onsdag 1 februari 2023

ORIGINALET

 Inlägget från i söndags visar sig vara stöld. Fotona av tre franska bulldoggar - två från idag och en från 1914 - som lades ut i en fb-grupp med 200 000 medlemmar kommer från ett inlägg, som Jemima Harrison publicerade 2017 på sin egen blogg Pedigree Dogs Exposed. Det har så att säga passerat en mellanhand på vägen till den stora facebookgruppen.

Fotona är inte felaktiga och nej - den vänstra hunden, med sin avsaknad av ansikte, är inte fotoshoppad. Han föddes upp och ägdes under sina första år av en utställningsinriktad amerikansk uppfödare och såldes sedan. Hans nya ägare tog honom till Tyskland för operation, när hon inte längre stod ut med hans plåga. Hon säger att hon upptäckte att uppfödaren hade använt sig av starkt kortison för att lindra andningsljuden.

Så berättelsen är inte påhitt. Fotona är inte påhitt. Det enda som är påhitt är författarnamnet. 

Originalet hittar ni här: https://pedigreedogsexposed.blogspot.com/2017/08/the-frenchies-that-win-by-nose.html?fbclid=IwAR3Qf6q7DFLi8VSSBIKoJtSwx2v-en01uOCTZw5pyTkUCthimzCJZ_mz25U


Läs gärna det inlägget. Läs berättelsen om amerikanske Arnie. Titta på fotona av andra vinnande amerikanska frallor.  Titta på fotona längst ner - springande hundar med ansiktet i behåll! 

Originalet för text och illustrationer var Harrisons blogg. Originalet till fransk bulldog var något annat än det vi ser idag.

Hjälp mig att förstå: hur har vi hamnat här?


Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar