Vår valpkurs på klubben har sju hundar. En stor golden, vars förfäder inte har apporterat vilt på många generationer. En mycket ung aussie, som tror att han är stålmannen, men som redan visar uppmärksamhet och lydnad mot sin ägare - en hund som kommer att få jobba. En collie, som förhoppningsvis också ska jobba, för om orken räcker för matte och hunden fortsätter som hon artar sig hittills, siktar vi på personsök framöver. De andra fyra hundarna är små. En Jack Russel, vars släkt inte har varit grythund eller råtthund på generationer. Två av dem är blandraser. En av dem ser ni - vad hon har för raser i sig är helt oklart, buden handlar om både pinscher och basenji, och hur hon har haft det är också helt oklart, för hon är en övergiven lurcher från Irland som via en seriös hjälporganisation har hittat sin människa här. Fotot är dåligt, men relationen är bra. Hunden vet fortfarande inte riktigt vad hon kan vänta sig av världen och tyr sig till sin matte. Man blir glad när man ser dem ihop.
Antal avkommor i bruksraserna efter registrerade, obs! SKK- registrerade! - föräldradjur med brutet MH, 5 på kvarstående rädsla eller 5 på skott mellan 1997 och 2011:
COLLIE LH 2192
ROTTWEILER 912
SCHÄFER 611
BOXER 545
AUSSIE 502
DOBERMANN 364
TERVUEREN 256
KELPIE 226
Här är den igen, trasan som dragkampen handlar om. Marknaden för sällskapshund versus marknaden för hund avlad för att vara något utöver sällskapshund. Sifferredovisningen är från ett av inläggen på Collievänner sommaren 2013, den som väckte sådant ogillande hos SBK - inte för vad den visar, utan för att den visades. Men den som säljer sin vara på en marknad får finna sig i att köparen granskar. Går det inte att granska varan?
Då kan man lika gärna gå någon annanstans med sina pengar.
Särskilt om det är hälften så mycket pengar det handlar om.
Bodil Carlsson
Då kan man lika gärna gå någon annanstans med sina pengar.
Särskilt om det är hälften så mycket pengar det handlar om.
Bodil Carlsson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar