måndag 28 september 2009

NEW BREED STANDARDS AGREED

...är förstasidesrubriken på engelska Dog World den 24 september. Fast ”agreed” är nog inte rätt ord rakt över.
Efter filmen Pedigree Dogs Exposed satte engelska KC till alla klutar för att rädda vad som gick av allmänhetens förtroende för renrasiga hundar. Från januari i år har man haft tillfälliga, reviderade standards för ett antal raser. De skulle diskuteras med rasklubbarna under halvåret som har gått.
Alla diskussioner har inte varit tvåsidiga, om man säger så. Kennelklubben har gjort inte mindre än 60 förändringar i standarden för bulldog! Bulldogklubbarna är inte glada. De verkar tycka att det hela är odemokratiskt. Det ursprungliga förslaget gjorde dem så upprörda, att de begärde ett särskilt möte med kennelklubben och framförde sina synpunkter. Kennelklubben skulle återkomma.
Men ack! Nya standardförslaget kom tillbaka till bulldogfolket precis likadant som förut, bortsett från att ytterligare en punkt skulle ändras hos bulldoggen. Argt säger rasklubbarnas ordförande: ”Ungefär som för pekinesern – det ska finnas mera nos. This is something we don´t think appropiate for a Bulldog to start with.”
Så i morron, den 29 september, sitter bulldoggklubbarna i hemlighetsomgärdat möte. Stanna kvar i kennelklubben? Bryta sig ur och gå sin egen väg?

Engelska kennelklubben har varit rätt mild i sin framtoning tidigare under året och bl a sagt att man ju inte vill att rasklubbar ska marschera iväg. Vilket inflytande skulle man då ha över deras avel?
Nu är det annat ljud i pipan. De allra flesta rasklubbar har varit väldigt samarbetsvilliga, säger KC:s talesman, och på eget initiativ kommit med tilläggsförslag, som gör uppfödarnas ansvar för hundarnas funktionsduglighet ännu tydligare. ”Vi genomför förändringarna först och främst för att skydda renrasiga hundars hälsa. Om vi inte agerar tillsammans med rasklubbarna kommer lagstiftarna troligen att kliva in och ta till åtgärder som kommer att slå lika hårt – om inte värre – mot grupperingar utanför kennelklubben.”
”Om vissa rasklubbar fortsätter att vara omedgörliga, måste vi till slut gå skilda vägar, för att skydda alla de andra uppfödare och hundar som Kennelklubben representerar.”
Alla nya rasstandards, 78 stycken, kommer att redovisas på Kennelklubbens hemsida den 1 oktober och i ringen gäller de från samma datum. Vad bulldoggsuppfödarna skall göra åt den saken vet vi inte förrän i övermorgon.
När de har diskuterat färdigt om den demokratiska rätten att förvägra sina hundar att ha nos.

Bodil Carlsson

2 kommentarer:

  1. Detta är bara början på vad vi kommer att få se framöver. Blir det inte en snabb förändring som leder till betydligt sundare rashundar, så kommer säkerligen myndigheter att ingripa. I vårt fall Jordbruksverket.
    Jordbruksverket uttalade redan för nästan 10 år sedan, att det måste bli en förändring även av mentala egenskaper i avelsarbetet. Man var förfärad över colliens genomsnitt på MH.
    Det finns all anledning för collieuppfödarna att se upp om vi vill ha kvar vår ras. Så här illa är det.

    SvaraRadera
  2. När jag 1971 gick med i kennelklubben var det i tron att detta var en sammanslutning av seriösa uppfödare och hundägare som förlitade sig på vetenskap. Redan då fanns genetiker och veterinärer anslutna. Inte visste jag då vilket motstånd som fanns.
    Nu gläds jag över att ha fått uppleva att det skakas om. Tack Bodil och även till Lollo med flera för ert fantastiska engagemang för att vi till slut skall kunna säga att det är en sammanslutning som arbetar för att förverkliga målparagrafen.Mentalt sunda friska jaktligt bruksligt och exteriört fullgoda hundar
    Att t.o.m England darrar är fantastiskt.
    BODIL EN VARM KRAM
    Gun

    SvaraRadera