måndag 4 juni 2012

DET KOMMER MERA!




Ni kommer att kunna läsa om den här helgens workshops på mer än ett håll. Åsa Lindholm var där som officiell journalist med en respektingivande och flitigt använd kamera; resultatet lär dyka upp i Hundsport och Hundsport Special. Dessutom var Anna Persson från SBK där för att skriva för Brukshunden. Deltagande kennelklubbar från andra länder kommer säkert att ha rapporter, så man kan nog hålla utkik på t ex engelska KC:s hemsida. Jag tror att det kommer en liten i Colliebladet också. Jemima Harrison deltog visserligen inte i egenskap av journalist, men hennes blogg kommer gissningsvis också att berätta om helgens diskussioner. I Japan kommer minst en av två stora hundtidningar att ha reportage – tänker jag mig, eftersom en deltagare, japansk hundjournalist numera bosatt i Värmland, skriver för dem. Ingen anledning således att hänga läpp över de usla fotona och de impressionistiska texterna på Collievänner, läsare!
Mera substantiell rapportering är på ingång. Från alla håll. Men till att börja med: fotot föreställer Bruce Fogle, mycket välkänd kanadensisk veterinär numera bosatt i London, verksam i bl a den internationella djurskyddsorganisationen HSI, i färd med att sammanfatta den workshop han deltog i. Bruce Fogle är vithårig, men talar och rör sig som en ung människa* och har - förutom den älskvärda egenskapen att inte kunna hantera en powerpointpresentation utan hjälp - den sortens avspända intelligens som gör att man njuter av att lyssna. Han säger viktiga saker koncist. Som att han faktiskt längtade lite efter att få komma hem igen och bli mött av sin golden, som skulle erbjuda honom en leksak och som han skulle klappa om innan han klappade om sin fru.
Annars pratade han om två saker:





Alla vill ha friska hundar – först och främst hundarna själva!
SÅ HUR KOMMER VI DIT?


Jo - sa Fogle - vi  gör så här. FCI, SKK och engelska KC sätter sig ner och organiserar sig för att ta på sig the secretarial responsibility för en fortsättning. Invitera till arbetsgrupp för förändring, se till att det hålls elektroniska och andra möten, följ upp! Varför? Enkelt! Så fort något drar uppmärksamheten till hundar, mediapådrag om sjukdom och lidande eller om överproduktion eller om hundar som biter barn, då är det faktiskt de organisationerna som hålls ansvariga.  Av media, allmänheten och kanske av andra instanser också. FCI, SKK och KC kanske inte har ett skvatt med saken att göra, men de kommer att hållas ansvariga!
I det läget är det lika bra att ställa sig upp och göra det man kan för att förändra. KC:s  Steve Dean, som satt ordförande under Fogles del av eftermiddagen, halvt suckade och halvt skrattade. Det här, sa han, är det som kallas för sjukhuspassningen i rugby. Någon kastar en boll i famnen på dig och ögonblicket därefter har du fem mycket storvuxna män som rusar rakt mot dig...
Fast han såg inte särskilt omedgörlig ut.


Bodil Carlsson

* Om Collievänner blir stämda av Bruce Fogle för att ha publicerat ett så gräsligt foto av honom förstår vi det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar