lördag 19 januari 2013

EN VACKER DAG!



 Vilken fin dag det blev! Långpromenad med Lilltiken. Färskfallen snö. Halkfritt - man vågar springa utan dubbkängor. Intressanta spår - varken rådjur eller vildsvin, så kan det vara dovhjort? - och alldeles intill de pyttesmå avtrycken av en mus, som knappt lyckats tynga ner snön. Vinterljuset över Vättern.
Vedspisen och kökssoffan som väntar hemma. 

Diskussionen på andra ställen på nätet fortsätter som vanligt. Texten här nedan står som Klartext 4 på informationssidan Collieinfo. Den skrevs för fyra eller fem år sedan och har inte blivit mindre aktuell. Motståndet och bortförklaringarna är i stort sett likadana från dem som inte är intresserade. Det som har hänt är att rasklubben, många uppfödare och många av oss som äger och lever med collies har lärt sig mer tack vare en stor satsning av SKK och Collieklubben gemensamt och tack vare ett stort arbete av två forskare vid SLU. MI har kommit till. En vacker dag - en annan vacker dag än just den här - kanske alla blir ense om att en del saker behöver vi hjälpas åt med att förbättra.
Eller åtminstone föra en sansad diskussion om.
Collieinfo skall om allt går som vi planerar uppdateras framöver.  Välkomna in! 
 
 Bodil Carlsson
                                   

                                                 *   *   *



”Men ett MH säger väl inte allt om en hund?”
Självklart inte. Ett MH säger en del om vad en hund har för inneboende egenskaper – t ex leklust, nyfikenhet, intresse för kontakt med folk – och en hel del om vad hunden inte har.  T ex stark rädsla för skott eller stora svårigheter att komma igen efter skrämsel.
Om  två hundar med MH som visar stor leklust och liten skottreaktion  blir föräldrar till en valpkull – då har du större chans att få en skottfast, lekfull hund om du köper en valp ur den kullen.
 
”En hund kan väl vara bra även om den inte gör så bra ifrån sig på sitt MH?”
Javisst! En hund kan vara mycket vänlig mot sina närmaste, eller vara väldigt smart och lättlärd, eller ha någon annan egenskap som du kommer att tycka mycket om, men som inte syns på ett MH därför att beskrivningen inte är konstruerat för att fånga andra egenskaper än de som beskrivs. En hund kan också utvecklas till bra arbetshund, t ex visa sig har en stor spårtalang, utan att det syns något uppseendeväckande på hundens MH. MH beskriver delar av hundens personlighet, inte hela. Men de delarna  brukar vara viktiga för hur hunden klarar att fungera i verkligheten. Så om du inte har stor erfarenhet av att själv bedöma hundar – utgå ifrån att du behöver skapliga MH-resultat från föräldrarna till din valp!

”Jag är inte så imponerad av det där med MH. Det viktiga är väl att hundarna fungerar i vardagen!”
 Vilken vardag? En stillsam kenneltillvaro i rastgårdar ute på landet eller en vardag som inbegriper T-banan i rusningstid?
 
”Det är faktiskt inte alla som vill ha en hund att tävla bruks!”
Nej, men vad har det med saken att göra? Annat än att det i collievärlden ofta antyds att intresset för MH mest finns hos folk som vill tävla med sin hund
 
”Varför är det så viktigt med MH? De flesta collies är ju faktiskt sällskapshundar!”
Yepp. Samma sak gäller de allra flesta av landets schäfrar. Och ingen ursäktar uppfödare av skotträdda eller skrammelrädda schäfrar. Eller tror att en sådan schäfer skulle fungera extra bra just som familjehund.
 
”Collies med  mycket nyfikenhet och leklust på MH är jobbiga att ha för vanliga valpköpare.”
MH görs på mycket unga hundar. Unghundar med spring i benen lugnar ner sig med tiden. Det gör tyvärr inte skotträdsla. Den riktigt jobbiga hunden är den som är rädd för många saker.
 
”Kan det inte finnas acceptabla anledningar till att kullar har föräldrar utan MH?
Jo, ibland. Oftast kanske för att ena föräldern, mestadels pappan, är en hund som bor utomlands och hans hemland saknar mentalbeskrivning. Någon gång kanske en oönskad parning. Men 44%?
 
”Kan det inte finnas acceptabla förklaringar till att en hund visar rädsla på MH?”
Jo, någon enstaka gång.  Hunden var på väg att bli sjuk, eller kom i tvärlöp dagen efter. Men det vi pratar om här är föräldrarna till 44% av kullarna. Det finns ingenting enstaka med de siffrorna.
 
 ”Det är inte så lätt med MH-diagrammen… Jag vet inte om jag förstår vad uppfödaren säger.”
Nej, jag känner mig också lite ställd ibland av ”spindlarna!”. Nu är det så, att alla MH-resultat är officiella och finns i Svenska Collieklubbens register. Och i rasklubbens registerkommitté sitter ett par personer, som är väldigt bra på att läsa och sammanfatta MH-resultat. 
Maila och fråga!
Klicka på bilden till vänster
                                        
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar