tisdag 9 juli 2013

MELLANSTICK

Om en bedömning av en collietik, som åskådare på plats uppfattade som rädd eller stressad på en utställning i juni, skriver Göran Bodegård, medlem i CS och i SKK:s SRD-kommitté efter att ha sammanfattat att SRD först och främst kom till för att stävja exteriöra överdifter och modetrender, följande :

 "Endast i två raser har rasklubbarnas angelägna önskan hörsammats, att mentalitet/uppförande specifikt skall omnämnas i SRD. Collie är en av dessa raser. SKK/CS har för övrigt funnit det angeläget att beteendestörningar i högre grad skall uppmärksammas i kommande version av SRD." (min fettning)

Göran Bodegård säger vidare, att domaren kontaktats. Detta är allt man kan önska - SRD beskriver att hundens beteende skall uppmärksammas, åskådare som anser att domaren inte gör detta hör av sig till SKK, SKK kontaktar domaren och därmed får alla domare i slutändan en påminnelse.
Att CS dessutom anser att beteende skall få större betydelse i bedömningar framöver tror jag ligger i tiden och är en fråga om självbevarelsedrift. Testosterontankade rottisar och labbar ligger kanske främst i fokus, men uppenbart miljörädda, kontakträdda eller golvrädda collies kommer att uppmärksammas mera  och ett litet steg är därmed på väg att tas bort ifrån den enbart utseendeinriktade aveln...
Bara genom att folk som ser också hör av sig kan SRD få tänder!

 Beskedet kom idag via ett mejl från Karin Drotz på SKK:s avdelning för avel och hälsa.
Vi tackar!

Bodil Carlsson

2 kommentarer:

  1. Goda nyheter! Hoppas då alla noterar att det beror på "rasklubbarnas angelägna önskan"...

    SvaraRadera