onsdag 3 juli 2013

TANKAR INFÖR MEDLEMSMÖTET 2):

Nu är colliefolket inte ensamma om det här, även om vi är i särklass störst. Precis samma sak har hänt eller är på väg att hända i andra raser med arbetande bakgrund. Vi har ett gemensamt problem. Det ser ut så här:

Suddar man bort de mödosamt inpräntade orden om lusten att samarbeta med människor, om uthållighet, om mod, om omdöme och spårintresse, om signalkänslighet och allt det andra... så kommer andra, ursprungligare ord fram ur hundhjärnan. Ord som skygghet, försiktighet i ny miljö, ljudkänslighet, överraskningsrädsla. Skärpa i trängda situationer. Vilja att försvara sig själv – inte människan!
NÄR MAN SLUTAR AVLA FÖR EN STOR EGENSKAP, FÅR MAN INTE LAGOM LITEN EGENSKAP.
MAN FÅR FRAM ANNAN EGENSKAP!

I vår ras har det efter flitigt suddande i innehållet blivit så vanligt med skotträdsla, ljudrädsla och allmän osäkerhet att vi måste göra något kraftfullt åt det, eller så försvinner våra hundar. Vanan att anpassa sig till efterfrågan gör att det satsas på köpare, som vill ha så lite innehåll som möjligt bakom omslaget. Det är enklare så. Det är mer lättsålt. Folk vill inte ha krävande hundar, sägs det.
JAG TROR ATT NÅGRA HAR MISSAT EN VIKTIG SAK. DET FINNS INGEN LÅNGSIKTIG EFTERFRÅGAN PÅ MYCKET PASSIVA, FÖRSKRÄCKTA STORA HUNDAR HELLER.
Så vad kan en rasklubb göra?



Bodil Carlsson




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar