lördag 23 juli 2011

ALLT SOM ÄR VÄRT ATT FÖRSVARA

För många timmar av mitt yrkesliv har gått åt till att försöka göra något för att hjälpa offren för organiserat våld. Det finns för många av dem. Det finns för många som har kommit i vägen för männen som hävdar att de försvarar något - sin nation, sin religion, profeten Muhammed eller Jesus eller vilket annat fiktivt revir som helst - som måste försvaras med vapen mot vilken fiktiv fiende som helst. Finns ingen fiende, så hittar de på en. De här männen hävdar alltid samma sak: sig själva och sin makt över andra.
Inget som är värt att försvara kan försvaras på deras sätt.

En ung människa simmade iväg över fjorden och drog en skadad kompis efter sig.
Folk runt Utöya gick ut i sina båtar och hämtade upp ungdomar ur vattnet, fastän en prickskytt rörde sig på stranden. Röda Korsets folk rycker in som sökgrupper på land och ute på fjorden för att hitta kroppar. Två civila i flytvästar kommer med hundar.
En mager kille med mellanösternutseende blir TV-intervjuad. Han berättar att han sprang och letade rätt på sina systrar i kaoset, han försökte hjälpa några som han såg men andra gick inte att göra något för. När de frågar hur de mår nu, hans syskon och han, säger han behärskat att först ska de till sjukhuset och titta till kompisarna som klarade sig. Sedan är det tid att sörja över de som inte gjorde det.
Han rätar på sig och ser in i kameran när han säger det. Ansiktet darrar till, men blicken är stadig.
Och allt som är värt att försvara finns där.

Bodil Carlsson

2 kommentarer:

  1. Takk for at du engasjerer deg, Bodil!

    Arne

    SvaraRadera
  2. Det finns ingenting mera imponerande än vanliga civila människor och deras mod och hjälpsamhet. Det finns inget mera värt att respektera än det vanliga civila samhällets fredlighet.

    Den ensamme galningen som gjorde allt detta är nog varken så ensam eller så galen som man skulle önska. Tvärtom tror jag att han är en skicklig planerare, som sätter in huvudstöten där det ger mest utdelning i form av smärta och förtvivlan.
    Just därför kändes det så bra att norsk TV omedelbart efter beskedet att han hade gripits kom med informationen att han satt säkrad och att han hade fått en försvarare utsedd. Hans liv är skyddat och till och med han har rätt att få sin sak prövad.

    Så länge det går till så, har han förlorat.

    SvaraRadera