lördag 10 juli 2010

GAMLA NYHETER


Hettan är som en bakugn.Fåren och hundarna flämtar. I värmen tävlar collies SM borta på ostkusten och vi väntar på nyheter från en mobil med dålig täckning.
Årets SM hade fler anmälningar än på länge - det var så många anmälda collies att inga hundar av andra raser kunde tas emot och det var så många anmälda till spår att spåren tog slut! Arrangörerna slet sitt hår och lyckades trolla fram några till, så att alla fick .
I förmiddags var det gudskelov inte så gassande soligt - då gjorde agilityhundarna sitt. Med reservation för felhörning på knastrig mobil - på förstaplats Angelika Eklund med Mironik´s Minos, på andraplats Ingrid Persson med Dreamwishes Eloise, på tredjeplats Anna Jöntorp med Mironiks Rova, på fjärdeplats Tomas Strand med Springmist´s Princess Perfect...
Söket bör just vara avslutat - där var en collie anmäld till högre klass, en i elit. Spår hade 10 i appellklass, 5 i lägre klass, 6 i högre klass och 2 i elit!

För min del struntar jag i vem som vinner - många anmälda och många arbetande collies betyder att alla vinner. En ros till åt er som deltar och minst en åt er som arrangerar, och det är inte vilken ros som helst!
Det ni ser är Rosa gallica conditorum. Mycket vacker och oöm. Påminner om vår ras, inte sant? Rosen har odlats för sin färg och doft som godisråvara nere i Europa i hundratals år, men collien som arbetande hund går ännu längre tillbaka.

GRATTIS OCH TACK TILL ALLA SOM JOBBAR MED ERA HUNDAR!

1 kommentar:

  1. Gehenna är förmodligen rena köldhålet, jämfört med där vi varit denna helg - biltermometern visade på 38 graders marktemperatur när jag åkte till campingen söndag eftermiddag.

    Oskarshamns BK har stora jättefina planer, men de ligger liksom i en gryta - och där kokade det kan jag säga....

    Braigt var att runt planerna växte lövskog, det fanns gott om plats för både lydnads-, agilitytävlande och utställare att hitta skugga. När man inte tävlade var det den sysselsättning alla ägnade sig åt - att hitta mer skugga, blöta kyldukar, badlakan, hämta mer vatten, dricka, ge hundarna vatten, gå in bland träden i skuggan och rasta hundarna, på med kyldukarna igen.....



    Dessa fantastiska hundar som ställer upp i alla väder!

    Riktiga toppbetyg har det naturligtvis inte drällt av, men att så många hundar genomfört såväl lydnads-, bruks, som agilitytävlingar + utställning är beundransvärt – och visst blev det ett antal bra resultat och uppflyttningar!



    Måste också säga att den här helgen har jag bara sett "goda" hundägare, alla har månat om sina hundar på allra bästa sätt, inte en minut har det varit tal om att hundar farit illa eller lämnats ens i en minut i solen - annat än under själva "performandet", sedan var det snabbt in i skuggan igen.

    Ingen hund har (såvitt jag vet) mått dåligt, varma javisst, men den päls de har är inte bara till ”lyst” den isolerar också en hel del mot värme.

    Vi människor har nog haft det jobbigare – ingen har lagt kyldukar på oss minsann :0)

    Vid klubbstugan fanns vattenslang och ett stort tråg med vatten, där kunde man ställa hundarna och blöta tassar och underben - tråget användes mycket frekvent.

    Lite "socialisering" har det varit, men mycket sparsamt, ingen har i princip orkat röra sig mer än absolut nödvändigt efter tävlingsdagarna, dessutom skulle vi alla upp tidigt båda dagarna.

    Det gällde mest att öppna allt som gick att öppna i stugorna och försöka få så mycket svalka som var möjligt - och kasta sig i vattnet.



    Frånsett "jakten på skugga och vattenhämtning" har det varit väldigt trevligt att träffa alla colliemänniskor, prata med gamla bekanta och träffa nya.

    Stämningen har varit lugn och trivsam, lite gnissel i tidsplaneringen, men inget katastrofalt alls.

    Jag är ledsen att jag lyckades missa Jerker Olin i kilt, blåsande säckpipa, både vid invigningen och vid "den absoluta finalen" – gav en påminnelse om våra hundars ursprung.

    Så – tack alla ni funktionärer som jobbade denna stekheta helg – det blev ett bra SM!



    Hälsningar

    Britta Hammarström

    SvaraRadera