söndag 6 januari 2013

THE WALKING DEAD


I veckan publicerade engelska Dog World sin årliga lista över toppvinnande avelshundar. Det är förstås hundar som har flest antal utställningsvinnande avkommor under året och förstås är de killar – damerna med sin mera begränsade kapacitet att lämna kullar får nöja sig med en egen, mindre glamorös, klass. Ladies´own, typ, fast det heter förstås Top Brood Bitch.
Slut med småsnacket! Hur gick det?

Jo, den lysande ettan var – igen – samma röda engelska setter som förra året. Han är sonsons sonson till Kerryfair Night Fever som vann samma titel 5 år i rad, och har en släkting som var barnbarn två gånger om till samma hund och som vann Top Stud Dog en gång. Så han har att brås på. Vad tror ni en av hans valpar kostar och hur många reggade röda settrar kan ni skaffa i England i dag som INTE har femgångsvinnaren Kerryfair Night Fever lite längre bak, gånger flera?

Tvåan är en basenjihane, importerad från USA som utvald avelspartner åt sin moster. Ja, eller faster, då. Faster/ moster är Top Brood Bitch i den gruppen i år. Två kullar med moster eller faster gav en hel massa utställningsrosetter till denna adliga basenjifamilj.

Trean är en riktig gammal goding. Yogi! Folk blir lite familjära när de talar om riktiga stjärnor, så han kallas vid sitt smeknamn i tidningarna. Det finns T-shirts att köpa där det står MIN VISZLA ÄR EFTER YOGI. Yogi vann Crufts, förstås, och hans avkommor vinner annat. Det finns en hel del av dem. Han flyttade till England 2005 och redan 2010, året då han vann Cruft´s, hade han 79 kullar med 525 valpar – det var lite mer än tio procent av alla reggade viszlor i England. Då! Förmodligen blev det några kullar till efter vinsten. Han kostade upp till 750 pund per gång och hann dra in minst 60 000 pund åt sina ägare, som självklart är mycket stora hundvänner. *
Däremot är kanske en av dem lite mindre domarvänlig. 2009 ställde han ut den berömde Yogi, men trots att Yogi var Yogi kom han bara på andra plats i BiS, så då skällde delägaren (som själv är domare och uppfödare, förstås) ut domaren. Han skulle svara för att hon inte fick chans att döma hundar igen!
Engelska KC dömde honom till 500 pund i böter, men det hade han förhoppningsvis råd med. *

Yogi dog för tre veckor sedan, fridfullt i sömnen. Han hade fått kemoterapi under året för en tumör i mjälten. Han blev nio år.
Jag har ingen aning om vad den här vackra hunden – för det var han! - dog av. MASTcelltumör? ** Annat? Men om det var något med ärftlig bakgrund, så lär engelska viszlaägare upptäcka det inom ett par år. Den här avelstraditionen gör ett fåtal tvåbenta rika och framgångsrika; där ligger vinsterna och det är det som håller Cruft´s och alla dess småsyskon och kusiner igång.
Kostnaderna är sjukdomsspridning som gör de mest framgångsrikas avelshundar till något som bara går igen och går igen. Som inte ligger stilla i jorden.
 

Bodil Carlsson



*Uppgifterna från australiska The Herald Sun april 2010 respektive engelska The Telegraph mars 2010.
Utomordentlig hälsorapport från den amerikanska Viszla klubben 2008 anger tumörfrekvens på närmare 6%, men urvalet är begränsat och som alltid kan man misstänka bias - de som har råkat ut för det svarar, de andra inte.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar