tisdag 5 juni 2012

EN BÖRJAN!


  ”FROM ATTENTION AND AWARENESS...”

SKK:s ordförande, Nils Erik Åhmansson, öppnade konferensen med en överblick över deltagarna. Tjugo olika länder var representerade, av naturliga skäl flest från Sverige och näraliggande länder – Norge, Danmark, Finland, Lettland, Estland, England, Nederländerna och Tyskland; men ett imponerande antal hade rest långt. De schweiziska, italienska, portugisiska, mexikanska och uruguyanska kennelklubbarna hade också representanter anmälda. AKC också. FCI:s vetenskapliga kommitté deltog med en medlem från Israel och en från Frankrike, FCI:s avelskommitté med en medlem från Luxemburg och kommittén för rasstandards med en svensk och en fransk deltagare. Agria var förstås med. Djurskyddsorganisationerna också, med flera deltagare från olika länder – inbjudna eller självinviterade, gissar man, för att med egna ögon se vad som är på gång: de har ju haft en del synpunkter på hundaveln.

Amerikanska gentestlabbet OptiGen hade en deltagare, franska konkurrenten Antagen två och från Nya Zealand fanns anmäld en person, som på internet återfinns som vd för två företag: Genomics Personalized Medicine Ltd och Performance Genomics Ltd, båda registrerade april 2012.
En syrlig tanke skulle vara att igår blev man framgångsrik på att linjeavla i små populationer; idag blir man rik på att gentesta konsekvenserna. Fast inte gör det skada att de kommersiella labben håller sig framme – när genetikerna också finns på plats för att tala om för oss när och hur och varför vi ska använda testerna.
Och de var minsann med! Femtio genetiker från ett antal länder, tjugofem veterinärer, med SLU massivt representerat och andra universitet och veterinärhögskolor från USA och Europa i församlingen.

Varför händer detta nu?
Den vettiga delen av hundvärlden tänker till, ser framåt och skapar allianser. Åhmansson slutade sitt välkomsttal med att säga att i höst blir det obligatoriskt seminarium för alla domare här hemma. Då ska slutsatserna från helgen gås igenom. Vi måste, sa SKK:s ordförande, komma till skott med en del förändringar.
If we don´t do it, the laymen will do it for us. And we are not going to like it.”


Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar