fredag 18 september 2009

Ädel hundavel igen

OCH DE MÖRKA FLÄCKARNA KRYMPER!

Den som tycker att den svenska colliedebatten förstör ens humör kan växla om med att läsa den engelska.
Den 3 september skriver Dog World att nu drar det ihop sig för engelska kennelklubben. Snart får den ta och bestämma sig – ska den registrera två små dalmatinertjejer från amerikanska LUA-linjer, som är på väg in i landet? Eller ska den ställa sig i samma skyttegrav som amerikanska kennelklubben, den amerikanska rasklubbbens uppfödardominerade majoritet och de uppfödare som talar i den engelska rasklubbens namn?

Julie Evans, championshipship show judge i sin ras, har tänkt färdigt. Hon har sett de amerikanska urinvägsfriska hundarna och i hennes ögon är de dalmatiner. ”Skillnaden ligger i en enda gen, och det är den genen som dalmatinerrasen är i desperat behov av”, säger hon.
Artikeln följdes av en flodvåg av kommentarer på nätupplagan av tidningen. Den stora majoriteten, med och utan dalmatiner, hejar på Julie Evans. Flera dalmatinerägare berättar om sina stendrabbade hundar. Där är någons tredje dalmatinertik som fått avlivas p g a stenbildning. Där är en hanhund som har fått opereras tre gånger och som nu har fått urinröret flyttat ut ur penis, så att han klarar av att få ut stenarna i stället för att få stopp... men han kissar blod och skriker varje gång en sten pressas ut. Där är hunden som fick lämnas in på en hundpensionat och som hittas död i sin box nästa morron i blod och urin med en sprucken urinblåsa.

Ja, och så uppfödarna, förstås! De är ett par stycken. Och vet ni vad?
De har aaaaaldrig fött upp eller haft en enda dalmatiner med stenbildning.
De tror att det säkert är ovanligt – det är bara att ringa runt och fråga!
De tror att den där pointern 14 generationer längre bak hos Julie Evans små dalmatinertjejer nog trots allt har med sig något riktigt otäckt...Höftledsfel, kanske? Orange fläckar i pälsen? Höga benrörelser när de travar?
Julie Evans är förresten ingen auktoritet på dalmatiner och vi behöver verkligen vänta och se så att det kommer vetenskapliga bevis för det där med stenbildningen, för
...just, de har aaaaldrig fött upp en dalmatiner med stenbildning!

Julie Evans säger att hon vid det här laget bestämt sig för att ta in sina tikar alldeles oavsett vad engelska kennelklubben behagar besluta om registrering.

”If I can do something about I will, and I don´t care how unpopular it makes me.”

Bra jobbat, Evans! säger Collievänner. Lycka till med dina småtikar som inte behöver lågproteindiet och urinvägskirurgi för att få vara hundar.
Och måtte alla andra raser ha många sådana uppfödare som du!

Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar