torsdag 22 oktober 2020

SOU2020:51 OCH DET SOM INTE SÄGS

 

Vad är det lagstiftarna inte får veta? Att hundvärlden och hästvärlden är två olika världar. Avelstradition och prioriteringar inom renrasaveln på hund är så annorlunda än avelstradition och piroriteringar inom hästaveln att utgångsläget för djuren, uppfödarna och köparna skiljer sig radikalt åt.

Hästaveln har av nödvändighet prioriterat hanterbarhet och arbetsförmåga. Anledningen är enkel: man hade inte råd att hålla hästar, som inte gick att använda, och inte möjlighet att behålla hästar, som var svårhanterliga. En häst som flyr i panik för varje oväntat ljud eller rörelse i sin omgivning är en lika stor fara för människor som en aggressiv häst. En häst som vägrar röra sig så fort den spänns för plogen eller sadlas är till ingen nytta, hur vacker den än må vara att se på. Hur vet hästköparen av idag vad den erbjuds?

Den som köper en ridponny åt sin dotter eller en hopphäst åt sig själv, köper i stort sett aldrig en färsk fölunge. Man köper en någorlunda vuxen häst. Hästens kroppsbyggnad och rörelsemönster, dess sätt att reagera på sin omgivning, dess ridbarhet eller körbarhet låter sig prövas och bedömas – den är mer eller mindre färdig att använda. Hästen har gått att rida in, den har påbörjat sin hopp- eller körträning, den har blivit ledd ut och in i stall och upp och nerför transporter, den har spolats av och ryktats, hanterats av hovslagare och andra, haft både människor och andra hästar omkring sig. Den är inget oskrivet blad. Man vet en del om hur den fysiskt och psykiskt har klarat sin vardag. Av dess historia kan man gissa dess framtid; det man är osäker på, kan veterinärbesiktningen åtminstone ge en fingervisning om. Brukbarheten hos den häst man överväger att köpa är alltid med i perspektivet. Vid hästköp kommer brukbarheten först; den känslomässiga bindningen till djuret växer fram med tiden.

Eller, om ni hellre vill ha det så här: nästan ingen köper den första häst man träffar, men många har köpt den första hundvalp de hållit i famnen.


     Åttaveckorsvalpen är inte heller ett oskrivet blad. Men den är annorlunda

     än hästen på så sätt, att det som står skrivet på dess genetiska blad när

     det gäller hälsa och användbarhet till största delen ännu är dolt inne i

     hunden i det ögonblick, då köparen bestämmer sig.

 

Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar