söndag 12 februari 2023

THE LONG READ: del 3)

Om vi tänker till lite efter att ha sett de svindlande svängningarna i hundrasers popularitet genom hundra år, en ömklig liten fjutt av tid mot bakgrunden av de femtontusen år eller så som människor och hundar har levt ihop– vilka slutsatser kan vi dra? Och vilka frågor är viktiga att ställa sig?


Som jag ser det – några få slutsatser och kanske bara en fråga. För det första, andra och tredje: hundraser efterfrågas idag inte huvudsakligen p g a sina inneboende egenskaper, inte för att de vallar eller jagar eller vaktar bra, hittar knarkgömmor eller överlevande i rasmassor, utan p g a hur de presenteras. För de flesta presumtiva köpare är ursprungsegenskaperna till mera besvär än nytta, så de avlas bort.

Där har ni den verkliga delningen av raserna.

Många köpare idag vill ha utsidan, dels därför att de vet ganska lite om insidan och inte har användning för den, och ännu mera för att det är utsidan som presenteras för dem. De tror att utsidan är det som skiljer en sorts hund från en annan. Ännu värre: de tror att utsidan ÄR hunden. Det tror kennelklubbarna också. Det har de trott sedan de startades. Vilken annan funktion har utställningarna och varför har utställningarna annars en så central roll i kennelklubbarnas hela verksamhet? Att sälja utseende är den punkt där den traditionella renrasvärldens gamla prioriteringar ingår ett på kort sikt lyckligt äktenskap med med den nya valpköparmajoritetens förväntningar.

Eller den punkt i tiden, när renrasavelns tidiga besatthet med detaljer att tävla om- ja, det är vad varje rasstandard handlade om, skälet till att den skrevs – går över i det sena nittonhundratalets masskonsumtion.

Vilket förstås bara är två sätt att säga samma sak. Resultatet är att ”raserna delas”, som vi brukar säga. En majoritet av uppfödarna satsar på avelslinjer för sällskap, säljer till så många de kan och ägnar sig åt att tävla i utseende med de hundar de behåller. Det är fortfarande så man får status i hundorganisationerna: sälj, vinn.


Minoriteten behåller avelslinjer med andra egenskaper än utsidan. Men även där slår det invanda gamla tävlingstänket igenom i språk och praxis. ”Exteriörschäfer” betyder hund avlad för vinklar som ger ägaren och uppfödaren plats i snyggtävlandets lilla värld. ”Bruksschäfer” betyder hund som tävlar skydds i den andra lilla världen.

Den hund som för ett par år sedan hoppade ner från ett terränggående militärfordon en mil från mitt hem, gav sig av på egen hand i skogen och till sist hittade en vilsegången gamling i det nollgradiga regnet - han var varken den ena eller den andra tävlingsvarianten. Han var bara en arbetande hund, som räddade ett liv. Vi har inte ens ett namn för hans sort. Samma sak gäller den golden, som efter år av träning hittade fortfarande levande människor under  nerrasade byggnader i Turkiet igår.

Men tänk om det är deras sort, som kommer att finnas i framtiden?

I så fall är dagens hundavel kanske inte den bästa platsen att starta från.


Bodil Carlsson

4 kommentarer:

  1. Oj vad klockrent uttryckt,
    " är ursprungsegenskaperna mer till besvär än nytta, så avlas de bort"
    Precis såhär upplever jag många av dagens köpare. Många vill ha ett en viss ras pga dess utseende men jakthundar skall inte jaga, vallhundarna skall inte valla, brukshundarna skall sitta snällt i soffan och mysa mest osv i all oändlighet. Jag upplever att hundarna skall vara lättsamma, okomplicerade, icke krävande. Människan väljer ras utifrån vad ögat ser men inte dess ursprung vilket många gånger får följden av omplacering eller i värsta fall avlivning, det är alltid hunden som får plikta med sitt liv på något sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp. För många år sedan sa en dobermannmänniska - aktiv i sin brukshundsklubb på sin fritid - att det var inget problem att ha rasen: "De sover ju ändå tjugotvå timmar om dygnet, så två timmara aktivitet räcker för dem." Gamle Karl Dobermann, han som samladde ihop de skarpaste byhundar han hittade och mixade ihop dem för att få det skydd han behövde i sitt jobb som hatad skatteindrivare, hade nog inte hållit med henne. :-) Nej, vi kan inte ha försvarsinriktade bitare i vårt samhälle och ingen avel ska satsa på sådant. Men att göra om en sådan hund till soffhund, för att det är bekvämt, och dessutom få sig själv att tro att soffhundslivet är tillräckligt - ddet är en annan femma. I så fall - vad behöver vi alls några raser till?

      Radera
  2. Det är inte så enkelt som man kan tro att avla bort ursprungsegenskaper. Man kan minska dem, men på köpet rubbar man ofta balansen i de ursprungliga egenskaperna. Har man otur kommer de drifter man vill avla bort i stället finnas kvar, därför att drifterna som skapar balans har tryckts ner.
    Ofta förstärker man även rädsla, osäkerhet, vekhet. Den hunden är lättare att ta kontroll över.
    Någon tog Doberman som exempel. En uppfödare av rasen sa, när man avlade bort skärpan fanns bara rädsla kvar.
    Det finns många exempel på vad som händer när man försöker avla bort de egenskaper som ursprungligen gjorde raser populära.
    En studie grundad på MH resultat visar att domare på utställning föredrar dämpade hundar.

    SvaraRadera
  3. Ovanstående kommentar skrevs av Lolo Hawkins, länge verksam som uppfödare av collie med inriktning på arbetsförmåga. P g a teknikstrul kom inte hennesnamn med. Tack för kommentaren, Lolo!

    SvaraRadera