lördag 20 juli 2013

TREVLIGT OCH MENTALT SUNT IGEN

Det är högsommar i paradiset en dag till. Utslagen av hettan dåsar hunden i skuggan.  Regnvattentunnornas sista litrar har hinkats över rosorna. I förgrunden Adéle Prevost, döpt efter dottern i en rosodlarfamilj som hade sina glansdagar på 1800-talet. I bakgrunden mme Plantier, framtagen vid samma tid av en annan odlare, som namngav det vackraste han hade fått fram efter sin fru.
Man kliver in i deras doftfält i den vindstilla kvällningen och ser deras färger transponerade av månljus: från vitt till magiskt vitt, från djuprött till glödande svart. De tvättar bort sorg, de där.





När det ändå är för hett för slipning av träväggar letar jag vidare efter något tänkbart för Lilltiken i hennes ensamhet. Jag tittar på namn, som jag inte känner till. Varför inte ge nytt en chans? Jag hittar det här.
Jag hittar en drygt tvåårig tik, vars valpar annonseras ut. Trots låg ålder har tiken hunnit med 21 utställningar och någon har väl tyckt att hon ser bra ut. Hur hennes ögonbottnar ser ut vet vi inte, hon verkar inte vara ögonlyst. Det är trots allt bara en rekommendation, inget krav. Höftledsröntgen är ett krav, så det är gjort, och likadant är det med MH. Sammanfattningen är att tiken i alla fall har normala höfter. Annars är det 1:or på kontakt, leklust och gripande, 3- 4 på rädsla för ljud och överraskning... och där tar sagan om mental stabilitet slut, för där bröts hennes MH. Hennes kullbroder har samma värden på kontakt och leklust, 4 på ljudrädsla och 5 på rädsla för spöken, dessutom har han C-höfter. Men det är smällar man får ta som oinformerad valpspekulant. Eller hur, SKK?
Valparnas pappa är född utomlands, såvitt man begriper, och i Hunddata finns noll veterinärundersökningar att se. Troligen är höfterna röntgade i hemlandet, men hur skall jag veta det? Den stolte fadern  gjorde sitt nödtvungna MH vid den mogna åldern av två år och sju månader. Han har 1- 2 på kontakt och hälsning, 5 på rädsla överraskning, men samlar sig och får 3 på kvarstående rädsla. På ljudrädsla får han bara 3... men där tar också den sagan slut, för där bryter han. Hur han skulle ha reagerat på spökena, skotten och resten är det därmed ingen som har en aning om. Det är väl det som menas med "känt mentalt status", SKK?
Hunden har fjorton avkommor efter sig. Han tycks ha dykt upp i Sverige vid årsskiftet, för han gick sin första utställning i februari och hans första kull är född i mars. En uppfödare kan ju inte försitta någon tid.
Inte flera uppfödare som använder samma hane heller.
Nästa frestande erbjudande är inte född ännu, men planeras. Tiken har åtminstone acceptabla ögonbottnar och bra höfter. Hon har visats på utställning 16 gånger. Hon har gjort MH en gång och visade då upp sig som 5 på överraskning rädsla med 4 på kvarstående, samma moment. På ljudrädsla 5, men samlade ihop sig och fick 2 på kvarstående, så att hon kunde gå vidare till skotten... där hon fick 5. Den tilltänkte hanen är danmarksfödd och har efter 1:orna på leklust att visa upp som merit ett MH som bröts efter överraskning.

En av de här uppfödarna gör sig bemärkt på facebook genom att tala om att en del collies är så fula att hon inte skulle ta emot en om hon så fick den gratis. Givetvis har hon rätt till sin åsikt. Min åsikt är att den som kallar en annans hund, eller barn, för ful, lider av eftersatt uppfostran. Däremot kan jag säga så här:

Bästa uppfödarmadamm! Dina och dina kompisars avelsmetoder är så fula, att det enda ni förtjänar är en anmälan till Jordbruksverket och jag hoppas verkligen, att någon riktig uppfödare slutar vänta på att någon annan skall göra det åt dem!

Bodil Carlsson

5 kommentarer:

  1. Det riktigt fula är att använda begreppet "mentalt sund". En medveten koppling till "Projekt mentalt sund collie". Man vill åka snålskjuts och lånar två ord som kan få någon att koppla ihop uppfödaren med projektet.

    Men de uppfödare som verkligen stödjer projektet har en banner på sin hemsida. Titta efter den, valpköpare! Den finns även på vår blogg, längst ner till höger. Alla uppfödare som stödjer projektet finns dessutom listade på SCK:s hemsida.

    SvaraRadera
  2. Har samma tanke som du, Johan - medveten syftning, medveten free ride. Hundar, valpköpare och seriösa uppfödare betalar resan åt det här gänget.Hundarna har svårt att tala för sig själva. Valpköpare kan det, även om det ofta tar oss lång tid att se vad vi har framför näsan. Det som är svårare att begripa är att de seriösa uppdöarna bara sitter och låter eländer hålla på - sitter med knuten näve, sure. Sitter och morrar åt "stockholmarna", sure. Men vad gör de? Väntar på att en ny styrelse skall lyckas få SKK att äntligen göra det som ingen styrelse i någon rasklubb hittills har lyckats med - slå näven i bordet och säga stopp???

    SvaraRadera
  3. Ehh, ursäkta att fingrarna slant! Värmeslag... Ska förstås inte vara "seriösa uppdöare" utan "seriösa uppfödare"!!!

    SvaraRadera
  4. "Bästa uppfödarmadamm! Dina och dina kompisars avelsmetoder är så fula, att det enda ni förtjänar är en anmälan till Jordbruksverket och jag hoppas verkligen, att någon riktig uppfödare slutar vänta på att någon annan skall göra det åt dem!"

    Fantastiskt bra skrivet och jag håller med till fullo! Dessutom lider inte en hund av att vara "ful" (jag ogillar också att kalla hundar fula), den lider av rädslor, dåliga höfter och andra sjukdomar.
    Lycka till med valpletandet!

    SvaraRadera
  5. Tack, Nadja. Hundar lider också av att ha oformliga pälsar med risk för värmeslag. De lider av att ha förkrympta ögon. De lider av flera saker, som dekoraveln har letat fram för att tillfredsställa sitt outtömliga behov av levande kuriosa... i vår ras, en gren av en av de bästa, dugligaste, mest hjälpsamma hundtyper som någonsin har funnits. jag säger inte att de här personerna ska skämmas, för jag tror inte att de har förmågan att se vad de gör. Varför de vettiga uppfödarna inte organiserar sig till självförsvar är däremot mer än jag begriper.

    SvaraRadera