söndag 21 juli 2013

NYTT CS OCKSÅ?

Jag har förstått det som att många av collieklubbens medlemmar tror, att det skulle vara bra att byta ut klubbens styrelse. Att det finns irritation över en del saker som inträffat det senaste året är lätt att begripa. Men på vilket sätt skulle andra personer i styrelsen göra det bättre när det kommer till dem som säljer sina valpar efter"trevliga och mentalt sunda" collies med sorgliga MH på Blocket?
Skulle de upphöra att existera, om vi bara fick andra människor i klubbens styrelse?
Eller exakt hur skall nästa styrelse agera för att få en ändring?

Här har ni en sann historia ur livet. Den handlar om en annan bruksras, en stor mastig sak med inte enbart gott rykte i allmänhetens ögon och med en bunt oreggade säljare, bl a på Blocket. För några år sedan tyckte den rasklubbens dåvarande styrelse, att det höll på att bli överskott på reggade valpar, det föddes för många helt enkelt, och som alltid när någon blir sittande kvar med krävande, stora,snabbt växande valpar fanns risk att någon skulle bli mindre nogräknad och valpar hamna i fel sorts händer. OK?
Så den hedervärda styrelsen vänder sig till SKK och begär hjälp. Klubben vill begränsa antalet kullar som en uppfödare får ta per år. På den tiden hade SKK bättre ekonomi än idag, men  var ändå hjärtligt ointresserat av att begränsa antalet kullar och antalet valpar och antalet registreringsavgifter. Hade den rasklubben sådana idéer, så fick de väl fixa saken själva, var den korta versionen av svaret. Så mycket  hade den rasklubbsstyrelsen att säga till om gentemot SKK. Tror någon att det hade blivit ett annat svar, om det bara hade suttit andra personer i den styrelsen?
I år hade CS en diskussion om att ändra i sitt regelverk. I stället för att det tydligt står att krav för avel (HD-röntgen, MH m m) skall finnas dokumenterade innan hunden sätts i avel, skulle det ju kunna stå att de bara bör vara uppfyllda. Säkert skulle ändringen ha varit till stor glädje för några av de personer, som handlar hem hanar  från kända exteriörkennlar utomlands och har brått att få användning för sina inköp, men förslaget gick inte igenom. Efter "intensiv diskussion" röstade CS emot. Hur går det nästa gång förslaget om ändring kommer upp?
 Kattslagsmålet om agilityn mellan SKK och SBK handlar gissningsvis till stor del om pengar, pengar från tävlingar, pengar från kurser, pengar från sponsorer. Som ni ser på t ex SBK.s hemsida slutade det med att SKK ryckte åt sig agilityn mitt framför SBK:s icke tillfrågade näsa, inte så långt efter att SBK hade röstat för att behålla den. Andelen hundägare med SKK-reggade hundar minskar. Utställningsdeltagande minskar. Kort sagt, det börjar bli tight om cash. Inte bara för SBK, numera också för stora organisationen. Och om det är bakgrunden som man ska hålla ögonen på, hur ivriga är SKK att göra något som helst som de tror kan leda till att uppfödargrupper ställer sig utanför och slutar registrera? Om ni läser Ulf Uddmans ledare i Hundsport Special, där han föreslår att man skall göra som i Danmark och lägga ner det regelverk som finns, hur troligt är det att SKK skärper kraven? Ändrar Uddman inställning, om det kommer nya personer i just vår rasklubbsstyrelse?
SKK är ekonomiskt beroende av sina uppfödare och till mindre del av sin utställningsverksamhet. SKK kommer inte att frivilligt göra något för att öka kraven på uppfödare eller minska utställningarnas betydelse för aveln. SKK kommer alltid att säga att det är hos uppfödarna, som frivilligheten måste ligga. OK?

Så oavsett vilken styrelse vi väljer vid nästa årsmöte, så måste vi medlemmar kanske vara lite mer klara över vad en styrelse KAN göra och vad den INTE KAN göra av det vi vill att den ska göra. Vi väljer vem vi vill att representera oss. Självklart. Men om nästa styrelse stormar Möllan med krav från en stor medlemsmajoritet på förbud mot avel på brutna MH:n, förbud mot avel på svårt ljud- och skotträdda hundar och förbud mot själva tuggummifrasen "känt mentalt status".... så säger SKK:s CS "Sorry, det kan ni glömma". Efter ännu en intensiv diskussion, säkert, och i mycket längre meningar, men ändå.
Och vad gör vi medlemmar i rasklubben då?
Väljer nytt CS själva?


Forts följer, för Det finns en väg att gå....kanske! Men i så fall måste vi gå den tillsammans.


Bodil Carlsson






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar