söndag 27 januari 2013

HUNDFOLK OCH HUNDFOLK: en tanke till



Vädret slår om fort. Borta är gyllenglittret och det bitande frostrosa, borta är iskristallerna i fårpälsarna som reflekterar ljust från Vintergatan vid kvällsmatningen och ljuset från soluppgången vid frukosthöet. Får i swarovskikristaller! Här snackar vi lyx för ögat och rikedom för själen! 
Det är inte alls lika vackert idag. Det blåser. Snö är på ingång.
Men det är trots allt mindre kallt, inte köldkramsptemperatur på vägbanan, så vi går längre. Vi möter grannarna från Jägartorp i full mundering – bössa och storstövlar och drevertik i spårlina– och pratar sorgliga nyheter. En granne är borta. Colliebusen också. Tikarna trycker sig emot storstövelbenen, gnäller för att bli uppmärksammade och kastar sneda blickar mot drevern. Så länge Colliebusen fanns var hon Lilla Vackra och de höll värdigt avstånd, medan han förtjust bugade och svängde sina plymer för henne. Nu har hon blivit Lilla Fula - det tycker de att hon ska veta.
Jägaren skrattar åt de pratsamma colliesarna. Hundar måste få vara hundar, säger han, klart de ska få visa vad de känner! Sedan frågar han hur ofta de badas. Jag blir förvånad.
-Aldrig! säger jag och det är hans tur att bli förvånad. Visst, spolas av i ljummet vatten om de har varit upp till hakan i lera och sand, eller rullat sig i älgskit, det måste man ju. Men inte annars!
Frun säger att det är ju detsamma med deras lilla ettriga viltspårare– bad är det minsta! Han säger att colliesarna har fin päls, jag säger att de kammas regelbundet nu när de fäller, annars är det inte mycket pälsvård hemma. Jag säger att de kommer från hundar som ägdes av folk i stenstugor, vinternätterna i skotska högländerna så kalla att hundarna kommenderades upp i sängen till ungarna för att hjälpa småttingar att hålla värmen och gott om schampoo och conditioner var det nog inte. Ens för människorna!
De nickar.
- Men dom bor inne? frågar han.Jo, säger jag, det gör dom. De sover i min säng!
  Som våran då, säger jägaren och ler.
Tja, läsare. Vad lär man sig av detta? Att det finns hundfolk och hundfolk.

Jag tror att man får lov att bestämma sig. Antingen lägger man ner resten av sitt liv på att delta i samma gamla kackel på nätet om huruvida det behövs eller inte behövs göra något för eller åt en ras – eller så vänder man ryggen åt kacklet och gör det som behövs. Visst – om man inte svarar på dumheter, så finns det folk som gärna vill ha det till att man inte har något svar, så dumheterna måste stämma. Ingen säger ju emot!
Å andra sidan: om man har ett svar och säger att det där gamla påståendet kan du dra hur länge som helst, det blir inte mera sant för att det vevas runt i bönekvarnen en gång till... Ja, då blir någon lessen! Då är en hund, eller en ras, eller världshistoriens samlade hunduppfödarkår, eller i alla fall en och annan uppfödarkompis, kränkt.
Jeez, det är som med långhår och älgskit – kommer man i närheten, så får man pälsen full. 
 

Varför är det så? Vad tror ni?


Bodil Carlsson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar