torsdag 4 juli 2013

TANKAR INFÖR MEDLEMSMÖTET 4): I SAMMA BÅT

Det är lätt att kritisera andra för vad de har gjort fel. Det krävs mera för att tänka ut vad man själv behöver börja göra rätt, men det är hög tid för oss att komma igång med det. Hundvärlden har inte lätt för konstruktivt samarbete, särskilt inte över rasgränserna. Varje ras fungerar som egen revirplätt för konkurrensinriktade personligheter med stor talförhet och lite kunskap: det är renrasfolkets kultur, sedd utifrån.* Om det är galenskap på parad i ringen intill – varför skall jag bry mig om det? Det är ju inte min ras!

Vi skall bry oss, därför att vi har ett gemensamt problem. Det finns inte bara inom SBK-raserna, men det finns definitivt där och SBK-raserna är rätt plats att börja på. Så här sa en representant för aussieklubben vid en SBK-konferens hösten 2011, när varje rasklubb fick presentera sig:
Vi ser att vi har tre sorters uppfödare i vår ras. Det finns de som satsar på mentalitet och tävling. Och så finns de som bara kör på exteriör och utställning. Och så finns ett antal, som varken bryr sig om det ena eller det andra. De verkar bara intresserade av att sälja valpar.” Jag påstår att samma sak gäller alla bruksraser. De som bara går på exteriör säljer valpar till samma grupp köpare som den uppfödarsvans som bara vill just sälja. De där två grupperna tog över stora delar vår ras och därför ser colliens mentalitet ut som den gör idag. Men läget, om inte riktigt lika illa, är på väg åt det hållet för de andra raserna också.
Så statistiken, som väckte SBK:s misshag och som vi publicerade delar av i inlägget VEM VAKNADE? den 16 juni, fortsätter helt logiskt så här. Antal avkommor i bruksraserna efter registrerade, obs! SKK- registrerade! - föräldradjur med brutet MH, 5 på kvarstående rädsla eller 5 på skott mellan 1997 och 2011:
COLLIE LH 2192
ROTTWEILER 912

SCHÄFER 611

BOXER 545

AUSSIE 502

DOBERMANN 364

TERVUEREN 256

KELPIE 226


Så vitt jag vet har bara två rasklubbar har tagit tag i saken. Den ena klubben har anledning att vara rädd för ett rasförbud och den andra har skäl att vara rädd för rasens överlevnad. Vad gjorde de?

Bodil Carlsson

*Beklagar om ordvalet är provocerande, men det är så här det ser ut. För många hundintresserade, inklusive mig själv, för handläggare på Jordbruksverket/Länsstyrelser och för många, många veterinärer... 

7 kommentarer:

  1. En sak som är viktig att tänka på är: Den som är ytterst ansvarig för vilka avelsdjur som används är självfallet uppfödaren. En rasklubb kan aldrig anklagas för att uppfödare gör mindre övertänkta val. Det är uppfödarens eget val och resultatet av det hela måste uppfödaren stå för.

    En annan viktig sak att tänka på är det faktum att de strängare regler som gällt ett antal år inte haft någon effekt på antalet hundar, med de kriterier som nämns i inlägget, som gått i avel. Detta beroende på att uppfödarna i fråga struntat i MH-resultat och avlat på det de själva tycker är ok. Det går att sälja på Blocket om inte annat så what's the problem?
    Hur ändrar man på det beteendet?

    En tredje viktig sak att tänka på är att det nu finns ett väl beprövat instrument att tillgå i valet av avelsdjur, nämligen Mentalindex. Och för att få så många uppfödare som möjligt att kunna ta del av detta så valde rasklubben att slopa valphänvisningen och göra en kullista. Helt förståeligt eftersom de tänker på rasens bästa. För det handlar ju om rasen, inte dess nuvarande uppfödare. Eller hur?

    Att skärpa reglerna för krav på avelsdjur leder till – vad då? Högre intäkter för Blocket? Alldeles säkert. Men hjälper det rasen att överleva som den bruksras den är och, förhoppningsvis, kommer att förbli? Betydligt mer osäkert… Snarare leder det till en än starkare uppdelning av olika typer av uppfödare som går helt skilda vägar och rasen förändras förmodligen sakta men säkert till en mängd olika typer av collies. En del utmärkta - andra rena katastrofer. Med ett spann däremellan.

    Personligen vill jag ha en collie med samarbetsvilja, som kan vistas i alla upptänkliga miljöer och som oberörd firar nyårsafton och andra knalldagar tillsammans med sin flock.
    Det kan också vara värt att tänka på. Framför allt hur vi agerar idag för att kunna få en sådan collie om 20 år…

    SvaraRadera
  2. Precis, Johan: vad gör vi idag för att det skall finnas sådana collies om tjugo år och inte som enstaka sällsynta exemplar? Vad gör vi för att ge de seriösa uppfödarna ett handtag? Vad gör vi för att inte reggsiffran 2034 skall ha fallit till 79 valpar? Fokuserar på att ryta till åt styrelsen OCH SEDAN INGET MER? Jag tror inte att det räcker. Dags att tänka utanför lådan!

    SvaraRadera
  3. Det första man borde göra enl mig är att ta bort "känd mental status" för hundar som inte har kryss i alla rutor.

    Om jag går MH med min hund, och inser att hunden har tagit åt sig så pass mycket att den inte ska fortsätta, och jag därför väljer att bryta, så har inte hunden "känd mental status". Om hunden efter är ett kullsyskon, tar lika illa vid sig, men har en ägare som inte kan tillräckligt för att själv bryta, utan det istället är beskrivaren som bryter, så anses den hunden ha "känd mental status" och den är godkänd att avla på. Vad är skillnaden? Hur kan en hund som enbart har ~10-20 kryss anses ha "känd mental status" när beskrivaren bryter men inte när ägaren gör det? Här borde man gå in och ändra regelverket tycker jag. Är det inte kryss i alla rutor, borde det inte heller kunna bli "känd mental status" oavsett varför hunden bröts och vem som bröt den.

    Införde man det tror jag att man skulle komma en stor bit på väg!

    När det gäller avel på hundar med 5 på skott så så tycker jag inte att världen är så svart eller vit att man kan säga att det alltid är fel att avla på en hund med 5 på skott. Ett exempel, en hund har 5 eftersom ägaren valde att avtå skott, hunden är sedan korad med bra poäng (och naturligtvis skottfast), ska man då inte avla på den? Visst kan jag hålla med om att det generellt sätt inte ska avlas på hundar med 5 på skott, men det finns undantag, och dessa undantag måste kunna få gå i avel. Ett sätt att lösa det skulle naturligtvis kunna vara att en hund som på MH inte uppfyller kraven, måste ha gk MT eller liknande, men jag tror inte att man kan ta ett så stort steg på en gång.

    SvaraRadera
  4. Hej Maria! Tack för kommentar. När det gäller det första du säger, om säljarfrasen "känt mentalt status" så är jag helt med. Uttrycket är bullshit - för om en hund faktiskt inte har gjort klart promenaden runt MH-banan, hur kan man då påstå att den har "känt status"??? - och tanken bakom är sorgligt tydlig: att lura valpköpare med ord som luktar know-how och proffsighet och som valpköparen inte har tillräckligt med erfarenhet för att genomskåda. Som sagt, ärende för konsumentverket! Vad tror ni skulle hända om Volvo försökte sälja en bilmodell där en viktig detalj saknades och skrev "känt bromsstatus" i reklamen? De som ägnar sig åt det här är många, inte alls bara i vår ras, som framgår av rottisklubbens medlemstidning i nästa inlägg, och de skäms inte. De drar in cash. Men SBK och SKK borde skämmas! det vi borde ta oss en grundlig funderare på nu är HUR vi ska få dem att skämmas...

    När det gäller 5 på skott: visst, jag är med. DE VÄLDIGT FÅ GÅNGER som hund fått 5 på skott ena gången och galant klarar korning den andra gången - nadas problemas! Men Maria, det är ju inte riktigt den situationen vi har?

    P S: Kommentarer uppskattas, men det är fortfarande inte farligt att sätta ut sitt efternamn.:_)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast om du klickar på mitt namn hamnar du på min hemsida. Där står både efternamn, adress, telefonnummer mm, säger väl mer än bara ett efternamn? :-)

      Radera
    2. Förlåt, Maria! Uppfattade inte alls det där... :-) Inte lätt att vara efterbliven tant i den här tidsåldern!

      Radera
  5. Att tänka utanför lådan är nog något vi måste göra! Tror snart att myndigheterna ex. Jordbruksverket kommer att reagera på detta att så väldigt många uppfödare avlar på hundar, inte bara med mentala brister utan många andra "fel" och risken finns att de ryter ifrån och det blir nog inte så kul!
    De har ju gjort det redan i fallet med Shar-Pei.

    SvaraRadera