lördag 16 mars 2013

GOTT NYTT ÅR!

Svenska Collieklubben håller sitt årsmöte - det fyrtioförsta, kanske? - idag uppe (eller nere, beroende på varifrån man ser det) i Timrå. Trots årstiden och väglaget åker de som har möjlighet. Jag sitter hemma i den gnistrande vintern och avundas dem; jag hade också velat åka.
Rasklubben är en inte alldeles vanlig förteelse, om man jämför. Så många medlemmar och så många valpköpare som medlemmar!
Rasens reggsiffror faller, som för andra stora raser. Blandraser, småraser och coola nyraser ökar sin andel. Vad kan en klubb för en av de klassiska, aktiva raserna göra i ett läge när allt fler tänker "Hund som hund" och köper från Blocket och när det (ett tag) betyder mer vilken internationell kändis som kånkar omkring  vilken tillbehörshund under armen inför kamerorna...?

Klubben kan göra en enda sak: satsa på kunskap!  Ökad kunskap om hundarna och ökad kunskap bland valpköparna! Snäll, gullig hund på Blocket kan vem som helst impulsköpa. Vem som helst kan producera dem också tills även den marknaden är mättad och det kommer översvämningsvarningar från hundstallen... Men vill du placera bra collievalpar i händerna på folk som vet vad de vill ha och kan ge valparna ett liv som de förtjänar - satsa på information!
Det har SCK gjort och det har gått riktigt bra. Reggsiffrorna faller, för oss som för andra, i all ny konkurrens; men det gör inte klubbens medlemsantal. Som mest reggade vi runt 1400 valpar per år och hade 1100 medlemmar i klubben - för tjugo eller trettio år sedan. Nu reggar vi 400 valpar. Men klubben har 900 medlemmar och mycket gott anseende bland andra hundorganisationer här och utomlands för sitt jobb med hälsa och mentalitet. Bra jobbat!

Så Gott Nytt Föreningsår, rasklubb! Må ni aldrig slira av vägen.

Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar