lördag 20 juli 2013

TREVLIGT OCH MENTALT SUNT

Så vad har det blivit av oss på hundrafyrtio år? Det här: annonserna på Blocket. Collievalpar från ett SKK-registrerat kennelnamn för leverans registrerade, veterinärkollade, chippade och reggade. Förtroendeingivande, visst? Och bäst av allt - de är "efter trevliga och mentalt sunda föräldrar"!
De mentalt sunda föräldrarna visar sig vara en hane som har 5 på skott. 1 på leklust, gripande och förföljande. Han har 31 avkommor efter sig. Tiken har 5 på ljudrädsla och 4 på kvarstående ljudrädsla; hon visar femma i rädslereaktion för spöken och sedan 1 i kontakt. Hon har ettor på leklust, gripande och förföljande. Tikens kullsyster har 4 på rädsla vid överraskning och fyra på ljudrädsla. Kullsystern har 12 avkommor. Annonsen på Blocket nämner inte MH med ett ord. Det är lätt att förstå: att hålla tyst är också en marknadsföringsteknik. Vet man inget om kravet på MH för registrering av collie och inte känner till SKK:s Hunddata, går man ju på det.
Gör Konsumentverket det också, om man frågar?


Jag börjar få lust att ta reda på saken. Renrasvärlden är varken trevlig eller mentalt sund  som den ter sig för oss som står med ett ben utanför.  Någon säljer alltså de här collievalparna för 12 000 per styck. Någon annan säljer en chihuahuatik och vill ha 30 000 för (ordagrant) "väldigt fin stamtavla i SKK med flera utställning champions. Pappa imorterad från Italien."
En tredje, en hundskola, söker ett hem för en trevägskorsning. Mamman är rottis, HD och AD ua, bra MH, jobbar inom omsorgen med funktionshundrade människor. Pappan är en blandning; han jobbar också inom omsorgen. Om det stämmer, är det ett bättre betyg än bara ett MH i mina ögon. För den valpen till rätt hem begär hundskolan 7 500.
Vad tror ni, SKK: vilken av de här tre annonserna är det bästa hundköpet?  Och vad tänker ni göra för att stötta era seriösa renrasuppfödare i konkurrensen med resten?

Bodil Carlsson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar