En nätkrönika för alla vänner av collierasen. Ansvarig utgivare: Bodil Carlsson, medlem av Publicistklubben och Reportrar Utan Gränser
fredag 24 februari 2012
Banden vi knyter
De band som en nybliven hundägare knyter till sin valp är omedelbara och väldigt svåra att lösa upp. Det är en uråldrig instinkt hos oss människor att ta hand om och försvara ett litet värnlöst liv. Om nu det lilla värnlösa livet ett par månader senare visar sig inte kunna gå runt i hemmet om det inte genast läggs mattor överallt - ja, då är det nog en försvarlig mängd hundägare som genast åker till det stora mattvaruhuset.
Sedan kan det bit för bit bli alltmer komplicerade krav som den en gång lilla söta valpen nu måste få uppfyllda. Vissa vägar kan man inte gå, kanske pga att det där finns en träbro med glipor eller kanske ett stålgaller över ett dikesarbete. Hundägaren anpassar sig oftast, kommer med otaliga ursäkter för hundens beteende, förmänskligar gärna också hunden, ”Ja, du vet, Tessan är lite som en drottning, det ska vara mjukt under fötterna”.
Vetskapen om att ens egen hund inte är riktigt som andra hundar är en tagg i hjärtat på hundägaren. Det är en typ av försvarsmekanism att skoja om det, en annan att bortförklara med mer eller mindre troliga orsaker till beteendet. Få tror jag ringer uppfödaren och klagar men det kanske är just det man ska göra! I värsta fall får man höra att man har gjort fel, att man är en usel hundägare osv. (Det låter otroligt men så är det tyvärr inte. Det är såpass vanligt att valpförmedlarna i SCK skrev ett inlägg om det i Colliebladet för några år sedan. De var rent ut sagt chockade över vad oroliga valpköpare fick höra av sina uppfödare.)
Är det något vi på denna blogg arbetar för så är det konsumentupplysning. Valpköpare ska ha rätt att få veta hur föräldradjuren till den tilltänkta valpen är och hur de beter sig. Föräldradjuren ska ha gått MH med godtagbara resultat på rädslereaktioner, för oavsett vad uppfödare än kan tänkas säga så är det vetenskapligt bevisat att rädslor till stor del är ärftliga. (Detta kan ni läsa mer om på SCK:s hemsida och "Projekt mentalt sund collie")
Det är omöjligt för den mest samvetsgranna uppfödare i världen att komma med garantier, men det finns tillräckligt många bra uppfödare som verkligen gör vad de kan när de väljer avelsdjur. Heder åt dem!
För de andra finns inga mer oförskämdheter att gömma sig bakom nu.
Den uppfödare som använder hundar som inte uppfyller de krav på valphänvisning som SCK har, den uppfödaren kommer snart att gallras bort av pålästa valpköpare. Utställningstitlar och bling-bling-rosetter räcker inte längre. Valpköparna vill ha en hund som fungerar i alla miljöer, och de har rätt att få det. Men framför allt har hundarna rätt att få vara det.
Johan Nilsson
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar