torsdag 10 november 2022

PROPPEN

 

Man ska inte odla onda aningar. Man ska inte förutsätta att folk eller organisationer är bättre på att bevaka sina revir än på att följa sina principer. Men ibland blir man lite undrande.

Jag läser mail och undrar. Det här skickades till SvaK den 25 oktober:

Möte i ärendet har hållits den 7 september 2022 med representanter från SKK,

SKK/AK, SKK/FK och Svenska Vallhundsklubben, SVak. Under mötet framkom olika förslag och synpunkter från deltagarna. AKs ordförande föreslog att göra en konsekvensanalys och AKs sekreterare uppdrogs att samla inunderlag. Arbete pågår och nästa möte är planerat till senare under hösten.

Inget beslut har i övrigt fattats och ärendet kommer att beredas vidare, bl.a. i nära

samverkan med ovan angivna. (Min fettning)

Med vänlig hälsning

Svenska Kennelklubben

Thomas Uneholt                 Eva Lejdbrandt

Ordförande                        Ordförande SKK/AK


och det verkar ju bra. Lite av ett lugnande piller, faktiskt. Men så tänker man: bland annat? Vilka utöver de nämnda ska det samarbetas med? Och sedan tänker man: men de uppräknade var väl inte de enda deltagarna den 7 september? Med på mötet var ju också de som i ett par års tid har bombarderat SKK med skrivelser om att kravet på godkänt vallprov för avel på border collie ska tas bort? SvaK:s representanter verkar ha uppfattat att de personerna, som förstås står utanför SvaK, inte bara deltog, de gavs gott om utrymme att tala för sin sak. Själv undrar jag - varför deltog Föreningskommittén?


Nästa förbryllande mail skickas till ett antal medlemmar i SvaK av en av de deltagare, som vill att kravet tas bort. Mailet ligger ute till allmän beskådan på den offentliga fb-sidan Svenska Vallhundsklubben.

Hej!

Som du kanske vet så har border collie krav på GK Vallprov för att få registrera valpar. Detta krav diskuteras nu inom SKK och jag har fått uppdraget av SKK att försöka kolla av lite hur många som eventuellt skulle avla på bc om kravet togs bort. Detta handlar inte om att registrera hundar som är bordercollieliknande utan att registrera bordercollie efter registrerade föräldrar.

Som det ser ut idag så har många problem att få plats på vallkurser och vallprovet kräver mycket träning vilket är svårt för många då det krävs får för att träna och många har inte egna får och det är kostsamt att få träna hos någon, om det ens finns möjlighet. Som det ser ut idag så är det knappt 25 % av alla bordercollie som får GK VP. En kombination av få arrangerade vallprov och svårt med träningstillfällen för många, samt dyrt. Det finns många bra bc som förvinner ur aveln pga kravet på vp.

En annan sak som kommer att bli aktuell om kravet på vallning tas bort och man då kan registrera hundarna i SE-registret är att vallhundsklubben blir en ren vallklubb och att det bildas en rasklubb för bordercollie där hela rasen uppmärksammas. Vi vet ju alla att bordercollie hävdar sig bra i många grenar som aldrig uppmärksammas av vallhundsklubben.

Jag har därför också fått i uppdrag att försöka kolla av om folk kan tänkas jobba i en styrelse i en bordercollieklubb.

Att jag skriver till dig är för att jag vet att du köpt bordercollie i land där man registrerar alla renrasiga bordercollie utan krav på vallprov.

Så jag skulle gärna vilja veta

  1. Skulle det kunna bli så att du skulle avla på bordercollie om vallkravet försvann?

  2. Skulle du kunna tänka dig att ingå i en styrelse i en bordercollie klubb och jobba för rasen? (Mina fettningar)

Här raggar alltså någon nya uppfödare och styrelsemedlemmar till en rasklubb som inte finns. Eller, för att vara mera exakt, en annan rasklubb än den som redan finns. Men uppdraget som personen säger sig ha fått finns inte heller.

SvaK:s styrelse uppmärksammade SKK på detta mail den 8 november, men har ännu inte fått svar. Svar fick däremot en enskild medlem av SvaK, som ställde samma fråga. Svaret ligger ute på samma offentliga fb-sida. ”X” är den person som sökte styrelsemedlemmar och nya hugade uppfödare.

Tack för ditt mejl. Uppdraget om att undersöka border colliens registreringskrav har delegerats från centralstyrelsen (CS) till SKKs avelskommitté (AK) samt föreningskommittén (FK). Det är därmed kommittéer som har uppdragen, ingen avdelning. X ingår därmed inte i någon arbetsgrupp, men har deltagit i det första möte som arrangerats på kansliet, där även SVAK deltog. X har inte fått i uppdrag att söka efter personer som skulle vara intresserade av att ingå i en styrelse, X har dock blivit ombedd att komma in med mer utförliga underlag om hur pass stor grupp/arbetsgrupp som står bakom den skrivelse som skickades in till CS.

Inga beslut har tagits i frågan av varken avelskommittén, föreningskommittén eller centralstyrelsen utan arbetsgruppen arbetar fortfarande med detta.

Sekreterare avelskommittén (Mina fettningar)


Nu skall ännu ett möte mellan SKK:s representanter och SvaK – plus de andra tidigare deltagarna, antar man? - hållas den 29 november. Jag antar att man då skall diskutera de fakta som eventuellt har framkommit – till exempel hur många som lovar X att man kan tänka sig att föda upp, om bara det där hindret försvinner. X kan förmodas framföra att det är många. Är X trovärdig?


Jag undrar om det som händer här är att intressen sammanfaller. En organisation ser en ras vars popularitet ökar därför att den är svårslagbart bra på det den gör, särskilt i en fartfylld sport som blivit stor på senare år och engagerar yngre människor. Samtidigt är en del av rasens kullar oreggade, just för att föräldradjuren inte har gått vallprov. Så tänk om man skippade vallproven?

En grupp i eller utanför organisationen ser att just populariteten skulle gå bra att avla/ sälja på både för tävling och utställning, och förstås vid sidan av som sällskap. Vem vill inte ha en ras som syns? Och för avel och utställning måste man kunna regga. Så tänk om man skippade vallproven?

Båda parter sonderar terrängen.

För den stora organisationen och för den mindre gruppen framstår den envisa rasklubben som en propp i vägen för framtidsplanerna. För rasklubben är det borttagna vallprovet ett såll där hundarnas duglighet rinner ner i vasken. Rasklubben tänker alltså fortsätta vara propp.

Så varför är Föreningskommittén inkopplad på en avelsfråga? 

You tell me.


Bodil Carlsson




8 kommentarer:

  1. Så om skk inte får med sig svak,så tänker de bilda en ny klubb???

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intresset för att bilda en ny rasklubb är nog starkare hos de andra deltagarna i mötet än hos SKK. Däremot kan man föreställa sig, att SKK under en längre tid har sett att det finns ett sådant intresse.

      Radera
    2. ... och inte är helt ovillig att möta det.

      Radera
    3. Ja, vad säger man... och vad ska den rasklubben heta eller ansvara för? Det går ju bara att ha en special-/rasklubb i SKK-organisationen. Eller tänker man sig att man ska man lägga ner den befintliga special-/rasklubb först? Eller tillåta flera?SKK/Fk skulle dyka ner i klubbens stadgar, som man troligtvis redan godkänt en gång? Frågorna blir bara fler och fler.

      Radera
  2. Ang uppgiften "knappt 25 % som får gdk vallprov"

    Här kommer lite siffror från SKK hunddata:
    2017-oktober 2022 startade 1124 hundar på VP
    Av dessa 1124 hundar så är 1069 hundar godkända vallhundar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Letade efter den siffran, den riktiga siffran - för personen som kom med uppgiften om "knappt 25%" gör sig ju inte känd för att vara noga med att tala sanning. Kanske hon menar 25% av alla BC? Eller något annat? Vem vet?

      Radera
  3. Nej, X är inte trovärdig alls...och det är inte Y heller. Hon publicerar sina fakta med "många tycker", "jag har hört", "forskare säger" osv, men aldrig med referenser eller källhänvisning. Det här ärendet är så oseriöst, så det borde aldrig kommit så här långt....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr inte ovanligt i hundvärlden. Att man inte kan ange källor, alltså, eller felrefererar det man "har hört". Tråkigt bara om våra hundars framtid ska vara i riskzonen för så mycket snack... som knappt döljer egenintresset.

      Radera