måndag 11 januari 2010

Läckan

Hund är hett i England! Jemima Harrisons TV-film Pedigree Dogs Exposed orsakade ett rabalder som fortfarande pågår – engelska Kennelklubben har kallat uppståndelsen för ”en tsunami” av kritik mot den renrasiga hundavelns metoder. Den chockade Kennelklubben anmälde filmen till motsvarigheten till Pressombudsmannen, på ett antal punkter där man ansåg att den var osaklig eller orättvis....men när det efterlängtade, sedan uppskjutna, och då ännu mer efterlängtade beslutet till sist kom, friades Harrisons film och BBC på alla de kritiserade punkterna utom två.

När APGAW-rapporten, engelska parlamentets utredning av hundavel som startades efter filmen, kom i november efter lång väntan var intresset stort igen – de stora dagstidningarna var på alerten.
Nu väntar man ännu en rapport. Inte minst väntar väl engelska kennelklubben, som själv beställde den från professorn i zoologi, Patrick Bateson, ungefär samtidigt som APGAW-gruppen började arbeta. Bateson-rapporten ska komma senare i januari.

Men ärevördiga gamla The Times har fått tag i den. Och läcker! Här har ni länken. Bateson säger att han vill utöka förbudet mot släktskapsparningar till att gälla också halvsyskon och mor/farföräldrar. Inaveln ser han som ett huvudbekymmer. Han vill att alla valpar, renrasiga eller inte, ska säljas med ID-märkning och veterinärintyg. Och att alla som säljer hundar, renrasiga eller icke, själva ska registreras och kollas.

Han säger att han väntar sig att registrering av rasrena hundar i framtiden ska förbehållas uppfödare som följer reglerna och håller sig till strikta krav på hälsa och välbefinnande.
Och han säger att kennelklubben inte längre kan vara både domare och jury i sina egna angelägenheter. Det som behövs är en fristående, regelskapande myndighet, som ser till att reglerna efterlevs.

Ord och inga visor! Tänk er hur det skulle vara att leva i ett land där kennelklubbens och hundaveln drar till sig de mest ansedda rikstidningarnas intresserade granskning!

Bodil Carlsson

1 kommentar:

  1. Jag förstår att ärevördiga KC tycker att de har det hett om öronen!!! Synd att det behövde gå så långt innan man förstod att något måste göras åt den renrasiga hunaveln och det först sedan utomstående tvingat fram det.
    Detta följs med stort intresse av personer i andra länder som sysslar med samma sak. Med bävan?

    SvaraRadera