torsdag 10 januari 2013

EFTERSKRIFT

En vän sa nyligen, apropå den varumärkesskyddade hunden: "Hundvärlden blir alltmer förvirrande!"
Hundvärlden är bara förvirrande så länge man tror att den handlar om hundar.
Det är ju det den gör för oss vanliga hundägare - handlar om våra hundar. Tittar man på nivåerna över oss, så ser man från ett håll en marknad som - inbegripet hundarna, hundfodren, försäkringarna,  arrangemangen och allt säljbart tingeltangel runtomkring - i västvärlden är en mångmiljardindustri.
Från ett annat håll ser man en arena för social tävling och självhävdelse.
Från ett tredje håll ser man en åldrad mekanisk version av biologi envetet fortsätta halta fram trots spridda hagelsvärmshål av modern genetik och moderna kunskaper om hur komplexa levande varelser är.
M för marknad och money (och kanske för makt?). E för ego. GA för gammal galenskap?
Jodå, hundvärlden kan sett från de hållen verkligen se ut som en MEGAbluff!
Men hundarna är inte bluff. De är på riktigt. Dogs make a life good!

Uttrycket h =0.42 i fotnoten till Varumärekt distichiasis? skulle vara h2, alltså h i kvadrat, och rätt siffra 0.43. Som sagt, om det stämmer inget lågt värde. Läsarna bes om ursäkt och uppmärksam kunnig person tackas för korrigeringen.
Carolin, tack för kommentarer. Kan du skicka din emailadress som kommentar? Vi skall inte publicera den. jag vill bara berätta något för dig.

Bodil Carlsson





2 kommentarer:

  1. Ja, det är ju en gigantisk bluff som inbringat massor av stålar till de som "lyckats". Det är inte, och har aldrig varit, etiskt försvarbart med avel för exteriöra detaljer.
    Money rules, det vet nog alla men i fråga om levande varelser som försäljningsobjekt borde man tänka ett steg till - om man har kapacitet till det... Där kan vara där haken finns.

    SvaraRadera
  2. Varför behöver man kapacitet till att tänka det extra steget om man säljer lika bra utan?
    Det knepiga är ju att hjärtat i hela businessen är ingen business alls, utan raka motsatsen: sådant som inte behöver bättras på, som inte behöver förskönas, som inte behöver fejkad historieskrivning, som inte kan köpas eller säljas. Finns ett band mellan människor och hundar som är hur gammalt och verkligt som helst och inget jag känner till kan vara bättre och vackrare än riktiga levande varelser och samarbetet mellan dem. Det finns faktiskt fantastiska hundar och till råga på allt finns hedervärda människor som föder upp dem!
    Så ärligt talas, kunde man inte skrota allt det andra?
    Jo,jo, jag vet, jag är en religiös stolle och drömmare... :-)

    Bodil C

    SvaraRadera