lördag 12 december 2009

Desinformation - del fem

.. OCH VAD SA FÖRSVARSMAKTEN?

Det kan inte vara svårt att vara journalist i det här landet. Man kan kontrollera uppgifter, för myndigheterna svarar på frågor.
Vem frågar man om SBK:s affärer?
Försvarsmaktens växel hänvisade till chefen för Hundtjänstenheten, en rapp telefonröst som inte heller visste, men som hänvisade till Högkvartersväxeln och sa att den jag sökte fanns på PROD FRIV. (Militärsvenska, uttalas pråddfrivv!) Högkvartersväxeln rev sig i huvudet och kom till sist fram till att den jag sökte var Kerstin Wetterström-Toftling, ekonomiansvarig och avdelningsdirektör, men hon satt i sammanträde hela dagen. Alla var militäriskt korthuggna och snabba och faktiskt mycket hjälpsamma. Direktnummer erbjöds, namn bokstaverades, och när Kerstin W-T blev fri från sina sammanträden, svarade hon omgående i telefon. Hon hade mycket bråttom, men hon tog sig tid att svara.
Och si – från den 18 november fanns ett beslutsprotokoll i frågan om SBK:s anslagshantering. En offentlig handling, som mejlades över på stubben, bara för att jag bad om det. Och i den står ordagrant:

Bakgrund.
Försvarsmakten har under året gjort en särskild uppföljning av hur SBK hanterar de medel som Försvarsmakten fördelar till SBK i form av uppdragsmedel för utbildning av hundförare, hundtjänstpersonal, hundinstruktörer och hundar samt organisationsstöd.” /../

”Försvarsmakten har begärt in underlag för genomförd verksamhet under 2008 och planerad verksamhet under 2009.” /../

”Försvarsmakten har granskat inkommen redovisning och därvid funnit att tilldelade uppdragsmedel för utbildning av hundförare, hundtjänstpersonal, hundinstruktörer och hundar har använts enligt givna uppdrag och i stort sett gett efterfrågat resultat." (min kurs)

Däremot har FM bedömt att organisationsstödet inte använts på ett för FM korrekt sätt.”

Sedan får SBK en amper skrapa, för FM vill se mer totalförsvarsinformation och instruktörsutbildning för slantarna. Men intrycket är inte riktigt det man får i Ehns riksdagsfråga och rakt inte som i en del surr från annat håll. SBK ska inte betala tillbaka miljoner till staten. SBK ska ta 500 000 för 2008 och lika mycket för 2009 och lägga just på totalförsvarsinformation och funktionärsutbildning - inom SBK. Och under nästa år ska man göra detsamma för en miljon till. Det ska man visa upp en plan för.
Och när SBK har gjort det, kan SBK i vanlig ordning plocka ut resten av sitt tilldelade organisationsstöd för år 2009 på 6 miljoner.

***

Så var det med den skandalen. Hönan blev förvisso inte en fjäder, när man kikade lite närmare på den, men kanske något i stil med en halvstor och hanterbar kyckling. Vad som blir kvar av kycklingen när all redovisning och alla sammanträden är avklarade en bit in på nästa år, det lär vi få besked om. Det är liksom lite svårt att mörka sådant som vem som helst kan kontrollera.

Bodil Carlsson

1 kommentar:

  1. Bodil! Att du inte sadlar om och blir undersökande journalist? Iof så slår du ju den som skriver om samma sak med hästlängder! Så vid närmare eftertanke kan du bli kvar vid din läst!!!
    Ha en skön 3:e Advent.

    SvaraRadera