avkommor efter sådana hundar.


Sedan lägger en av de personer som ställt frågorna till Lathunden ut resultaten i en grupp på nätet som intresseras sig för frågor om colliens mentala och fysiska hälsa.
Då kommer SBK!
Men inte för att säga att man nog ska titta närmare på registrerringsförbud för avkommor efter vissa kombinationer. Inte för att säga att obligatorisk utbildning för uppfödare av collie (och rottweiler, som till min förskräckelse ser ut att hamna på en i sammanhanget varken hedrande eller lugnande andraplats) börjar NU.
Inte för att komma med ett utkast till obligatorisk valpköparinformation på rasklubbshemsidorna för de värstavlade - yep, värstavlade! - raserna.
Utan för att tala om sådan information får man inte lämna ut. Det är inte ni som ÄGER den.

Två personer lämnade omgående sina poster i SK:s utskott för avel och hälsa efter det beskedet. Det gjorde de fullständigt rätt i.  Per-Erik Sundgren  slet  för att ta fram Lathunden och inte gjorde han det för att information skulle begränsas till insidergänget!

Collievänner kommer att lägga ut den informationen. Med jämna mellanrum.
Marita Östlund är välkommen att höra av sig, om hon vill! Det hänger ett stormruskat träd någonstans över vår telefonledning, så det är inte lätt att ringa. Men kontakta gärna via mail.
Det har tydligen gått bra förr, efter vad det hörs.


Bodil Carlsson



6 kommentarer:

  1. Jäkla dumheter från SBK sida, ingen "äger" kunskap på det sättet.

    SvaraRadera
  2. Right you are, anonym. Men vill du kommentera vidare, så sätt ut ditt namn! Det är garanterat ofarligt.

    SvaraRadera
  3. Så kan det verka om man bara har det ena sidan av myntet. Men det finns fler sidor på detta mynt. Jag tycker du ska kontakta Maritha och be att få hennes version. Den innehåller en hel del info som du tydligen inte har.

    SvaraRadera
  4. Så kan det vara, Anonym 2. Men Maritha har sin fulla frihet att lämna den versionen alldeles själv och jag lovar, att den publicerar vi!
    Sedan var ju just detta med att sitta på info och ha insyn... om man nu tillhör insidergänget. Om du gör det - speak up! Du är välkommen.
    Men skriv under egna namn, kära Anonymice. Yepp, det är pluralformen för Anonymouse, det engelska ordet för den sortens diskussionsdeltagare som inte vågar tala om vad de heter. Hundvärlden är visst full av er, men vad är ni rädda för?

    SvaraRadera
  5. Jag är anonym 1, tryckte helt enkelt på fel när jag skulle kommentera, så det var inte frågan om "rädsla" (vad man nu skulle vara rädd för :-) )

    SvaraRadera
  6. Ja, inte vet jag vad anonyma kommentatorer i hundvärlden är rädda för. Vi befinner oss inte i Syrien. Välkommen hit, förresten! :-)
    Så, Daniel, är du den person som skulle visa den andra sidan av myntet?

    SvaraRadera