Gårdagens inlägg om vad Svenska älghundsklubben tycker om förslaget att riva vallprov som avelskrav för border collie fick 1 429 läsare. Det är inte toppnoteringen under bloggens tolv år, men det platsar på topp 20 -listan för uppmärksamhet under en enda dag.
Det här förslaget har som ni ser väckt starka reaktioner. Hur kommer det sig? Jag skulle vilja ta med er på en liten tankeresa, som startar i något som är gemensamt för alla organisationer. Den svåra balansen mellan att göra det man säger att man gör och att överleva som organisation i en verklighet som hela tiden också handlar om intäkter, rekrytering och representativitet. Hur behåller en organisation sin medlemsbas och hur bevarar man den för framtiden? Hur kan man finansiera sin verksamhet? Vilkas åsikt är det viktigast att föra fram?
Men först ännu ett bidrag till SKK:s mailkorg!
Hej!
Här kommer en namninsamling som startades för några veckor sedan. Det är 3187 underskrifter och 4992 facebook engagerade. SVAK har cirka 2200 medlemmar så det är roligt att se att fler personer utanför klubben har engagerat sig!
https://www.skrivunder.com/behall_bordercolliens_vallningsegenskaper?u=8365170&utm_source=gmail
Bland underskrifterna finns bland annat dessa kommentarer:
"Jag är beroende av en fungerande arbetshund som kan flytta djur!"
"Border collies är unika i sitt sätt att arbeta med djur och att hantera dem väl i samarbete med föraren. Bevara detta och underminera inte dessa fantastiska egenskaper som ingen annan hundras besitter så komplext!"
"Oerhört sorgligt om vår border collie ska försvinna och dess enastående egenskaper avlas bort till förmån för päls, färg etc. Tyvärr ser man hur ras efter ras har förstörts och blivit mer eller mindre ofunktionella och sjuka om endast utställning ska reglera aveln. För att bevara border colliens arbetsförmåga som även krävs i bruks/agility sammanhang är vallhundsprovet oöverträffat som avelskrav."
"Tack vare hur bestämmelserna ser ut idag, med krav på godkänt vallhundsprov för att registrera renrasiga bc, så är rasen bevarad på ett sätt som gör att de behållit sin fantastiska och unika arbetsförmåga. Tack vare att det ENDAST avlas på vallande hundar så är bcn dessutom en minst sagt konkurrenskraftig ras även inom flertalet andra hundsporter/grenar än vallning. Det borde räcka att titta på ett antal andra raser där det blivit en uppdelning mellan arbetsdugliga hundar och ngn slags utställningsvariant, som fullständigt förlorat sin funktion att klara det rasen faktiskt skapats för att klara.” (Mina fettningar)
Klicka gärna på länken för att komma till underskrifterna.
Vänliga hälsningar Elin Wejdmark och engagerade hundmänniskor
Alldeles säkert är detta inte det sista som droppar in i den mailkorgen. För mig ser det ut som om SKK:s ledning än en gång – obetänksamt, kan man tycka - har rivit täcket av en stor latent konflikt inom organisationen. Senast man gjorde det handlade det om jakthundar och utställning. Vem bestämmer vad som är viktigt? Utställningskommittén satsade på att det var Utställningskommittén. Jaktklubbarna höll inte med. Utställningskommittén fick backa. Ni kan se utfallet här och på köpet få en påminnelse om den för två år sedan begravda Collieutredningen, ett gediget utfört ideellt arbete av rasklubbens medlemmar, som CS la i papperskorgen. Det handlade om samma konflikt som idag: mellan användbarhet och säljbarhet. Mellan kortsiktig vinst och långsiktig.
http://collievaenner.blogspot.com/2020/12/dagsljusdosen.html
och
http://collievaenner.blogspot.com/2020/12/pudel.html
Bodil Carlsson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar