onsdag 28 maj 2014

Mentalindex?


Jag träffade en collieägare i veckan och vi kom att prata collie, förstås. Den här collieägaren var bekymrad över sin hunds reaktioner på olika ljud som förekommer i vardagen. Det fick mig att fundera lite och att räkna ut kullens förväntade MI. Eftersom uppfödaren inte kräver att hundarna ska gå MH (och ingen hittills gjort det) så får vi handskas med kullens förväntade MI. Det ser ut som följer:


Nyfikenhet/orädsla (N/O)  – 92, Socialitet – 104, Lek – 105, Jakt – 96, Skott – 89.
Socialitet och lek, ok. Men varför köra ihop en hund med 96 på skott, med en som har 82? Det är lika illa som att den enas N/O är 100 och den andras 84. Finns inte en chans att nå upp till minst 100 på någon av de två viktigaste parametrarna.
(100 är ett delmål, den siffra uppfödare i dagsläget bör sträva mot att minst uppnå. Framför allt när det gäller N/O och skott.)

Kan man då misstänka att det kan komma ljudkänsliga hundar ur denna kombination?
Ja, jag tror faktiskt det.
Det står där i klartext. Skott: 89.



Men – det slutar inte med denna kull. Det har kommit fler valpar efter det. Med ett förväntat MI som är lägre i alla kategorier än det ovan. Och skott? 88.
Mindre risk för ljudkänslighet där?
Skulle inte tro det.

Det krävs inte mycket för att förstå att en nyfiken, orädd och skottfast hund, med stor sannolikhet, kommer att bli en härlig kamrat under sin livstid. Och det måste väl vara precis den sortens hundar varje uppfödare vill få fram?
Det duger inte att skylla på att MI är krångligt för det är det verkligen inte. Det är en mycket enkel räkneoperation som innebär att addera två tal och sedan dividera dem. Det tog mig kanske två-tre minuter att ta fram MI för dessa två kullar via SKK:s hunddata. MI är dessutom det bästa hjälpmedel som finns att tillgå nu, i fråga om val av avelsdjur. Och ett verktyg för att vi alla i framtiden ska slippa träffa fler bekymrade collieägare…

MI har funnits ett par år nu. Vår valp från 2012 hade ett förväntat MI, presenterat på uppfödarens hemsida. Enkel och rak kommunikation, tydlig för alla. Det skulle jag vilja se på alla uppfödares hemsidor. Inte om tio år utan helst imorgon!

Johan Nilsson



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar