fredag 15 juli 2011

DET KLARA OCH TYDLIGA SVARET?

Collievänner skickade En öppen fråga till SKK:s vd och därefter – eftersom Ulf Uddman var på semester - till CS, som har skickat vidare till Föreningskommittén. Föreningskommittén skickade vidare till SBK. Därifrån har inget avhörts ännu, troligen för att kansliet har semesterstängt. Oväntat fick vi ett emellertid svar från Ulf Uddman. Det publiceras här med hans medgivande och han är införstådd med att det kommenteras.

Hej,
 
Som medlem och uppfödare i SKK får man vara med vilka föreningar som helst i Sverige.
 
De SKK prövar om en medlem har överträtt SKKs stadgar är hur och på vilket sätt en medlem valt att motverka SKK och framförallt på vilket sätt man brutit mot någon SKK regel.
 
Att framföra att man är emot ett projekt som SKK stöder har jag mycket svårt att se att det faller inom de begränsningar som stadgarna sätter upp för hur man inte får motverka SKK, oavsett om det sker muntligt eller skriftligt. Sedan kan det vara moraliskt och etiskt förkastligt att inte samverka i det arbete med att förbättra collierasens mentalitet.
 
Avslutningsvis så tror jag att mycket av denna upprördhet kommer att försvinna ju fler uppfödare inom och utanför collierasen som väljer att utnyttja SKKs köpa hund.se .
 
Med vänlig hälsning
Ulf Uddman
VD

Svenska Kennelklubben




Vi tackar Ulf Uddman för att han tog sig tid att lämna ett klart och tydligt svar. Tyvärr är det svar på en fråga, som ingen har ställt.
Att SKK:s medlemmar har rätt att höra till vilken annan förening de vill – det utgår vi ifrån.
Att SKK:s medlemmar har rätt att framföra åsikter om ett SKK-projekt utgår vi också ifrån.
Men det var inte frågan.

Frågan var om medlemmar i SKK gör rätt när de går ut till valpköpare på annonssidor med dolda villkor för deltagande uppfödare: man får inte framföra stöd för ett SKK-stött projekt, man får inte ingå i rasklubbens kennelregister– och man får dessutom inte lov att berätta att villkoren finns. Vi frågar om detta är OK och vi väntar fortfarande på besked.
I väntan på SBK:s svar frågar vi Lena Ögren, ansvarig för Collieringens hemsida:
Är det så här ni har lagt upp era hemsidor? Ja eller nej?

Tänk er, läsare, att det fanns en ras där höftledsfelen länge varit ett stort problem för hundar och hundägare. Tänk er sedan, att rasklubben tog tag i det och krävde bra röntgenresultat för valphänvisning, samtidigt som SKK inledde ett samarbete med rasklubben och SLU för att kartlägga utbredning och förärvning av höftledsfel i rasen... för att äntligen rätta till saken. För hundarnas skull, för hundägarnas!
Och tänk er till sist, att ett antal uppfödare i just den rasen just då gemensamt började annonsera ut sina kullar till valpköpare utan att tala om att HD-projektet fanns, medan deltagande uppfödare förbjöds att stödja det, förbjöds att delta i den rasklubbens kennellista och dessutom förbjöds att tala om att det fanns sådana villkor.
Vad skulle SKK tycka då?
Vad tror ni skulle hundintresserad allmänhet skulle tycka? Att man med förtroende kan vända sig till SKK eller att man lika gärna kan köpa från hundförsäljarna på Blocket?


Bodil Carlsson

3 kommentarer:

  1. Skall bli intressant att se om du får svar, ett ärligt svar.

    SvaraRadera
  2. Vi undrar alla vad SKK EGENTLIGEN tycker...

    SvaraRadera
  3. Hallå??? Läst men inte förstått, eller??? Varför är jag inte förvånad? Det finns snart ingenting som förvånar mig längre då jag rör mig i hundvärlden och det känns inte ok!

    Bettan

    SvaraRadera