måndag 28 december 2009

TIGERN OCH HJÄLTARNA

Normalt hatar den här Collievännen slutna sällskap och mer eller mindre dolda annonser.

Men härmed avviker vi från den smala vägen och börjar göra reklam.
Precis före jul kom frökatalogen från Botaniska Trädgården i Göteborg. Fröer insamlade under strapatser på undangömda fläckar av jordklotet har slagit rot i Götet och satt egna fröer. Dessa kan medlemmarna i Konnässörsklubben få ta del av. Tro bara inte, att det är insmickrande skönhet, som framhålls.
Nej! Stoltheten är fröna från en lagerhägg, ”som härstammar från material vi själva samlat in i Rifbergens värsta haschdistrikt”. Och Acogonum alpinum, alpslide, ”mycket vacker till solitär och förvildning. Den bästa typ vi sett! Moderplantan insamlades av GBT i Pakistan. Insamlingen är extra intressant då blommorna har en kraftig, kväljande urinstank”. En annan växt hittade botanikergänget i de oländiga berg ”där Usama bin Laden och grabbarna nu gömmer sig”. Sedan kommer en gökblomsterglim, som hittades mittemot hotellet i Kaizeping mellan smatterband och grisar i säckar. .. och riddarsporren ”från amurtigerns hemtrakter”,

Igårkväll skulle katten absolut ut. Vind ylade och snönålar piskade. Katten tvekade på trappan.
Så fattade han sitt beslut. Den där stora, tjutande kaxiga stormkatten med sin päls av frost och sina glimrande köldögon – lappri! Strongt for han ut och mötte fienden med svansen som en arg borste. Skenattack mot hundarnas vindvälta vattenhink, som tillintetgjordes på ett par sekunder. Vasskload råsop mot päronträdet! Här kom en som icke var att leka med!
Sedan stridsgalopp i mjuksnön bort mot grinden och mörkret.

Visst måste man älska katter och botaniker? Deras liv är fullt av egenartade läckerheter, av utmaningar och bragder. Av ett oskuldsfullt bravado som får en att se med nya ögon på det man har framför sig.
Här bor man, ingenting vetande, i den mindre amurtigerns hemtrakter! Och nu kommer reklamen. Paeonia rockii, buskpion, uppdragen från frö av ett gäng göteborgsbotaniker. Civilisationens hjältar.



Bodil Carlsson

1 kommentar:

  1. Vilken tur vi har som bor nära en av världens förnämsta Botaniska Trädgårdar. Mycket av min inspiration inhämtar jag där, inte minst när det gäller träd. Har flera rariteter. Buskpioner, en vit och en svart.
    Gott Slut.

    SvaraRadera