måndag 18 juni 2012

BLODSTÄNK PÅ VÄGGARNA



och deltagare som marscherades mellan metalldetektorer innan dörrarna förseglades av bistra vakter... förekom inte alls på den fjärde workshoppen och jag vet inte varför jag hade väntat mig något i den riktningen. Kan det vara minnen av ett och annat årsmöte i Collieklubben?

Göran Bodegård och Jemima Harrison samexisterade i vilket fall fredligt på workshoppen för sund anatomi och undvikande av extrem exteriör. Oskadda återvände också deltagare från svenska, finska, schweiziska, uruguyanska och mexikanska kennelklubbarna, svenska veterinärförbundet, Agria och FCI plus en person från SVERAK till redovisningen på söndagen. Jemima Harrison - här på ännu ett uselt foto, som dock är godkänt av offret med motiveringen att hornen i pannan inte syns! - verkade ganska nöjd.
 Det var Göran Bodegård som stod för dagens lejonryt, även om han röt lågmält.
Vart tog anatomin vägen? Den försvann i tävlandet.  En serie chowchowporträtt – åtminstone hävdade Bodegård att det var chowchow, fast sanningen att säga var det svårt att avgöra om det sista av ansiktena överhuvudtaget tillhörde en hund. Hundporträtt, alltså, där ett normalt hundnylle domarbedömts som otillräckligt, ett mera pälsrynkat och ögonsmått som bra, ett ännu konstigare som excellent och så  ett till, där man – som sagt – inte bara var osäker på rasen utan på arten... och vad ska nu domaren kalla det? Vad säger domaren, när det är en öppen fråga om varelsen på bilden överhuvudtaget är i besittning av några ögon? Superexcellent Top Quality Show Winner, Possibly Dog är mitt förslag.*

Vart tog rasens standard vägen? Den försvann samma väg. Nästa serie hundporträtt visade boxer. En tidig champion – kuperade öron, men vacker huvudform! Rasens standard säger att nosen skall vara 1/3 av skallens längd och det hade boxern på första fotot ... Men rasens standard räddade inte senare generationer av vinnare framdömda av standardexperterna i ringen: nosens längd är nu 1/5.
Så, frågade Göran Bodegård från SKK:s CS :”Are breed standards good enough to protect dogs against exaggeration? NO!”
Hur, frågade han sedan, förändrar man människors behov av känslomässigt grundade myter, när myterna skapar elände?

Bodil Carlsson

*Rynkad perserkatt är också tänkbart. Det hade inte varit fel med flera deltagare från SVERAK!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar