lördag 11 augusti 2018

HÄXKONST


Två citat i bildform från en på flera sätt mycket läs- och tänkvärd bok presenteras här. Men först ett quiz för rasnördarna!

Följderna av upprepad släktskapsavel har alltså varit kända sedan artonhundratalets slut. Mot den bakgrunden togs metoden för att beräkna inavelskoeffecienter fram 1921.
Stamtavlan som visas hör till en ”beutifully linebred”, vackert linjeavlad, tik med ett berömt namn. Hennes farfarsfar, hennes farmors farfar, hennes farmors morfar och hennes morfars far är samma hund. Tikens farfar och morfar är därmed halvsyskon med varandra och dessutom halvsyskon med hennes farmors mor.

 




 Vilket år föddes tiken?
                                         A) 1863
                                         B) 1903
                                         C) 1963

Vilket år publicerades boken som framhåller detta som exempel på en vackert konstruerad stamtavla?

                                        A) 1901
                                        B) 1951
                                        C) 2001

Rätt svar är C) båda gångerna. Stamtavlan gäller Witchcraft of Rokeby, född 1963. Boken är Rough Collies of Distinction, förstautgåvan 2001, skriven av de engelska raskännarna Iris Combe, Dareen Bridge och Pat Hutchinson, som lagt ner ett stort och noggrant arbete på denna redovisning av collien i England. Alla som är intresserade av collie, som historia och som genetik, borde ha den: fotografierna i sig är värda inköpspriset. Här finns alla gamlingarna, som våra hundar går tillbaka till. De är fortfarande med oss. Detsamma gäller tankemönstren bakom deras tillkomst. Även om dem kan man lära sig mycket i boken. De har förändrats mindre på hundra år än vad utseendet på hundarna har gjort.

Var är det vackra i Witchcrafts stamtavla? Den geometriska symmetrin? Betraktat som biologi är det inte lika anslående. Vilken väg man än väljer bakåt i släktleden, stöter man ihop med Ch Gunner of Glenturret, född 1952. Ytterligare ett eller två led längre bak i stamtavlan ligger då Gunners förfäder ett antal gånger.
Den som åtar sig att beräkna inavelskoefficienten utifrån stamtavlan räcker upp en hand. Ni andra kan titta på följande. Datorprogrammet Fspeed*, hanterat av David Lundgren som har använt det på det vi har fått fram av Wichtcrafts stamtavla från en databank, beräknar tikens egen inavelsgrad till 10,1% sett på 4 generationer. FSpeed säger också, att Witchcraft har 104 anfäder som förekommer på båda sidor av stamtavlan, d v s på hennes fars såväl som på hennes mors sida. Hunden som gör hennes stamtavla så vackert symmetrisk, Ch Gunner of Glenturret, har själv en inavelskoefficient på 15,5% räknat på 4 generationer; hos honom finns 39 anfäder som återkommer både på fädernet och mödernet.
Habsburgaravel, någon?

Bodil Carlsson



* FSpeed är ett gratis program, som hittas på internet. Jag tänker inte låtsas att jag förstår hur man använder det. Den som tipsade om det är den genetiker vid Madrids universitet, professor Alvarez, som skrev studien om den beräknade inavelsgraden på den spanska habsburgdynastin. Fspeed är det program han själv använde. Stort tack för tipset! Stort tack också till David L, som tagit sig tid att köra gamla collies igenom det och som dessutom letat fram ett annat program som gör samma beräkningar, när FSpeed visar sig ha ett antal år på nacken och ha problem med backup.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar