söndag 13 januari 2013

BAKOM SIFFRORNA



I veckan kom rapporterna om reggsiffrorna igen. Samma trend som förut – bruksraserna faller, schäfer fortsätter neråt, rottis tappar ännu mera och långhårscollien sjunker igen. Så det är väl bara att vänta på veropen och förklaringarna. När det gäller collie, är saken säkert klar – det är rasklubbens fel, förstås, och mentalbeskrivningens och HD-tvångets och det ena och det andra, för hade folk bara fått avla fritt och sälja vad folk vill ha... så hade ju rasen bergis legat på 1500 regg om året. Som i fornstora dar.
 Inte sant?

Glöm att samhället som hundarna finns i förändras. Glöm att jobb och inkomster och anställningsformer blir osäkra för fler och fler. Glöm att många fler än för bara tio år sedan har svårt att få den dagliga ekonomin att gå ihop. Glöm också bort att för den del att befolkningen som har pengar att satsa på guldkanter i tillvaron så är trendkänsligheten mycket större och den mediastyrda gruppimagen mycket viktigare än förr. (Någon som inte vet vilket märke Paris Hilton hade på handväskan och vilken ras hon bar omkring i den? Jämfört med den av naturliga skäl minskande grupp gamlingar som minns vem Elizabeth Taylor var och vilken ras som var hennes motspelare i en film för sextio år sedan?)
Glöm för all del bort att för den krympande andel av de yngre som ser renrasiga hundar som ett vinnande alternativ bland allt flera andra – gymmen och dataspelen och facebook och TV-kockarna, där nästan allt är mera av fritt tillval i en tidspressad tillvaro än den ständigt pågående plikten att vara hundägare - så ökar utbudet av raser för varje tioårsperiod och varje ras får alltså växande konkurrens från andra rena raser och deras uppfödare.
Om man trots allt detta fortfarande är intresserad, varför ska man välja en stor hund som kräver dyr mat och tidskrävande motion? Allt fler av oss har ont om tid eller pengar eller både och!
Varför ska man välja en rasversion som vinglar fram på hasorna med rykte om sig att vara sönderavlad och allergisk?
Eller en som vacklar under pälsmassan med ryktet att vara sönderavlad och nervös ?
Varför ska man överhuvudtaget välja stor hund?
Eller renrasig?


Om man tittar på andra siffror än SKK:s, så är det lätt att komma på tanken att det här är saker som många redan tycker att de har ett bra svar på. Är det inte hög tid att vi också funderar på dem?

Bodil Carlsson






2 kommentarer:

  1. Det vore intressant att höra Jordbruksverkets registeringar på blandrasaveln och de
    rasrena hundarna som inte reggas i SKK men väl hos JBV. Undra om dessa blir fler !
    Vänligen Pia
    hillslettens@hotmail.com

    SvaraRadera