onsdag 3 juli 2013

TANKAR INFÖR MEDLEMSMÖTET 3): BOKEN OCH POPULÄRUPPLAGAN

Ulf Uddman föreslår att vi ska snegla på Danmark efter ett sätt att höja hans registreringssiffror. Ja, vi kanske verkligen ska ta och snegla lite på Danmark? Det  är landet som efter kampanjer om hundbett i pressen  fick ett rasförbud för några år sedan.
Organisationen Fair Dog, som består av folk som gillar de tretton förbjudna raserna, har tagit fram siffror. Jag kan inte gå i god för dem, men det hela presenteras på ett trovärdigt sätt. För det första, säger Fair Dog, har antalet rapporterade hundbett i Danmark inte förändrats efter rasförbudet. Det gick med andra ord likadant som i andra länder, som inte heller kommit på tanken att det kanske var hundägarna och inte hundraserna som var huvudproblemet. Tre raser - schäfer, labb och rottis - turas om på de danska platserna för guld, silver och brons i antalet bett mot människa och bett mot annan hund  mellan 2009 och 2012. Schäfer leder stort. Är den speciellt farlig för allmänheten? Nej, men vanlig! Och liksom rottisarna vanlig i händerna på fel sorts folk. Labben, är den farlig? Nä, bara  poppis. Alla hundar kan bita. Alla stora hundar kan bita djupt. Alldeles för många uppfödare och hundägare har inte fattat den saken, men det var ju inte heller nytt.
Det oväntade är att rasen collie 2009-2010 pryder femteplatsen i dödligt bett mot annat djurslag. Det enda dansk collie inte verkar platsa in på hittills är bett mot människa. År 2010 - 2011 ligger den på sjätteplats i bett mot annan hund och på sjunde plats i dödligt bett mot annan hund!
 COLLIE KAN, exteriörvänner och hundsäljare. Den kan mer än ni tror, både när den är som den skall vara och när man har avlat bort det mesta av den arbetande hunden, inklusive vallhundens betthämning. Så är det inte dags att sluta lura skjortan av ovana köpare med snack om "känt mentalt status" när era avelshundar inte tar sig runt en MH-bana?
Eller ska vi behöva be någon annan instans ta tag i det?

Bodil Carlsson




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar