söndag 3 mars 2013

M2

"Det är också väl känt att hjärnans motoriska centra kan aktiveras genom att enbart tänka fram en aktivitet (motor imagery) och att också blotta betraktandet av en aktivitet kan ha samma effekt på motoriska nervceller i bakre delen av frontalloben (s k spegelneuron belägna i ”premotorcortex” – M2). Det kan t o m räcka med att läsa om en aktivitet för att dessa nervceller skall aktiveras." 

 Dötråkig textsnutt! Lärobok i handkirurgi, right! Tack att jag aldrig blev handkirurg! Men innehållet i de där fyra raderna fixade helgen. OK, inte alldeles själva! Det krävdes youtube också! Playing for Change: Stand By Me.
Alltså: i bakre delen av pannloben ligger ett gäng celler, som är specialiserade på att se andra människors ansiktsuttryck och rörelser och få oss att göra precis som de. Spegelneuronen! Därför ler de nyfödda mot oss. Deras spegelneuron är igång.
Youtube-snutten med folk som på olika håll i världen sjunger Stand by me är fem minuter och 12 sekunder lång och vid det här laget måste jag ha sett den minst tjugofem gånger utan att kunna sitta stilla eller sluta lägga in en tonslinga som möter alla andras.
Titta på människorna, som inte alls ser varandra! Den enda kontakten är hörlurarna.  Det är tydligast hos dem som inte styrs av instrumenten, utan bara använder sin röst; de som spelar sax eller bas eller slidegitarr markerar med små, små rörelser. De som inte spelar något, utan bara sjunger, är med i precis hela kroppen, den unge killen framför en sliten husvägg i Amsterdam och den blinde gamlingen på en trälåda i New Orleans. Han behöver inte hålla sig på benen, så han lutar sig tillbaka och går loss.

Ingen av dem ser något, inte de med friska ögon heller. Alla tittar inåt. De skakar på huvudet som i kapitulation, biter ihop som inför något svårt, höjer en axel, de ler och tittar ner, de viskar åt någon. Läpparna rör sig. De högerhänta gör tecken med vänstra handen åt någon som signalerar till dem. De pratar inte med varandra.
De talar intensivt med en  människa som blir till i musiken.
Spegelneuronen dansar!


Bodil Carlsson





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar