måndag 27 augusti 2018

NÄR MAN SKAKAR PÅ FLASKAN

Det som följer här är inte från Carol Beuchats föredrag för afghanfolk sommaren 2018. Texten är från 2014 och  kanske  anledningen till att hon bjöds in att föreläsa.  Fortsättning kommer! Klicka på länken i rubriken, så kommer ni till originaltexten.

Bodil Carlsson

 

Hitting the bottle: the genetics of boom and bust

12/17/2014

Av Carol Beuchat PhD

Varje ras har en historia, som har format den population hundar som vi har idag. När det gäller raser som erkänns av kennelklubbarna, så valdes ett visst antal hundar ut för att bli grundarna av den ”rena rasen” och registrerades i en stambok. Alla efterföljande medlemmar av rasen måste kunna spåra sin härstamning direkt bakåt till dessa urtsprungliga hundar, vilket säkras genom att kravet på att bara hundar med registrerade föräldrar själva kan registreras. Det trevliga med det här är att vi då borde ha mycket fullständiga uppgifter om en rashistoria, som skulle kunna användas för att förstå hur rasen har förändrats genetiskt över tid. (I verkligheten finns det förvånansvärt få kompletta stamtavledatabaser som är offentligt åtkomliga, till avsevärd skada för möjligheten att effektivt hantera rasen. Ett ämne att ta upp en annan gång...)

/.../
Här ser ni data (se grafen nedan) för antalet afghanhundar som fötts varje år från tidigt 1920-tal till nutid från ICB:s analys av rasens stamboksdatabas. Under de tidiga åren registrerades några hundra hundar per år med tillfälliga upp- och nedgångar fram till femtiotalet. 1957 blev en afghan, Ch Sirkhan of Grandeur, BIS på Westminster och – slump eller något annat – rasens popularitet exploderade. 1960 fanns omkring 1 000 registreringar per år. 1970 hade antalet stigit till 5 000 per år och 1975 var det närmare 12 000. Registreringarna ökade inte till det dubbla, eller ens det tredubbla på dessa 15 år – de tolvdubblades.
Sedan föll de, till och med snabbare än de hade ökat.Till ungefär 5 000 per år 1980 och hälften av det 1990. Under en period på bara trettio år upplevde rasen en boom och en krasch av verkligt episka proportioner.


.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar