måndag 21 december 2009

MÖRKRETS HJÄRTA

Det är den tiden, när det bästa som visas på TV är minusgraderna i Norrland. Då kan man skratta rått och tänka att dom kan gott ha det – dom väljer ju att bo där! - medan man väntar på att klockan ska bli nio, så att man kan krypa ner under två täcken och en sovsäck och trösta sig med att lyssna till eldens fladdrande i kaminen.
Och det bästa på dagen är när man kommer in från hundpromenaden med frusna tår och värkande lårmuskler och känner doften av upphettat järn från köksspisen... innan man gör den för tillfället enda förnuftiga medlemmen av hushållet sällskap.



Dock måste man ibland upp lite tidigare. Till exempel idag, när grannen skulle jaga med drivande terrier och det skulle prövas med den yngsta mordgalningen, han som inte är garanterat hästsäker – det är vad grannen säger. Jag känner den hunden och han är garanterat säker. Allt rörligt ska bitas ihjäl. Vaddå häst? Spelar roll!
Så denna morron fick shettisarna sin frukost inom hägn och stör på gårdsplan. Och så här såg morronen ut klockan åtta, när hästarna skulle hämtas ut till hö och morot och ljummet vatten spetsat med äpplejuice. En rand av mörkt guld och dyster koppar över skogen.



Hästarna åt och slurkade äppeldoftande vatten. Hundarna övervakade och knaprade emellanåt isskärvor ur hästarnas halvt bottenfrusna nattvattenhinkar. Stallkatten snodde inställsamt mellan allas ben och jamrade.





Och så gick solen upp över kölden. Och det var morron den sista dagen före Darkday. Vintersolståndet.
Mörkrets hjärta!



Bodil Carlsson

3 kommentarer:

  1. Yes!
    "Den sista dagen".
    Nu är det stiltje någon vecka - sedan börjar man ana en förändring - men nog var det lite ljusare i morse??? Nog dröjde solen kvar några minuter längre på eftermiddagen??
    När man väl börjat ana och känna - då går det fort :0)
    Om vi får ha snö i februari - tänk, när man kan sitta på sittunderlag på baksidan av tomten, kaffekopp i näven och ansiktet mot en värmande sol...
    Spring is lurking round the corner....

    Man kan börja planera för våren och sommarens hundaktiviteter - ack ja ;)

    Men nu skall vi klara av jul och nyår först - önskar alla collievänner en lugn och fridfull jul och ett väldigt Gott Nytt Hundår 2010!

    Och tack bästa Boddan för allt du skrivit under året!

    Bodil alias Boddan är helt makalös
    en klok, energisk, orädd tös,
    inte så hög över havet sägs det
    men kurage mäts inte i decimet(er).
    Mot giftiga drakar har hon modigt stått upp
    och fått starkt och klart gehör,
    om det föreligger någon "lömsker kupp"
    - hehe, Boddan den i modden kör!


    (Ursäkta det taffliga rimmandet....)

    SvaraRadera
  2. Äsch då, Britta! Här rodnas det! Annars känns det tillräckligt mycket bättre för att norrlänningarna ska få en medlidsam tanke, för visserligen yr snövinden tjutande in - men yttertemperaturen är inte dödliga minus femton längre! Skräcken för ledningsfrys är ett minne blott. Julledigheten är här och de två viktiga frökatalogerna också!
    God Jul och Gott Nytt till er alla...och till hundfolket en god vilja, amen! :-)
    Bodil

    SvaraRadera
  3. God Jul till Bodil och Johan som skriver i denna blogg. God Jul till alla er andra som läser den. Vi behöver sådana som er i Collievärlden, för jag tror på colliens framtid när det finns sådana kämpar som ni!

    SvaraRadera