söndag 25 oktober 2020

SOU2020:51 KÄRA LAGSTIFTARE! 2)

 


Förtydligande! Den hundras, som beskrivs här, nämns som ett rent, men långtifrån unikt, exempel på saker som är typiska för renrasavel på hund, men inte på häst. De få hundar av rasen som jag träffat har varit genomtrevliga individer. Särskilt minns jag en, som genomförde sitt MH med en obekymrad frimodighet, som jag hade önskat alla hundar.


För hundarna av den här rasen – och deras ägare – är följderna av den höga inavelsnivån inte alltid bra. Rasen ligger i högsta försäkringsklassen hos de stora djurförsäkringsföretagen, bl a Agria, som också för statistik över hundrasernas hälsa och livslängd. Rasklubben är tacksam för att den genomsnittliga livslängden har ökat från knappt fem till knappt sex år – hos hundar som med tanke på kroppsstorlek och allmän anatomi borde kunna förväntas bli åtminstone tio år gamla.Så många dör alltså unga att medellivslängden är låg. Varför?

Tre dödsorsaker dominerar. Dels två olika hjärtfel, som visar sig i vuxen ålder, men som glädjande nog är mindre vanliga. Dels två olika njursjukdomar, också ärftliga, som kan visa sig redan hos en halvvuxen valp, men som ofta ger symptom först i ung vuxen ålder. För både hjärtfelen och njursjukdomarna gäller, att de förekommer hos andra raser, precis som de förekommer hos människor. Skillnaden är, att de finns hos enstaka individer; i den här rasen är de vanliga nog att vara en kalkylerbar risk. Förtätningen av önskade gener gav en förtätning också av de oönskade anlagen. Vet den genomsnittliga valpköparen om det? Är den genomsnittliga valpköparen genetiker?

Slutligen den vanligaste dödsorsaken: hudproblem. Mellan 20 % och 25% av hundarna har allergiska hudproblem. Sådana brukar visa sig mellan sex månaders och tre års ålder, d v s långt efter köpet. Om allergisk klåda låter som ett mindre bekymmer, så beror det på att ni lagstiftare aldrig haft en hund som ständigt behöver badas med specialschampo, särskilt sommartid när problemen är som värst; behöver få sina tassar skyddade mot kontakt med gräs och pollen; kräver återkommande veterinärbesök och ständig behandling för att slippa klådan och få ett drägligt liv. Det är inte roligt och det är definitivt inte gratis. Hundarna dör inte av sina hudproblem, till skillnad från hjärt- och njurproblemen; de avlivas, när ägarna ger upp.

Vilket av de här problemen tror ni föreligger vid veterinärundersökningen av åttaveckorsvalpar före köp?

Inget. Blåsljuden har inte hunnit bli hörbara, njurarna har inte påbörjat sin resa mot undergången och det överlägset vanligaste problemet, det felreagerande immunförsvaret, har inte vaknat ännu. Veterinärbesiktningen ser bra ut.


För att kunna förutsäga riskerna för en enskild valp av den här rasen innan man köper den behöver man känna till föräldrarnas hälsomässiga bakgrund. Rasklubben är som många andra SKK-anslutna rasklubbar hedervärd i sin strävan att kartlägga och förbättra situationen. Man skickar ut hälsoenkäter och publicerar svaren på rasklubbens SKK-anslutna klubbsida. Man rekommenderar, att alla uppfödare låter veterinär undersöka avelsdjuren en gång per år när det gäller blåsljud från hjärtat och man vill att prover tas på njurfunktionen. När det gäller hudproblemen är rasklubbens rekommendation, att avelsdjur en gång per år visas upp för veterinär, som utfärdar intyg om hudens skick. Resultaten publiceras i rasklubbens egen tidning och tanken är givetvis att utesluta djur från avel, om de visat tecken på någon av dessa sjukdomar, och att ge kännedom om vilka hundar som uppvisat problem, så att andra uppfödare får vetskap om vilka avelsdjur som är friska och vilka som inte är det.

.

Det finns uppfödare av rasen, som gör allt detta och mer därtill av omtanke om hundarnas (och hundägarnas) livskvalitet. Och så finns det andra uppfödare, som visserligen ser till att få veterinärintyg på att huden på deras avelshundar ser bra ut - men som bokar de rekommenderade veterinärbesöken till vintermånaderna. Varför?

Det finns inte lika mycket för immunförsvaret att reagera mot under den årstiden.

Så om en pollenallergisk hund någon gång har frisk hud att visa upp, så är det mitt i vintern.


Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar