torsdag 15 juli 2010

Rapport från en svalare breddgrad

Här uppe i norra delen av Sverige har vi haft bra juliväder hittills. En luftfuktighet en bit över det normala har dock gjort vardagen lite kvalmigare än önskvärt. Men vi dukar inte under av värmen. Vi behöver inte införa siesta och vi har inga tropiska nätter - eller för den delen, tropiska åskväder. Lite bakgrundsmuller nu och då, men inget spektakulärt alls. Inte i närheten av de "Hollywoodblixtar" som jag fått rapporter om från Sydsverige.

Senast igår hittade vi ännu en fin spårskog att träna hundarna i.



Efter spåret var lagt plockade vi lite sommarkantareller, som annars riskerar att torka bort. Inte ska de väl stå där och förtvina! (Vi tog med dem hem och smörstekte med vitlök, persilja, salt och peppar. Man ska inte krångla till det!)

Hundarna spårade med den glädje de alltid gör, trots att det kanske var liiiite för varmt....
Tiken var nästintill klockren, som vanligt.
"Gamla tiken som blivit som barn på nytt efter flytten, arbetar med både de av oss tilldelade uppgifterna och egentillverkade uppdrag. Så länge de egentillverkade uppdragen består av att bära med sig Nalle Puh-bollen på promenaderna går det väl an....Gräva upp mattes potatisland och vakta tomten från intränglingar ligger bra nära gränsen för vad som kan accepteras..."
(skriver matte i sitt lilla gästinlägg!)

Hanen är för snabb i spåret...börjar kännas som "som vanligt" för honom nu. Han rusar ut och vädrar för fullt men glömmer att sänka näsan. Nu måste vi gå tillbaka med honom. Starta om med godisspår för att få honom att sänka nosen i backen och inte bara vädra för att hitta genvägar... Han är duktig, det vet vi, men han slarvar förfärligt just nu!
Men det är roligt att han plockar upp spårapporterna i munnen och - att han är lycklig när han gör det! Att se en hund glad och lycklig över att ha löst en uppgift, det gör mig glad. Då vet jag att hunden tycker om att lösa de uppgifter jag gett den. Hunden vill arbeta - för det gör den glad!
Let them work, they'll love it!

Johan Nilsson med bidrag från Erika Jonsson

2 kommentarer:

  1. Hej Johan! Roligt att ta del av din berättelse. Vill samtidigt i all vänskaplighet komma med en inflikelse. Du skriver att hanen hade det svårt i spåret och det kan jag förstå. Av bilden framkommer att skogen är täckt av ganska högt ris. Sänk gärna liggtiden på spåren litegrann när du spårar i den terrängen, eftersom vittringen ligger sämre än på exempelivs mossa och barmark. Lycka till!

    SvaraRadera
  2. Tack, Thomas! Alla tips är välkomna. :-)

    SvaraRadera